ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οικονομία: Καυτό καλοκαίρι, ακόμα θερμότερο φθινόπωρο…

Tweet
Share
Tweet
Share

Ρεαλιστικούς χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2018, ενώ εκτιμά πως είναι «εφικτό το καλοκαίρι του 2017 να βγούμε στις αγορές».

«Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πλεόνασμα κάτω από το 3.5%. Το πώς θα φτάσουμε είναι θέμα της διαπραγμάτευσης», αναφέρει αόριστα ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Για τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ένας συμψηφισμός επώδυνων μέτρων, όπου στις δύο πλευρές της ζυγαριάς υπάρχουν αντικοινωνικά ή αντιαναπτυξιακά μέτρα.«Με αυτή την έννοια, δεν συμφωνούμε στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην ενίσχυση του εργοδοτικού αυταρχισμού, όπως δεν συμφωνούμε σε ιδιωτικοποιήσεις που δεν εξασφαλίζουν την αναπτυξιακή προοπτική, το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα», αναφέρει.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, πως μετά την διαφοροποίηση του ΣΕΒ ο οποίος ζητά απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, έχει διαρραγεί το κοινό μέτωπο κυβέρνησης- κοινωνικών εταίρων στα εργασιακά.

Αφετέρου, είναι αβέβαιο ακόμα το ύψος στο οποίο θα καθοριστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα εγγράψει η κυβέρνηση στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής για τα έτη 2019 και 2020.

Ενώ, παρά τη θερινή υποτονικότητα, το οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να προωθήσει τις αλλαγές στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να υποδείξει τα μέλη που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβούλιο του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Την ίδια ώρα και ενώ η Οικονομία είναι άνυδρη από ρευστότητα και επενδύσεις και το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ήδη από τώρα, μέτρα περιστολής δαπανών ανά υπουργείο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε κλοιό κοινωνικής δυσαρέσκειας από τον υπερβολικό ΕΝΦΙΑ που προκύπτει ακόμα και για ασήμαντα αγροτεμάχια, την ασήκωτη φορολογική επιβάρυνση, τις αθρόες περικοπές στο ΕΚΑΣ και τον επικείμενο εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων.

Συνοπτικά, το θέρος είναι ήδη καυτό και το φθινόπωρο όπως όλα δείχνουν προμηνύεται ακόμα θερμότερο…

Γ.Χ.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman