ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο "Κινητήρας" βάζει μπρος για ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο δράσεις

Tweet
Share
Tweet
Share

Μέσα από ένα ψυχαγωγικό διήμερο παραστάσεων και βίντεο χορού στις 8 και 9 Οκτωβρίου ο Κινητήρας εγκαινιάζει καλλιτεχνικά τη νέα σεζόν. Σε συνεργασία με το Μηδέν, τη γνωστή πλατφόρμα βίντεο τέχνης, παρουσιάζει 28 έργα από 17 χώρες που οργανώνονται σε δυο ενότητες: η πρώτη με τίτλο «Χορογραφίες του Ασυνείδητου» περιλαμβάνει 15 έργα dance και performance υψηλής αισθητικής και έντονης χορογραφικής αναζήτησης.

Μια επιλογή video-performance και video-dance με ποικίλες αναφορές και αναγωγές, όπου αναμειγνύεται η φυσική κίνηση με τη ρυθμική και στυλιζαρισμένη. Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο "Keep Moving" παρουσιάζονται 13 έργα με διαφορετικές αισθητικές και εννοιολογικές προσεγγίσεις, που ανιχνεύουν τους λόγους και τα κίνητρα πίσω από κάθε μας κίνηση. Μια ανάλαφρη ενότητα, με εφηβική, πολιτική και ίσως γλυκά επαναστατική διάθεση. Τις ενότητες επιμελείται η Μαργαρίτα Σταυράκη. Επικοινωνήσαμε μαζί της για να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες. Όπως μας εξήγησε «oι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις ενότητες θα είναι από διάφορους χώρους, όπως εικαστικοί, film directors, χορογράφοι. Οι περισσότεροι είναι αναγνωρισμένοι διεθνώς, ενώ κάποιοι συνεργάζονται με το Μηδέν μόνιμα. H Francesca Leoni για παράδειγμα εξειδικεύεται στην performance, ενώ έχει αναλάβει τη διεξαγωγή ενός αντίστοιχου φεστιβάλ στην Ιταλία. Ο Anton Hecht που επίσης συνεργάζεται με το Μηδέν, αναλαμβάνει περισσότερο συμμετοχικά project».

kinit

«Αξίζει να αναφέρουμε πως πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες της video art σκηνής κάνουν αυτή την ώρα καριέρα στο εξωτερικό. Οι ενότητες που θα παρουσιάσουμε –οι οποίες παρουσιάστηκαν το καλοκαίρι στην Καλαμάτα- δίνουν μια σαφή εικόνα για το πού μπορεί να κινηθεί σήμερα η performance και η video art», πρόσθεσε.

Η Αντιγόνη Γύρα, η οποία ίδρυσε τον Κινητήρα, σημείωσε πως «στόχος του Κινητήρα με τα δρώμενα αυτά είναι να ανοίξει την πόρτα του περισσότερο στο νεανικό κοινό, αφού μιλάμε για νεανικές ματιές απέναντι στην performance και το choreography making», ενώ στη συνέχεια μίλησε για την Πορτορικανή Marielys Burgos Meléndez, νικήτρια του περσινού In Progress Feedback Festival του Κινητήρα, που θα παρουσιάσει την performance “Farewell: Elsewhere” (Αλλού). «Είναι κάτι ξεχωριστό για τα ελληνικά δεδομένα και θα είναι ευκαιρία για το κοινό να συνομιλήσει μαζί της», συμπλήρωσε η κ. Γύρα.

kinit 4

 

Πρόκειται για ένα πορτρέτο αναχωρήσεων μέσω του οποίου η σημαντική αυτή καλλιτεχνική ερευνήτρια δημιουργεί τη δική της ποιητική για τις μετακινήσεις σε συνεχή βάση είτε ως ελεύθερη είτε ως υποχρεωτική επιλογή. Πλαισιωμένο από την τρέχουσα έρευνά της πάνω στην κινητικότητα και τη μετανάστευση με τίτλο “ISLA en FUGA”, το Αλλού παρουσιάζεται ως στρατηγική επιβίωσης και θεραπευτική πρακτική μέσα από μια εγκατάσταση χορού. Η Marielys επαναφέρει τις εμπειρίες της από τις μετακινήσεις, τις αλλαγές τόπων και τις μετεγκαταστάσεις μέσα από την τέχνη του βίντεο, τη δημιουργική γραφή και την επιτόπου σύλληψη και δημιουργία performance. Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης, η Marielys θα συνομιλήσει με το κοινό για το καλλιτεχνικό της έργο, αλλά και για την εμπειρία της στο In Progress Festival. Μια ευκαιρία που καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν τα υπό διαμόρφωση έργα τους στο φετινό In Progress Festival (18 και 19 Μαρτίου 2017) δεν πρέπει να χάσουν. Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις στο www.kinitiras.com.

kinit 7

Video Art Μηδέν

Ενότητα α. Χορογραφίες του Ασυνείδητου Συμμετέχουν:

1. Michele Manzini, Snags in Palladio, Ιταλία 2015, 6.20

2. Francesca Leoni, Nod(Us), Ιταλία 2014, 2.34

3. Miloushka Bokma, Cycles, Ολλανδία 2015, 6.54

4. Salvatore Insana, Clinamen, Ιταλία 2015, 4.30

5. Δημήτρης Αργυρίου, First Contact, Λιθουανία 2014, 6.54

6. prOphecy sun, Objects Wrapped in Dreams Wrapped in Objects, Καναδάς 2015, 4.21

7. Marta Arjona Blasco (DansPXL), “BLEU”, Ισπανία 2015, 4.24

8. Noemie Lafrance, Choreography for Audience - Take One, ΗΠΑ 2012, 4.55

9. Andrej Polukord, Crossing, Λιθουανία 2014, 0.33

10. Mauricio Saenz, Line, Μεξικό 2014, 4.40

11. Marta Kosieradzka & Eva Campos Suárez, FUTURE, Βέλγιο 2014, 8.20

12. Daphna Mero, Cotton Candy, Ισραήλ 2010, 4.24

13. Marcos Bonisson & Khalil Charif, Delivery, Βραζιλία2015, 2.07

14. Φένια Κωτσοπούλου, Urban Constellations, Ιταλία/ Μ.Βρετανία 2014, 3.39

15. Μαρίλια Χρυσοσπάθη, Bolsa de Arena, Ελλάδα/ Ουρουγουάη 2014, 2.06

Ενότητα β. Keep moving!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συνεχίσεις, για να αγαπάς και να χορεύεις.

Συμμετέχουν:

1. Kai Welf Hoyme, Skeleton, Γερμανία 2016, 4.34

2. Marie-France Giraudon & Emmanuel Avenel, Rejections, Καναδάς 2013, 3.15

3. Courtney Chaney, Body Language, Καναδάς 2015, 3.48

4. Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Living room exercise, Ρουμανία 2015, 5.40

5. Eva Campos Suárez & Marta Kosieradzka, NOTHING, Βέλγιο 2015, 5.21

6. Elizabeth Leister, Laura (The Destruction of the Swedish Dance History), Γαλλία/ΗΠΑ 2015, 9.56

7. Ευανθία Αυστραλού, GOGOGO!, Μ.Βρετανία 2014 , 4.06 (3.39)

8. Margherita Morello, Y3, Ισπανία 2016, 5.22

9. Oscar Salamanca, Arte Politico, Κολομβία 2016, 2.18

10. Edya Stern & Yoav Gertner, Freedom, Ισραήλ2015, 6.15

11. Nikola Kekerović, The dance, Βοσνία &Ερσεγοβίνη 2014, 3.20

12. Anton Hecht, Happiness is a free harmonica, Μ.Βρετανία 2014, 4.21

13. Larissa Bone, I am Busy, Μ.Βρετανία 2014, 1.47

Σάββατο 8 Οκτωβρίου

“Farewell: Elsewhere” (“Αλλού”) της Marielys Burgos Meléndez

Ευαγγελισμός/Πάρκο Ριζάρη στις 18.00

Διάρκεια: 45 λεπτά

“Χορογραφίες του Ασυνείδητου”, Video Art Μηδέν

Κινητήρας Στούντιο στις 20.00

Διάρκεια: 63 λεπτά

Κυριακή 9 Οκτωβρίου

“Farewell: Elsewhere" (“Αλλού”) της Marielys Burgos Meléndez

Κινητήρας Στούντιο στις 18.00

Διάρκεια: 45 λεπτά “Keep moving!”, Video Art Μηδέν

Κινητήρας Στούντιο στις 20.00

Διάρκεια: 60 λεπτά

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

Κινητήρας|Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών

Ερεχθείου 22, Ακρόπολη |Τηλ.: 210 9248328 www.kinitiras.com | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | fb: Kinitiras

Video Art Μηδέν www.festivalmiden.gr | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | fb: Fest Miden

Marielys Burgos Meléndez https://marielysbm.wordpress.com/

kini 8

Λίγα λόγια για τον Κινητήρα

Ο Κινητήρας είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό δίκτυο που συνδέει επαγγελματίες κι ερασιτέχνες μέσα από τις παραστατικές τέχνες. Ξεκίνησε το 1995-96 ως ομάδα χορού με την ονομασία Κινητήρας Χοροθέαμα.

Έχει δημιουργήσει τη δράση ΕΚΠΛΗΞΗ με την οποία ο χορός μπήκε μέσα στο σχολείο και ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Από το 2010 έχει θεσμοθετήσει το In Progress-Feedback Festival για νέους δημιουργούς καθώς και διαγωνισμό περφόρμανς μέσα από τα οποία έχουν αναδειχθεί νέοι καλλιτέχνες με σημαίνουσα συνεισφορά στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας. Τέλος, το Kinitiras Choreography Lab, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, αποτέλεσε από το 2011 έως το 2015 μία σημαντική καινοτομία στον κλάδο του χορού στην Ελλάδα. 

kini 11

Λίγα λόγια για το Μηδέν

Το Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών και υπήρξε ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα για τα πρώτα δέκα έτη λειτουργίας του. Από το 2015 και μετά συνεχίζει το έργο του με ένα πιο ευέλικτο και διευρυμένο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς στο εξωτερικό, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Συνεχίζει να δημιουργεί ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

kini 19

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ

Κυριακή Αξιώτη

kini 18

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman