ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η κατάσταση στην ντουλάπα σας δείχνει ότι μπορεί να πάσχετε από ψυχολογική διαταραχή

Tweet
Share
Tweet
Share

Στοιβαγμένα ρούχα σε ντουλάπες που έχουν περάσει εδώ και καιρό το όριο της πληρότητάς τους, ντάνες βιβλία σε διαδρόμους και δωμάτια γεμάτα με πράγματα που δεν μπορείς να αποχωριστείς.

Αυτό είναι το προοίμιο του συνδρόμου αποθησαύρισης, της παθολογικής συσσώρευσης αντικειμένων που αποκαλύπτεται συνήθως από μια παραγεμισμένη ντουλάπα.

Κι ενώ μέχρι πρόσφατα περιλαμβανόταν στη μεγαλύτερη ομπρέλα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, πλέον αποτελεί αυθύπαρκτη νόσο που αναγνωρίστηκε προσφάτως και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το σύνδρομο αποθησαύρισης χαρακτηρίζεται από την υπερβολική συσσώρευση αντικειμένων, αλλά και την αδυναμία του ασθενούς να αποχωριστεί κάποιο από αυτά. Ορίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάγκη του να συνεχίσει να τα κατέχει νιώθοντας έντονη δυσφορία ακόμα και στη σκέψη να απαλλαγεί από αυτά. Όσο για την αποθήκευσή τους, γίνεται με τρόπο χαοτικό και ακατάστατο, έστω κι αν αυτό επηρεάζει την καθημερινότητα και τις κινήσεις στο σπίτι.

Το σύνδρομο αποθησαύρισης αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ο ασθενής κινδυνεύει σε επίπεδο κοινωνικό, ψυχολογικό και σωματικό, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε μειωμένη ποιότητας ζωής και κοινωνική απόσυρση. Η πάθηση αντιμετωπίζεται με ψυχοφαρμακολογία και ψυχοθεραπεία, αλλά και εκπαίδευση και κοινωνική υποστήριξη…

πηγή:medicalnews.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman