ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ελληνικά αποστάγματα: Οι... Δον Κιχώτες της εγχώριας παραγωγής

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι κρυµένοι θησαυροί της ελληνικής ποτοποιίας αποκαλύπτονται στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «Ελληνικό Απόσταγµα», που θα γίνει την Κυριακή 21/01/2018 στην Αίγλη Ζαππείου, µε ώρες λειτουργίας 12:00 - 20:00.

Η έκθεση αποτελεί μια λαμπρή ευκαιρία να αναδειχθούν οι  προσπάθειες των αποσταγµατοποιών µας οι οποίοι, ως σύγχρονοι ∆ον Κιχώτες, συνεχίζουν τον άνισο αγώνα τους απέναντι στο παράνοµο και ενίοτε επικίνδυνο για την υγεία χύµα τσίπουρο και όχι µόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ο όγκος του παράνομα διακινούμενου χύμα τσίπουρου κάθε χρόνο ξεπερνά τα 24 εκατ. λίτρα. Επίσης, δηλώνεται ότι παράγονται 5-7 εκατ. κιλά χύμα τσίπουρου διημέρων, ενώ η παραγόμενη ποσότητα του εμφιαλωμένου τσίπουρου αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του δηλωμένου χύμα τσίπουρου (δεν ξεπερνάει τα 3 εκατ. λίτρα). Πρόσφατη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ υπολογίζει ότι η αντίστοιχη απώλεια φορολογικών εσόδων ανέρχεται στα 97,7 εκατ. ευρώ ή στα 250-300 εκατομμύρια ευρώ αν υπολογιστεί ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα.

Κι όλα αυτά την ώρα που η ποιότητα ποιότητα και η ποικιλία του επώνυµου ελληνικού αποστάγµατος είναι μοναδική. Έτσι στην έκθεση παρουσιάζονται µερικά από τα καλύτερα ελληνικά αλκοολούχα ποτά, ανάµεσά τους δυσεύρετα τσίπουρα από µικρούς παραγωγούς, premium ούζα διπλής και τριπλής απόσταξης, αποστάγµατα φρούτων, π.χ. από φραγκόσυκο και σπάνια, παλαιωµένα τσίπουρα, που συνεχίζουν να αποτελούν τη νέα τάση στο χώρο.

Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία για δοκιμασία εκλεκτών εδεσμάτων, φτιαγµένων να ταιριάζουν γάντι µε τα ελληνικά αποστάγµατα, από περίφηµα εστιατόρια/µεζεδοπωλεία, όπως: Κόλλιας, Ψαράδες και Wine Point, που θα συµµετέχουν στην έκθεση Ελληνικό Απόσταγµα µε τους µεζέδες τους ως

«Χορηγοί Γευστικής Απόλαυσης».

Επιπλέον διοργανώνονται οι εξής παράλληλες εκδηλώσεις, στις 15:30, 17:00 και 19:00:

«Αµπελοοινικά Αποστάγµατα: Ποιότητα και Ασφάλεια του Καταναλωτή», µε τον καθηγητή Πέτρο Ταραντίλη, πρόεδρο της Σχολής Τροφίµων του Γεωπονικού Πανεπιστήµιου Αθηνών.

«Ελληνικό... gin και όχι µόνο». Η Χαρά Κατσού µιλά για την πρόκληση να παράξουµε στην Ελλάδα εµβληµατικά αποστάγµατα, οι ρίζες των οποίων δεν είναι ελληνικές.

«Ελληνική µουσική παράδοση και αποστάγµατα». Μουσική παράσταση µε σµυρναίικα, ρεµπέτικα και λαϊκά τραγούδια, θεµατολογία των οποίων είναι το ούζο και το τσίπουρο. Ο µουσικός παραγωγός Πάρης Μήτσου και ο δηµοσιογράφος οίνου και µουσικός Αργύρης Καλλιανιώτης, συζητούν µε τρεις µουσικούς - τραγουδιστές που θα ερµηνεύσουν ζωντανά δέκα τραγούδια. Επίτιµος προσκεκληµένος είναι ο θρυλικός αποσταγµατοποιός Ανέστης Μπαµπατζιµόπουλος,, ο οποίος θα µεταλαµπαδεύσει τη σοφία του για τα ελληνικά αποστάγµατα µε το µοναδικό, γλαφυρό τρόπο του.

Γιώργος Αλεξάκης



Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman