ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Νέες ανησυχίες για κατάχρηση προσωπικών δεδομένων πλήττουν την Google

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι υπηρεσίες smartphone της Google αποθηκεύουν τις τοποθεσίες των χρηστών ακόμα και όταν έχουν απενεργοποιηθεί από τις ρυθμίσεις, ισχυρίζεται δημοσίευμα του Associated Press γεννώντας νέες αμφιβολίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. «Η Google θέλει να μάθει πού πηγαίνετε τόσο πολύ ώστε καταγράφει τις κινήσεις σας ακόμα κι όταν της λέτε πως δεν θέλετε» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Όπως εξηγεί έρευνα του Associated Press την οποία επιβεβαίωσαν ερευνητές υπολογιστικών επιστημών του πανεπιστημίου του Princeton πολλές υπηρεσίες της Google σε συσκευές Android και iPhone αποθηκεύουν τα δεδομένα τοποθεσίας, ακόμη και αν έχετε απενεργοποιήσει το Ιστορικό Τοποθεσίας για να μην συμβαίνει αυτό.

Αναλυτικότερα, όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα η Google συνηθίζει να ζητά την άδειά σας για να χρησιμοποιήσει τις πληροφοριές τοποθεσίας σας. Σε εφαρμογές όπως οι Χάρτες της Google θα σας ζητήσει να επιτρέψετε την πρόσβαση της στην τοποθεσία σας. Εάν συναινέσετε θα επιτρέψετε την καταγραφή της θέσης σας και με την πάροδο του χρόνου, οι Χάρτες Google θα εμφανίζουν ένα χρονοδιάγραμμα με το ιστορικό σας όπου φαίνονται οι καθημερινές σας κινήσεις.

Μιας και η αποθήκευση των μετακινήσεών σας λεπτό προς λεπτό ενέχει κινδύνους, μάλιστα στο έχει χρησιμοποιηθεί κι από την αστυνομία για τον εντοπισμό υπόπτων, η εταιρεία σας επιτρέπει να «σταματήσετε αυτή τη λειτουργία μέσω της ρύθμισης που φέρει το όνομα Ιστορικό τοποθεσίας.

«Μπορείτε να απενεργοποιήσετε το Ιστορικό τοποθεσίας ανά πάσα στιγμή. Με το Ιστορικό τοποθεσίας εκτός λειτουργίας, τα μέρη που μεταβαίνετε δεν αποθηκεύονται πλέον» αναφέρει σχετικά η εταιρεία στην ιστοσελίδα της. Ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια. Ακόμη και όταν το Ιστορικό τοποθεσίας έχει απενεργοποιηθεί ορισμένες εφαρμογές της Google αποθηκεύουν αυτόματα δεδομένα θέσης με σφραγίδα χρόνου, χωρίς να σας ρωτήσουν.

Για παράδειγμα, η Google αποθηκεύει ένα στιγμιότυπο για το πού βρίσκεστε όταν απλώς ανοίγετε την εφαρμογή Χάρτες. Οι αυτόματες καθημερινές ενημερώσεις καιρού στα τηλέφωνα Android εντοπίζουν αυτόματα την τοποθεσίας σας. Ακόμα και κάποιες αναζητήσεις άσχετες με την τοποθεσία σας όπως μπισκότα σοκολάτας μπορεί να αποθηκεύσουν στον λογαριασμό σας το ακριβές γεωγραφικό μήκος και πλάτος σας. Η αποθήκευση δεδομένων θέσης κατά παράβαση των προτιμήσεων ενός χρήστη είναι λάθος, δήλωσε ο Τζόναθαν Μάγιερς computer scientist του Πανεπιστημίου του Princeton ο οποίος μαζί με άλλους ερευνητές επιβεβαίωσαν τα ευρήματα του AP σε πολλές συσκευές Android. Το AP ωστόσο έκανε την δική του έρευνα και διαπίστωσε αντίστοιχη συμπεριφορά και σε iPhones. Εάν επιτρέπετε στους χρήστες να απενεργοποιούν το ιστορικό τοποθεσίας τότε θα πρέπει όλες οι εφαρμογές που το χρησιμοποιούν να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό» επισημαίνει ο Μάγιερς.

 «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η Google μπορεί να χρησιμοποιήσει την τοποθεσία για να βελτιώσει την εμπειρία των ανθρώπων, όπως: Ιστορικό τοποθεσίας, Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών αλλά και μέσω υπηρεσιών τοποθεσίας σε επίπεδο συσκευών» ανέφερε εκπρόσωπος της Google σε δήλωση προς το AP. «Παρέχουμε σαφείς περιγραφές αυτών των εργαλείων και ατρόπους ελέγχου ώστε οι χρήστες να μπορούν να τις ενεργοποιούν ή να τις απενεργοποιούν και να διαγράφουν το ιστορικό τους ανά πάσα στιγμή».

Η εξήγηση της Google ωστόσο δεν φαίνεται να πείθει τους νομοθέτες. Ο γερουσιαστής Μαρκ Ουόρνερ της Βιρτζίνια δήλωσε στο AP ότι είναι «κοινό μυστικό» ότι οι εταιρείες τεχνολογίας «έχουν εταιρικές πρακτικές που αποκλίνουν από τις εύλογες προσδοκίες των χρηστών τους» προτρέποντας τους κολοσσούς να υιοθετήσουν πολιτικές που δίνουν στους χρήστες τους μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων.

Για να σταματήσει η Google να αποθηκεύει τα δεδομένα της τοποθεσίας σας σύμφωνα με την ίδια θα πρέπει οι χρήστες να απενεργοποιήσουν μια άλλη ρύθμιση η ονομασία της οποίας δεν παραπέμπει στην έννοια δεδομένα τοποθεσίας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να απενεργοποιήσουν την «Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών» η οποία ενεργοποιείται από προεπιλογή και αποθηκεύει διάφορες πληροφορίες από εφαρμογές και ιστότοπους της Google στον λογαριασμό που διατηρείτε στην εταιρεία.

Όταν απενεργοποιήσετε αυτή την λειτουργία δεν θα αποθηκεύονται οι δραστηριότητες του λογαριασμού σας . Σε αντίθεση περίπτωση ακόμα κι αν έχετε απενεργοποιήσει το Ιστορικό Τοποθεσίας η εταιρεία θα κρατά δεδομένα των κινήσεών σας μέσα από άλλες εφαρμογές.



Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman