ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

11 μικρές αλήθειες για τον πύργο του Άιφελ

Tweet
Share
Tweet
Share

Στις 31 Μαρτίου του 2017, ο πύργος του Άιφελ έκλεισε 128 χρόνια ζωής. Παρότι πασίγνωστο, υπάρχουν ακόμη και σήμερα άγνωστες πληροφορίες στην ιστορία του εμβληματικού αξιοθέατου, που οι Παριζιάνοι λατρεύουν να μισούν.

1. Ο πύργος χτίστηκε σε 2 χρόνια, 2 μήνες και 5 ημέρες. Χρόνος ρεκόρ για την εποχή. Το έργο ολοκληρωθηκε στις 31 Μαρτίου του 1889.

2. Κατασκευάστηκε αποκελιστικά για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γαλλική επανάσταση με σκοπό να παραμείνει στην πρωτεύουσα της Γαλλίας μόνο για 20 χρόνια. 

3. Το χρώμα του δεν ήταν πάντα το ίδιο. Για μία μικρή περίοδο, το 1889, βάφτηκε κίτρινος ενώ από το 1954 έως το 1961 ήταν καφέ-κόκκινος.

4. Στα τέλη της δεκαετίας του '20 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '30 χρησιμοποιούταν ως billboard για διαφημίσεις της Citroen. Ωστόσο καμία άλλη εταιρεία δεν εκμεταλλέυτηκε τις επιφάνειες του πύργου.

5. Οι Γάλλοι ανέκαθεν τον μισούσαν. Λόγιοι, αρχιτέκνονες και καλλιτέχνες της εποχής, μάζευαν υπογραφές διαμαρτυρίας κατά την κατασκευή του και χαρακτήριζαν τον πύργο "άχρηστο" και "τερατώδη"/

6. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, στη μάχη του Μάρνη το 1914. Από την κορυφή του έστελναν μηνύματα στα στρατεύματα των Γάλλων.

7. Το 1889, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, δημιουργήσε ένα τυπογραφείο στο δεύτερο όροφο του πύργου του Άιφελ.

8. Ο Πύργος του Άιφελ συρρικνώνεται. Το χειμώνα, είναι περίπου τέσσερις έως οκτώ ίντσες κοντύτερος.

9. Ετησίως, τον επισκέπτονται περίπου 7 εκατομμύρια τουρίστες, καθιστώντας τον το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο επί πληρωμή στον κόσμο.

10.  Κάθε βραδυ, κάθε ώρα, για 5 μόλις λεπτά ο πύργος φωταγωγείται.

11. Ο Gustave Eiffel, σχεδίασε και ένα μυστικό δωμάτιο στην κορυφή του πύργου, προσβάσιμο μόνο σε εκείνον. Πολλοί παριζιάνοι του πρότειναν αντίτιμο, προκειμένου να περάσουν μία βραδιά στο πιο prive ρετιρέ της πόλης. Όμως εκείνος αρνούταν πεισματικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman