ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η κρίση χτυπά... στα δόντια

Tweet
Share
Tweet
Share

Σημάδι της ελληνικής κρίσης αποτελεί η κακή στοματική υγιεινή των Ελλήνων σύμφωνα με το ReutersΤο 86,8% των παιδιών ηλικίας 5 ετών αντιμετωπίζει οδοντικά προβλήματα που έχουν αφεθεί χωρίς θεραπεία, σύμφωνα με τελευταία έρευνα.

«Υπάρχουν λίγα μέρη όπου οι πληγές της οικονομικής ύφεσης της Ελλάδας είναι πιο εμφανείς, απ' ότι στα στόματα των Eλληνόπουλων», επισημαίνει το Reuters σε εκτενές του άρθρο. Κατά τους περισσότερους δείκτες της στοματικής υγιεινής, η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ανθυγιεινές χώρες της Ευρώπης. Το ποσοστό των Ελλήνων από 16 ετών και άνω που αντιμετωπίζουν αλλά δεν φροντίζουν για τα οδοντικά τους προβλήματα ήταν στο 10,6% το 2013, έναντι του 7,9% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Οι οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες επιδείνωσαν την κατάσταση.

Στην δεκαετία από το 2004 μέχρι το 2014, το 60% των οδοντικών προβλημάτων σε 15χρονα αφέθηκε χωρίς θεραπεία για τουλάχιστον έναν χρόνο, έναντι του 44% την προηγούμενη δεκαετία. Σχεδόν όλα τα 5χρονα που συμμετείχαν στην έρευνα –το 86,8% για την ακρίβεια- αντιμετώπιζε οδοντικά προβλήματα που είχαν αφεθεί χωρίς θεραπεία, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας.

Η οδοντίατρος κυρία Νίκη Διαμαντή εξηγεί πως τα δόντια δυστυχώς πλέον θεωρούνται πολυτέλεια. «Αν πριν από πέντε χρόνια ο κόσμος πήγαινε στον οδοντίατρο μια φορά τον χρόνο, τώρα πάνε κάθε πέντε χρόνια», αναφέρει.

Στη χώρα μας τα οδοντικά προβλήματα δεν προκαλούνται κατά κύριο λόγο από αλλαγές στην καθημερινή στοματική υγιεινή, σύμφωνα με ειδικούς, αλλά για λόγους που σχετίζονται με την οικονομική ύφεση στη χώρα.

Λόγω των οικονομικών προβλημάτων οι Έλληνες δεν πηγαίνουν συχνά στον οδοντίατρο. Τα διαθέσιμα εισοδήματα στην Ελλάδα έχουν συρρικνωθεί κατά περίπου 30% από το 2009. Περισσότεροι από 1,2 εκατ. Έλληνες –ένας στους τέσσερις σε εργάσιμη ηλικία- είναι άνεργος. Το 40% των παιδιών ζει σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με τη UNICEF, περισσότερο και απ' όσο σε χώρες όπως η Χιλή, η Τουρκία και το Μεξικό.

Το χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο σύστημα της δωρεάν ή χαμηλού κόστους ιατρικής φροντίδας, στο οποίο βασίζονταν εκατομμύρια Έλληνες για δεκαετίες, έχει συρρικνωθεί, κυρίως λόγω των περικοπών δαπανώνπου απαιτήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας. Οι κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας μειώθηκαν κατά 9% από το 2009 μέχρι το 2012.

Το αποτέλεσμα είναι πως περισσότερο από το 8% των Ελλήνων δεν πήγε στον οδοντίατρο το 2013 διότι η επίσκεψη ήταν πολύ ακριβή –ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 5,1%, σύμφωνα με την Eurostat.

Η οικονομική κρίση έχει επίσης οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης φθηνών τροφίμων, με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, σύμφωνα με τους οδοντίατρους, με τις πωλήσεις των ζαχαρωδών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ να αυξάνεται και πάλι το 2013.

Η έλλειψη στοματικής υγιεινής στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον, καθώς μελέτες που έχουν διενεργηθεί παγκοσμίως έχουν βρει σχέση μεταξύ της κακής στοματικής υγιεινής και χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες. Η σοβαρή ουλίτιδα σχετίζεται με τον διαβήτη και τη στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με αρκετές ιατρικές μελέτες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman