ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Citigroup: «Βλέπει» νέα πολιτική αβεβαιότητα και κίνδυνο για Grexit

Tweet
Share
Tweet
Share

Η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας θα επαναφέρει την πολιτική αβεβαιότητα στην χώρα, εκτιμά η Citigroup στο σημερινό της σημείωμα, επισημαίνοντας ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει εν αμφιβόλω. Ο οίκος τονίζει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί τόσο φέτος όσο και τα επόμενα δύο χρόνια, με το 2018 να αποτελεί χρονιά-θρίλερ για τη χώρα μας με ύφεση 7,2% και εκτόξευση του πληθωρισμού στο 46,2%.

 

Η Citi, στη νέα μηνιαία έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές, συνεχίζει να βλέπει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών ενώ δεν ποντάρει στη λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, γεγονός που – όπως σημειώνει - θα επαναφέρει στην επιφάνεια τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. 

Σύμφωνα με τη Citigroup, τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν καλύτερα του αναμενομένου, πιθανώς ως αποτέλεσμα της θετικής συμβολής των εξαγωγών. 


Αυτό οδηγεί εν μέρει στην προς τα πάνω αναθεώρηση του ΑΕΠ το 2016, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (-1,2%), μαζί με ορισμένες ενδείξεις μιας καλύτερης τουριστικής περιόδου τον Ιούλιο. 


Ωστόσο, η καθυστέρηση της ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον Ιούνιο είχε περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη μέχρι τώρα, ενώ τα νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας αναμένεται να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο. 


Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, μαζί με νέες συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους.  
Οι δύο αυτοί παράγοντες είναι πιθανό να κάνουν την πολιτική αβεβαιότητα να επανεμφανιστεί.

Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει εν αμφιβόλω, πιθανώς αυξάνοντας τους κινδύνους του Grexit και πάλι μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια, καταλήγει η Citigroup. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της που παραθέτει στην έκθεση, η Ελλάδα υποβαθμίζεται και πάλι στην κατηγορία επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) από την S&P και στην (αντίστοιχη) κατηγορία της Moody’s, με αξιολόγηση "C", μέσα στα επόμενα 2-4 χρόνια, ενώ εκτιμά ότι η ύφεση από 0,3% φέτος, το 2017 θα βρεθεί στο 3,2% (από 3,1% που ήταν η προηγουμένη εκτίμησή της) και το 2018 θα εκτιναχθεί στο 7,2% (από 7,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της).

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman