ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μπιφτέκια εντόμων από τον Μάιο στα σούπερ μάρκετ της Ελβετίας

Tweet
Share
Tweet
Share

Από τον Μάιο του 2017, στα ράφια των καταστημάτων της ελβετικής αλυσίδας τροφίμων Coop θα μπορεί κανείς να προμηθευτεί και μπιφτέκια και κεφτεδάκια φτιαγμένα από νύμφες αλευροσκώληκα.

Το εναλλακτικό έδεσμα είναι προϊόν της start-up εταιρείας Essento, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή τροφιμών με βάση τα έντομα. Με σύνθημά της το «νόστιμα έντομα», στόχος της εταιρείας είναι τα προϊόντα της να μοιάζουν με το βοδινό κρέας τόσο στη γεύση όσο και στην εμφάνιση. Η εταιρεία διαθέτει και online σελίδα πώλησης εντομών που μπορείτε να δείτε εδώ.

Η αντικατάσταση του κρέατος ή του ψαριού από έντοµα είναι µία από τις λύσεις που εξετάζονται από τον Οργανισμό Τροφίμων του ΟΗΕ για τη διατροφή 9 δισ. ανθρώπων στον ορίζοντα του 2050. 

Παράλληλα η Κομισιόν έχει ξεκινήσει την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα καινοτόμα τρόφιμα (novel foods), ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να ερευνήσει το πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση εντόμων. Η νέα νομοθεσία θα ορίσει ένα πλαίσιο που θα επιβάλλει αυστηρούς κανόνες ασφάλειας στη χρήση τους αλλά και πιο σαφή αναφορά τους στις ετικέτες των αυτών των τροφίμων.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η  EFSA, η χρήση εντόμων ως πηγής τροφής και ως ζωοτροφής έχει δυνητικά σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, καθώς και οφέλη σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων. Η καλλιέργεια εντόμων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και αμμωνίας, σε σύγκριση με την εκτροφή βοοειδών ή χοίρων, ενώ είναι πιο αποδοτική σε ό,τι αφορά στη μετατροπή της τροφής σε πρωτεΐνη, σύμφωνα με την EFSA. 

Στα είδη εντόμων που θεωρείται ότι έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να αποτελέσουν ανθρώπινη τροφή ή ζωοτροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνονται οι μύγες, οι αλευροσκώληκες, οι γρύλοι και οι μεταξοσκώληκες.

«Το πώς και σε τι βαθμό η συμπερίληψη των εντόμων στη γαστρονομία μπορεί να επηρεάσει το γενικό μοτίβο κατανάλωσης στον πληθυσμό είναι ασαφές, όμως μπορεί δυνητικά να αλλάξει ταχύτατα τα μελλοντικά μοτίβα κατανάλωσης», σύμφωνα με την έκθεση της Αρχής.

Μέχρι πρόσφατα η πώληση εντόμων απαγορευόταν στην Ελβετία ωστόσο από το Δεκέμβρη του '16 η νομοθεσία άλλαξε, οποιοδήποτε τρόφιμο πληρεί τις απαραίτητες προδιαγραφές μπορεί να πωλείται ελεύθερα και οι υπεύθυνοι της εταιρείας είναι έτοιμοι να φέρουν την επανάσταση στο πιάτο των κατοίκων της χώρας. Τα έντομα των οποίων η πώληση θα επιτραπεί είναι ο γρύλος, ο αλευροσκώληκας και η ακρίδα.

Στη Γερμανία και την Αυστρία, αν και η κατανάλωση βρώσιμων εντόμων δεν διώκεται, η απαγόρευση της πώλησής τους είναι πιθανό να αρθεί μέσα στο 2018. Η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Καπότζη, μαγείρεψε και έφαγε έντομα μαζί με τα παιδιά της. Στη Βρετανία, η edible.com προσφέρει ζαχαρωτά µε σκορπιούς, φρυγανισµένα γιγάντια µυρµήγκια, ταραντούλες στον φούρνο κ.ά., ενώ ανάλυση της εταιρείας συμβούλων New Nutrition Business εκτιμά πως η ευρωπαϊκή αγορά βρώσιμων εντόμων θα αξίζει 65 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Αρκετά είναι και τα εστιατόρια στην Ευρώπη, όπως το Noma στην Κοπεγχάγη, που σερβίρουν καινοτόμα εδέσματα.

Σημειώνεται πως η βελγική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Delhaize επιχείρησε το 2014 να εισάγει στην αγορά πάστες εντόμων με βάση τους αλευροσκώληκες, ανεπιτυχώς. «Επιλέξαμε να μην έχουμε εμφανή τα έντομα στα προϊόντα, για να μειώσουμε την αρχική αντίδραση, όμως ακόμα και τότε είδαμε πως οι πελάτες δεν ήταν έτοιμοι», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας. Τα έντομα πλέον κυκλοφορούν καμουφλαρισμένα ως σνίτσελ, μπιφτέκια, κεφτεδάκια και nuggets στην σειρά Insecta της εταιρείας.

Η απαγόρευση είναι πολύ πιθανό να αρθεί. Μένει όμως να αρθεί και το αίσθηµα της αηδίας, που προκαλεί σε εμάς τους δυτικούς η προοπτική να φάµε έντομο, ακόµη και καμουφλαρισμένο.

Με στοιχεία από: τα Νέα, euro2day,businessInsider, ethz.ch και essento

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman