ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μύθοι και αλήθειες για τις μεσαιωνικές ζώνες αγνότητας

Tweet
Share
Tweet
Share

Τι συμβαίνει όταν οι μύθοι γίνονται ψευδο-γεγονότα; Πόσο συχνά χρειάζεται κάτι να επαναληφθεί για να θεωρηθεί πραγματικό; Πώς μπορούμε να διαφοροποιούμε τα  παραμύθια από αυτό που πραγματικά είναι αλήθεια; Αυτή τη στιγμή έχουμε μια χιονοστιβάδα πληροφοριών που περιμένει από εμάς να αναζητήσουμε τη σωστή λέξη-κλειδί ή να κάνουμε κλικ στη σωστή σελίδα. Ωστόσο, φαίνεται ότι ζούμε μια πραγματικότητα όπου ακόμη και η πιο αξιόπιστη πηγή μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένη. Εναπόκειται σε εμάς να συνεχίσουμε να σκάβουμε για να μάθουμε τι συμβαίνει ή οδηγεί αυτές τις πληροφορίες. Εν προκειμένω: για τις ζώνες αγνότητας.

Οι ταινίες και η λογοτεχνία έχουν διαιωνίσει τις ιστορίες μεσαιωνικών ανδρών που αφήναν τις συζύγους τους για μήνες ή χρόνια εξαιτίας του πολέμου και των εισβολών. Πριν χωρίσουν, έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ένα είδος μεταλλικού μαξιλαριού για να κλειδώσουν την κολπική περιοχή της κυρίας τους για να εξασφαλίσουν πιστότητα. Ακούγεται απίστευτα άβολο, καταθλιπτικό, μη πρακτικό, ανθυγιεινό, μισογυνιστικό και γελοίο. Και το χειρότερο; Στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι είναι αλήθεια.

Ενώ ο όρος "ζώνη αγνότητας" έχει την τάση να εμφανίζεται σε πολλά κείμενα από τον μεσαίωνα, πιστεύεται ότι εννοείται σαν μια εικαστική και όχι κυριολεκτική έννοια. Συμβολίζει την καθαρότητα και τη δέσμευση στην πίστη. Ωστόσο, αυτές οι αναφορές φαίνεται να ενισχύουν μόνο τις ιστορίες. Τι γίνεται με τις πραγματικές ζώνες αγνότητας που έχουν εμπνεύσει αυτές που εμφανίζονται σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές για μεσαιωνικές ευγενείς ή δυστοπικές κοινωνίες; Λοιπόν, υπάρχει μια φυσική απόδειξη, αλλά όλα δείχνουν μια μεγάλη μεγάλη φάρσα.

Σύμφωνα με την Linda Migl Keyser στο άρθρο της "Η Μεσαιωνική Ζώνη Ακεραιότητας χωρίς Ανοίγματα", ο λόγος για τον οποίο όλοι αγόραζαν το ψέμα ήταν εξαιτίας κάποιων ιδιαίτερων αντικειμένων που αξιώθηκαν ως ζώνες αγνότητας, καθώς και λόγω του John Dingwall, ενός ανθρωπολόγου του πρώτου εικοστού αιώνα . Αυτός ο ερευνητής έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο για αυτά τα αντικείμενα και τη χρήση τους στις σκοτεινές εποχές. Παρ 'όλα αυτά υπήρξε ένα σφάλμα στην υπόθεση του. Βασίστηκε στις ιδέες του για την ιστορία του "Guigemar" από τον ποιητή Marie de France του δωδέκατου αιώνα. Στην ιστορία, δύο εραστές, που δεν μπορούν να είναι μαζί, προστατεύουν τα γεννητικά τους όργανα για να αποφύγουν ποτέ να είναι μαζί με άλλους ανθρώπους.

Ενώ είναι μια υπερβολή για να προστατευθούν τα γεννητικά όργανα τους τα κλειδώνανε με κλειδαριά και κλειδί, οι αρχαιολόγοι του δέκατου ένατου αιώνα βρήκαν εμφανή κειμήλια αυτών των μεσαιωνικών συσκευών που έκαναν όλα αυτά, να ακούγεται πολύ πιθανό. Το ζήτημα είναι ότι όσο περισσότερη έρευνα γίνεται, τόσο περισσότερα συμπεράσματα βγαίνουν  ότι τα αντικείμενα αυτά είναι ψεύτικα. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δημιουργήθηκαν ως προπαγάνδα από την Αναγέννηση για να τιμωρήσουν τον μεσαιωνικό πληθυσμό ως βάρβαρους. Άλλοι ιστορικοί δείχνουν το δάκτυλο στους Βικτωριανούς που τους «βρήκαν». Όσο περισσότερο γίνεται η έρευνα, τόσο πιο πιθανό φαίνεται ότι η ιδέα έγινε πραγματικότητα ως ένας τρόπος διασκέδασης των πρωτόγονων ανθρώπων των Σταυροφοριών. Εξάλλου, οι άντρες του 19ου αιώνα μπορούσαν να πούνε στις γυναίκες τους για αυτή τη φρικτή μέθοδο που κάποτε χρησιμοποιείτο για να εξασφαλίσουν ότι οι γυναίκες είναι πιστές στους συζύγους τους.

medieval chastity belts hoax artifact-w696-h687

Όποια και αν ήταν η περίπτωση, το 1996 το Βρετανικό Μουσείο, όταν πήρε μια υποτιθέμενη ζώνη αγνότητας, αφού ήταν σε θέση να αποδείξει ότι είχε γίνει τον προηγούμενο αιώνα. Αυτό ξεκίνησε μια διαδικασία διπλού ελέγχου που οδήγησε πολλά άλλα ιδρύματα να καταλάβουν αυτά τα αντικείμενα. Έχει αλλάξει η αντίληψή μας για τον Μεσαίωνα; Ίσως λίγο. Αυτό που έχει μεταβληθεί περισσότερο είναι αυτό που σκεφτόμαστε για τους Βικτωριανούς, καθώς και πώς η επιστήμη και τα γεγονότα μπορούν συχνά να μετατοπιστούν και να κινηθούν γύρω από αυτά, για να παρουσιάσουν μια συγκεκριμένη ιδεολογία. Όλα απαιτούν γεγονότα που πραγματικά υποστηρίζουν τις αξιώσεις. Ακριβώς επειδή κάτι ακούγεται πιθανό, δεν το κάνει απαραιτήτως. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τις πληροφορίες που πιστεύουμε, καθώς και για εκείνες που διαδίδουμε και δίνουμε σε άλλους. Δεν είναι δα τόσο μεγάλο ένα άλμα μετατόπισης  από τις ζώνες αγνότητας στις θεωρίες συνωμοσίας. Την επόμενη φορά που κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό ή πολύ απλό, βεβαιωθείτε ότι δεν πωλείται απλά και μόνο για κατανάλωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman