ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ρίτσαρντ Θέιλερ: Βρήκε γιατί η οικονομία είναι ψυχολογία και κέρδισε το Νόμπελ

Tweet
Share
Tweet
Share

Η οικονομία είναι ψυχολογία λέει ένα από τα γνωστότερα κλισέ της εποχής. Είναι αλήθεια και ένας από εκείνους που μελέτησε το πώς και το γατί, είναι ο εφετινός κάτοχος του Νομπέλ Οικονομίας.

 

Πρόκειται για τον αμερικανό Ρίτσαρντ Θέιλερ καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και βραβεύεται από τη σουηδική Ακαδημία για τη συνεισφορά του στα συμπεριφορικά οικονομικά.

Η μελέτη του αφορά τη συμπεριφορική οικονομία και χρηματοοικονομική, καθώς και την ψυχολογία της λήψης αποφάσεων, μιας επιστήμης που βρίσκεται ανάμεσα στην οικονομία και την ψυχολογία.

«Ο Ρίτσαρντ Θέιλερ κατάφερε να χτίσει μια γέφυρα μεταξύ της οικονομικής και ψυχολογικής ανάλυσης στη λήψη αποφάσεων», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Και συμπληρώνει πως «τα εμπειρικά ευρήματα και οι θεωρητικές γνώσεις του έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία του νέου και ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα συμπεριφορικής οικονομίας, η οποία έχει βαθιές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της οικονομικής έρευνας και της πολιτικής».

Το βραβείο οικονομίας, ύψους 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (845.000 λίρες στερλίνες), δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των επίσημων βραβείων της λογοτεχνίας, της ειρήνης, της ιατρικής, της φυσικής και της χημείας, αλλά θεσμοθετήθηκε ξεχωριστά από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας Sveriges Riksbank, στη μνήμη του Σουηδού χημικού Αλφρεντ Νόμπελ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman