ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η πιο αλαφριά μέρα του κόσμου...

Tweet
Share
Tweet
Share

Η επιλογή να γιορτάζουμε ως εθνική επέτειο την έναρξη του πολέμου έχει επισκιάσει την ημερομηνία της Απελευθέρωσης. Φυσικά, υπάρχει εξήγηση για αυτή την… πρωτοτυπία και δεν είναι άλλη από τον εμφύλιο που ακολούθησε.

Κάπως έτσι, η 28η Οκτωβρίου 1940 έχει φέρει σε δεύτερη μοίρα μία ακόμη πολύ σημαντική ημέρα για την Ελλάδα. Την 12ηΟκτωβρίου του 1944, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η εκκένωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα. 

Το πρωί της 12ης Οκτωβρίου 1944 ο στρατηγός Φέλμι συνοδευόμενος από το δήμαρχο Αθηναίων Γεωργάτο κατάθεσε ένα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ ήδη οι μηχανοκίνητες φάλαγγες των Γερμανών εγκατέλειπαν την Αθήνα διαμέσου της Ιεράς Οδού

Στις 9:15 π.μ. η γερμανική φρουρά της Ακρόπολης προχώρησε στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας έπειτα από συνολικά 1.624 μέρες κατοχής και ένας στρατιώτης τύλιξε βιαστικά το σύμβολο της κατοχής και αποχώρησε από τον Ιερό Βράχο.

Η Αθήνα είναι πλέον ελεύθερη και οι μέρες της κατοχής παρελθόν. 

Ο απολογισμός βέβαια τραγικός: 45.000 οι νεκροί από την πείνα, τουλάχιστον 1.800 οι εκτελεσμένοι και 2.000 οι νεκροί από τις εμφύλιες συγκρούσεις. 

Ακόμα κι έτσι, όμωςόπως έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης, επιστρέφοντας στην ελεύθερη Ελλάδα, εκείνη η ημέρα «ήταν η πιο όμορφη, η πιο αλαφριά μέρα του κόσμου».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Εκδηλώσεις: Η Αθήνα Ελεύθερη

Για τρίτη χρονιά φέτος η Αθήνα γιορτάζει την Απελευθέρωση με τις εκδηλώσεις «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη».

Αναλυτικές πληροφορίες για το σύνολο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη» στον ιστότοπο: www.freeathens44.org

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman