ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Χάρβεϊ Γουάινστάιν: Η μανία με το σεξ, το σκάνδαλο, η έξωση από το Χόλιγουντ

Tweet
Share
Tweet
Share

 

Ισως και να είναι η μεγαλύτερη πτώση ενός μεγιστάνα, από την δόξα στην παρακμή, μέσα λίγες ημέρες.

 

Ο Χάρβεϊ Γουάινστάιν, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του Χόλιγουντ, με ταινίες όπως «Ερωτευμένος Σέξπιρ», «Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ», «Pulp Fiction», «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» μεταξύ πολλών άλλων, είδε σύσσωμη τη βιομηχανία του θεάματος, την οποία σχεδόν έχτισε, να στρέφεται εναντίον του και να τον αποκηρύσσει. Οπως και το ζεύγος Ομπάμα και η Χιλαρι Κλίντον, καθώς ο Γουάινστάιν ήταν για χρόνια χρηματοδότης προεκλογικών εκστρατειών των Δημοκρατικών.

Δεκάδες καταγγελίες σε βάρος του περιγράφουν πως πίεζε ηθοποιούς να πέσουν στο κρεβάτι του. Μεταξύ αυτών, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Αντζελίνα Τζολί και πολλές άλλες.

Αποτέλεσμα, η έκπτωση και η εγκατάλειψη, το διαζύγιο από την σημερινή συζύγό του Τζορτζίνα Τσάπμαν.

«Η καρδιά μου έχει τσακιστεί για όλες τις γυναίκες που υπέστησαν τρομερό πόνο εξαιτίας όλων αυτών των ασυγχώρητων πράξεων», είπε η Τσάπμαν, που είναι σχεδιάστρια μόδας, στο περιοδικό Peopl και επιβεβαίωσε: «Επέλεξα να εγκαταλείψω τον σύζυγό του. Η φροντίδα για τα νεαρά παιδιά μου είναι πρώτη προτεραιότητα. Ζητάω από τα μέσα ενημέρωσης σεβασμό της ιδιωτικότητας αυτό το διάστημα». 

Το ζεύγος έχει μία κόρη επτά ετών και έναν γιο τεσσάρων.

Η Πάλτροου περιγράφει την τραυματική εμπειρία της στους New York Times.

Το 1996, στα 22 της έκλεισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην «Εμμα», όπου θα υποδυόταν μια νεαρή προξενήτρα στην Αγγλία του 1800. Παραγωγός ήταν ο Γουάινσταϊν.

Η Πάλτροου λέει ότι, όταν ο Γουάινσταϊν την επέλεξε για την ταινία και πριν αρχίσουν τα γυρίσματα, την κάλεσε στην σουίτα του για «επίσκεψη εργασίας». Εκεί έβαλε τα χέρια του πάνω της και της πρότεινε να του κάνει μασάζ στο δωμάτιό του. Η νεαρή ηθοποιός που είχε ήδη παρουσίες σε δημοφιλείς ταινίες -«Seven», «Jefferson in Paris» και «Hook»- έφυγε ταραγμένη.

Προσθέτει ότι ενημέρωσε τον Μπραντ Πιτ, με τον οποίο είχαν τότε σχέση, και αυτός με τη σειρά του ζήτησε σε έντονο ύφος από τον Γουάινσταϊν να μην την αγγίξει. Ωστόσο, ο παραγωγός απείλησε την Πάλτροου να μην μιλήσει σε κανένα για ό,τι συνέβη.

Ενα αντίστοιχο περιστατικό αποκάλυψε στους New York Times η Αντζελίνα Τζολί.

Λίγο μετά την κυκλοφορία της ταινίας «Ακολουθώντας την καρδιά», το 1998, ο Γουάινσταϊν τής ρίχτηκε σε σουίτα ξενοδοχείου.

«Είχα μια κακή εμπειρία μαζί του όταν ήμουν νεαρή και, εξαιτίας της, αποφάσισα να μην εργαστώ ξανά μαζί του και να προειδοποιήσω και άλλες γυναίκες όταν θα συνεργάζονταν. Αυτή η συμπεριφορά κατά γυναικών σε οποιοδήποτε τομέα σε οποιαδήποτε χώρα είναι απαράδεκτη», καταλήγει.

Υπάρχουν άλλες 16 καταγγελίες από  πρώην και νυν υπαλλήλους του παραγωγού, οι οποίες «ήταν μάρτυρες ή είχαν γνώση προτάσεων σεξουαλικού χαρακτήρα σε περιστάσεις που σχετίζονται με ταινίες του Γουάινσταϊν ή τον χώρο εργασίας».

Η Μάιρα Σορβίνο κατήγγειλε ότι παρενοχλήθηκε το 1995 στο Τορόντο, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ. «Αρχισε να μου κάνει μασάζ στους ώμους , πράγμα που με έκανε να νιώσω άβολα, μετά άρχισε σχεδόν να με κυνηγά στο δωμάτιο», λέει για να προσθέσει ότι τελικά κατάφερε να φύγει.

Η γαλλίδα Τζουντίτ Γκοντρές υπέστη την παρενόχληση του Γουάινσταϊν στις Κάννες όταν ήταν 24 ετών και αρκετά γνωστή στη χώρα της.

Της ζήτησε μασάζ, αυτή αρνήθηκε και δικαιολογήθηκε ότι τα μασάζ μεταξύ συναδέλφων ήταν συνηθισμένα στις ΗΠΑ.

Βαρύτερη είναι η καταγγελία της ιταλίδας ηθοποιού και σκηνοθέτριας Αζια Αρτζέντο, η οποία είναι κόρη του σκηνοθέτη των ταινιών τρόμου Ντάριο Αρτζέντο.

Κοινή είναι η πρακτική του παραγωγού: Πρώτα καλούσε τις γυναίκες με αφορμή κάποια επαγγελματική συνάντηση σε χώρο όπου ήταν μόνος. Μετά είτε ζητούσε να του κάνουν μασάζ, είτε έβγαζε τα ρούχα του, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούσε να κάνουν σεξ για να τις προσλάβει.

Δηλώσεις Ομπάμα και Κλίντον

Το ζήτημα του Γουάινσταϊν έχει ξεφύγει από τα όρια του Χόλιγουντ.

Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα δηλώνουν «αηδιασμένοι από τις αναφορές για τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν» και στηρίζουν τις γυναίκες που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν για περιπέτεια τους.

Σοκαρισμένη από τις αναφορές δηλώνει και η Χίλαρι Κλίντον. Ο Γουάινσταϊν είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική της καμπάνια το 2016 ενώ διαχρονικά είναι κοντά στους Δημοκρατικούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman