ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο σεξισμός κάνει κακό στην υγεία

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι άνδρες εκείνοι που θεωρούν πως το να ασκούν εξουσία πάνω στις γυναίκες είναι φυσιολογικό και συνδέονται άμεσα με το σεξισμό ίσως να μην είναι πολύ καλά στην ψυχική τους υγεία, αποδεικνύουν τα στοιχεία νέας έρευνας.

Όπως επισημαίνει ο Τζόελ Γουόνγκ, καθηγητής συμβουλευτικής στο Πανεπιστήμιο Μπλούμινγκτον της Ιντιάνα και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Counseling Psychology, ο σεξισμός δεν είναι απλώς μια κοινωνική αδικία, αλλά μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ατόμων που παρουσιάζουν τέτοιες συμπεριφορές.

Παράλληλα, συνδέει τη σεξιστική συμπεριφορά με τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και η κατάχρηση ουσιών. Η έρευνα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό των αποτελεσμάτων από 70 μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ τα τελευταία 11 χρόνια με τη συμμετοχή περισσότερων από 19.000 ανδρών.

sexist thumb1

Στη μελέτη εξετάστηκαν 11 μοντέλα ανδρών που σύμφωνα με τους επιστήμονες αντανακλούν αυτό που η κοινωνία θεωρεί ως «παραδοσιακή αρρενωπότητα», όπως για παράδειγμα την επιθυμία για απόκτηση κύρους, την ανάγκη για συναισθηματικό έλεγχο, την περιφρόνηση για την ομοφυλοφιλία, αλλά και την ανάληψη κινδύνων. «Σε γενικές γραμμές, τα άτομα που ήταν έντονα αρρενωπά σύμφωνα με αυτούς τους ορισμούς, τείνουν όχι μόνο να έχουν χειρότερη ψυχική υγεία αλλά και να έχουν πολύ μικρότερη διάθεση να αναζητήσουν ψυχολογική βοήθεια» λέει ο δρ. Γουόνγκ. «Οι αρσενικές νόρμες του Playboy και η εξουσία πάνω στις γυναίκες είναι οι κανόνες που σχετίζονται πιο στενά με σεξιστικές συμπεριφορές».

Τα χαρακτηριστικά που συνδέονται περισσότερο με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι η συμπεριφορά του playboy, η σεξουαλική ασυδοσία, η εξουσία επί των γυναικών και η αυτάρκεια. Από τις κατηγορίες ανδρών που παρουσιάζονται ως «παραδοσιακές», μόνο εκείνοι που δίνουν πολύ μεγάλη βάση στη δουλειά τους, έδειξαν να διαφοροποιούνται και να μην παρουσιάζουν επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. «Ίσως αυτό να έχει να κάνει με το γεγονός ότι η υπερβολική προσήλωση στην εργασία, για πολλούς είναι σημαντική πηγή νοήματος στη ζωή». 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman