ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πόσο επιτρέπεται να πιείτε τις μέρες των γιορτών;

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας που σηματοδοτεί τον ερχομό του νέου έτους και χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερα γιορτινό κλίμα. Τις γιορτινές αυτές μέρες όμως, παρατηρείται άνοδος των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχώς το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης επιρρίπτεται όχι τόσο στην αύξηση της κυκλοφορίας, όσο στην αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ. Γι’ αυτό το λόγο, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» ενημερώνει τους πολίτες για την υπεύθυνη κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών, όχι μόνο κατά την εορταστική περίοδο, αλλά και για κάθε μέρα, προκειμένου να χαιρόμαστε τη ζωή μας και να μη θρηνήσουμε άλλες απώλειες στους δρόμους της χώρας μας. Κι ας θυμόμαστε πάντα: ΜΗΔΕΝ αλκοόλ για τον οδηγό!

Η διαυγής όραση, τα εξαιρετικά αντανακλαστικά, η καλή ακοή και η ορθή κρίση είναι απαραίτητα για την οδήγηση. Για να υπάρχουν όλα αυτά χρειάζεται ξεκούραση, καλή φυσική κατάσταση και υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ μειώνει την εγρήγορση του οργανισμού, την ικανότητα αναγνώρισης κινδύνου, την ικανότητα παρακολούθησης αλλαγής των συνθηκών και αυξάνει δραματικά το χρόνο που χρειάζεται ο εγκέφαλος να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που λαμβάνει από το περιβάλλον, ικανότητες εξαιρετικά σημαντικές κατά την οδήγηση.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, μια μικρή ποσότητα αλκοόλμειώνει την εγρήγορση και αποδυναμώνει την κρίση του οδηγού,καθιστώντας τον επικίνδυνο να οδηγήσει ακόμα κι αν έχει καταναλώσει μόνο ένα ποτήρι κρασί ή μια μεζούρα αλκοόλ.

Υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ

Εάν καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά, είναι σημαντικό να μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι και να μην υπερβαίνετε την ημερήσια κατανάλωση, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
• 20 – 30 γραμμάρια για τους άνδρες
• 10 – 20 γραμμάρια για τις γυναίκες

Για τη δική σας ασφάλεια αλλά και των αγαπημένων σας προσώπων, πρέπει ο οδηγός να μένει πάντοτε νηφάλιος, προκειμένου να μπορείτε να επιστρέφετε με ασφάλεια στο σπίτι. Καλό είναι να κανονίζετε πριν από την έξοδό σας, ποιος θα είναι εκείνος που δεν θα καταναλώσει αλκοόλ ή να χρησιμοποιήσετε ταξί ή άλλο μέσο μεταφοράς για την επιστροφή σας. Ο οργανισμός μας μεταβολίζει κατά μέσο όρο περίπου 10 γραμμάρια αλκοόλ ανά ώρα και ο ρυθμός αυτός δεν μπορεί να επιταχυνθεί με κανέναν τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι μια απλή εκτίμηση, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για την επεξεργασία της αλκοόλης εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι το φύλο, η ηλικία, το βάρος, ο υγιεινός τρόπος ζωής κλπ.

Ο πιο απλός τρόπος υπολογισμού είναι να μετράμε τις μερίδες αλκοολούχων ποτώνπου συνήθως πίνουμε. Ένα ποτήρι κρασί (125ml), μία μπύρα (330ml), ή ένα ποτήρι (40ml) whisky, vodka, gin περιέχουν την ίδια ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης, δηλαδή περίπου 16 ml ή 13 γραμμάρια.

ilias

Τι προβλέπει ο νόμος;

Τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, φαρμάκων και τοξικών ουσιών, είναι τα παρακάτω:

Κατώτερο επιτρεπτό όριο κατανάλωσης αλκοόλ τα 0,5 gr/l (γραμμάρια ανά λίτρο αίματος) ή 0,25 ml/l (ml ανά λίτρο εμπνεόμενου αέρα)

Υπάρχουν τρία επίπεδα ποινών ανάλογα με την περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα:

Θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ, πρωτίστως για την προστασία της σωματικής μας ακεραιότητας και δευτερευόντως για την αποφυγή προστίμων.

Για να δείτε αναλυτικά τις οδηγίες πατήστε εδώ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman