ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Αριστοτέλης Ρήγας για την τελευταία παράσταση "musicomedy", που θα βιντεοσκοπηθεί

Tweet
Share
Tweet
Share

Συνέντευξη στον Σπύρο Πολυχρονόπουλο

Το "musicomedy" είναι η πρώτη σόλο παράσταση του πολυσύνθετου (θα καταλάβετε γιατί) stand up comedian, Αριστοτέλη Ρήγα και είναι πολύ ωραία. Όλα τα ωραία, όμως, κάποτε τελειώνουν και το "musicomedy" τελειώνει την Τετάρτη 28 Μαρτίου, στο Ίλιον Plus (Πατησίων & Κοδριγκτώνος 17)  σε μια και μοναδική παράσταση που θα βιντεοσκοπηθεί. 

Πριν από αυτή τη δύσκολη, συγκινητική, αλλά και… λυτρωτική παράσταση το penna.gr συνάντησε τον ίδιο τον δημιουργό, ο οποίος ήταν αμετάπειστος και κατηγορηματικός: «Αυτή θα είναι η τελευταία παράσταση του “musicomedy”, γιατί έκλεισε τον κύκλο του. Δεν θα υπάρξει άλλη». Γι` αυτό όσοι προλάβετε, τον Ρήγα δείτε…

Λίγα λόγια για τον δημιουργό                                                                                                                          

Ο Αριστοτέλης Ρήγας είναι ένας από τους stand up comedians που ξεπήδησαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Και όπως γράψαμε και στην εισαγωγή χαρακτηρίζεται ως «πολυσύνθετος» ή «πολυεργαλείο» από τους συναδέλφους του γιατί έχει αναπτύξει μία δική του κατάσταση, που εκτός από αστεία, περιλαμβάνει και μπόλικη μουσική. Που και αυτή, όμως, βγάζει γέλιο.

Όταν συναντήσαμε τον Αριστοτέλη Ρήγα ζητήσαμε να μας πει λίγα λόγια για τον ίδιο:

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την κωμωδία το 2012. Στο δεύτερο φεστιβάλ κωμωδίας που είχε κάνει το comedy lab παρουσίασα ένα πεντάλεπτο με δικά μου αστεία και τα παρουσίασα για πρώτη φορά σε κοινό. Ήταν  διαγωνιστική βραδιά ανοιχτού μικροφώνου. Πήγε πολύ καλά και βγήκα ο καλύτερος κωμικός της βραδιάς. Ήταν απροσδόκητο, γιατί μέχρι τότε δεν είχα κερδίσει ποτέ τίποτα. Ούτε φλουρί…», μας είπε.

Άνθρωποι που ασχολούνται με την κωμωδία τον… τσίμπησαν και από τότε ο Ρήγας χαράσσει τον δικό του δρόμο. Ο Γιώργος ο Χατζηπαύλου ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε το ταλέντο του και τον πήρε στο πλευρό του, ενώ μετά υπήρξε βοήθεια και από τον Λάμπρο Φισφή.

«Μετά μαζευτήκαμε κάποιοι νέοι κωμικοί και πήγαμε να παίξουμε σε μια σκωτσέζικη μπυραρία. Στην αρχή φαντάσου πληρώναμε και τις μπύρες μας για να παίξουμε. Παίξαμε τρεις φορές όλα τα πεντάλεπτα που είχαμε ο καθένας μαζί. Έβγαινε πενήντα λεπτά παράσταση. Απλά για να πούμε αστεία». Κάπως έτσι ξεκίνησε η… καριέρα.

Και ύστερα ήρθε η μουσική

«Εγώ κάποια στιγμή το 2014, θυμήθηκα ότι είμαι και μουσικός. Προσέγγισα λοιπόν τη μουσική μέσα από το σταντ απ . Πάντα μου άρεσε να ταιριάζω στίχους και μελωδίες από άσχετα μεταξύ τους τραγούδια. Να συνδυάζω τους στίχους ενός ρεφρέν λαϊκού τραγουδιού, με τη μελωδία ενός τραγουδιού των Metallica», εξηγεί για το καλλιτεχνικό του «προφίλ» ο Αριστοτέλης και προσθέτει:

«Προσέγγισα, όμως, τη μουσική από τη μεριά της κωμωδίας. Δεν θα γράψω ένα ολόκληρο αστείο τραγούδι που θα κρατάει πέντε λεπτά και ο άλλος θα γελάσει τρεις φορές. Στο σταντ απ πρέπει ο θεατής να γελάει πέντε φορές το λεπτό. Οπότε πήρα τα τραγούδια και τα συμπύκνωσα πολύ».

Και εγένετο «musicomedy»

Αφού μάθαμε πως «γεννήθηκε» ο κωμικός Αριστοτέλης Ρήγας και τι… ρόλο βαράει, ας δούμε πως κατάφερε μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια να έχει υλικό για μία ολόδική του παράσταση.

Ο καλλιτέχνης αφηγείται:

«Το 2015 έφτασα λοιπόν να έχω μία ώρα υλικό, το οποίο ήταν και αποτελεσματικό, καθώς το κοινό γελούσε. Έλαβα μέρος λοιπόν εκείνο το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Κωμωδίας στο Άβατον που διοργανώνει ο Φισφής. Εκεί έπαιξα την παράσταση με τον τίτλο Musicomedy. Ο συνδυασμός δηλαδή της κωμωδίας με τη μουσική. Πήγε καλά και την επόμενη σεζόν την παρουσίασα κανονικά σαν παράσταση. Έπαιζα στο Άβατον από τον Οκτώβρη και έφτασε τελικά μέχρι τέλος Φλεβάρη, με δύο παρατάσεις.

Η παράσταση το 2015 ήταν μία ώρα και μέχρι σήμερα το υλικό μου διπλασιάστηκε και φτάνει τις δύο ώρες. Την Τετάρτη βέβαια η παράσταση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 1,5 ώρα. Και όποιος έχει δει την παράσταση του 2015, σίγουρα τη μισή ώρα δεν θα την έχει δει».

Ποια ακριβώς είναι η ταυτότητα της παράστασης;

«Είναι σταντ απ και μουσική κωμωδία. Είναι πραγματικά παράσταση για όλα τα γούστα. Τι θέλεις; Θες σύντομα αστεία; Έχω. Θες πιο ελεύθερα; Έχω. Θες μουσική κωμωδία; Έχω. Μόνο ζογκλερικά δεν έχω. Δεν θα παίξω με μπαλάκια, αλλά γενικά καλύπτω μεγάλη γκάμα», λέει με ειλικρίνεια ο Αριστοτέλης Ρήγας.

Και γιατί βιντεοσκόπηση;

«Ένας από τους λόγους που θα βιντεοσκοπήσουμε την παράσταση είναι για να επικοινωνήσω τη δουλειά μου με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Μουσική κωμωδία υπάρχει  πριν από μένα και φυσικά θα υπάρχει και μετά από μένα. Όμως έχω αρκετό υλικό και με μία πολύ συγκεκριμένη φόρμα. Ο Πανούσης ή οι Άγαμοι Θύται είχαν αστεία τραγούδια, εγώ δεν έχω. Έχω αστεία κουπλέ και αστεία ρεφρέν. Και αυτό το… παιχνίδι με το να μπλέκω τα τραγούδια μεταξύ τους. Θέλω να το δει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος».

Και μην ξεχνάτε πως αυτή η παράσταση δεν θα ξαναπαιχτεί ποτέ πια, οπότε καλό είναι εκτός από τις αναμνήσεις να μείνει αποτυπωμένη και σε ένα dvd, για να το βάζουμε και να γελάμε τις δύσκολες μέρες.

Ο viral Θούριος

Μιας και είπαμε Youtube, να σημειώσουμε πως εκτός από επιτυχημένος stand up comedian ο Αριστοτέλης έχει γίνει και viral στο διαδίκτυο, όταν ανέβασε ένα βιντεάκι μίας απίθανης διασκευής του Θούριου του Ρήγα.

Είναι αυτή η μανία που λέγαμε πριν να μπλέκει τραγούδια. Σε αυτή την περίπτωση ο Θούριος έγινε… μίξη με το Ace of Spades των Motorhead και έγινε viral!

Με σεμνότητα και ταπεινότητα, ο Ρήγας λέει σχετικά: «Το Youtube έχει φοβερή δύναμη και γι αυτό το τραγούδι αυτό ακούστηκε πολύ. Δεν έκανα τρομερά πολλά views. Έχει τώρα περίπου 200.000, αλλά αν σκεφτείς ότι το δικό μου κανάλι στο Youtube έχω χίλιους συνδρομητές, τότε τα 200.000 views του Θούριου είναι πολλά. Είναι πολύ πάνω από τη δυναμικότητα του καναλιού.

Δεν περίμενα να ακουστεί τόσο και να παίξει σε διάφορα sites. Έχω στο μυαλό μου να κάνω κι άλλα τέτοια τραγούδια. Θα ήθελα κάποια στιγμή στο μέλλον να κάνω μία παράσταση με δέκα τέτοιου τύπου τραγούδια. Γι` αυτό χρειάζεται όμως και μία μπάντα στη σκηνή. Αυτή τη στιγμή το budget που έχω όμως, δεν μου επιτρέπει μία τέτοια παραγωγή».

 

Το σοκ με τον Luis CK

Κλείνοντας, δεν μπόρεσα να αντισταθώ και ζήτησα από τον Αριστοτέλη Ρήγα ένα σχόλιο για τις… πομπές του Luis CK. Ήξερα πως όλοι αυτοί οι «στανταπάδες» έπαθαν μεγάλο σοκ όταν έμαθαν πως ο αγαπημένος τους κωμικός κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση τουλάχιστον πέντε γυναικών.

Η απάντηση του Αριστοτέλη ήταν η εξής:

«Η τέχνη είναι κάπως έτσι: Βλέπεις έναν πίνακα. Λες μ` αρέσει, δεν μ` αρέσει. Υπάρχει όμως και ένα άλλο επίπεδο. Το ποιος τον έφτιαξε και πότε τον έφτιαξε. Δηλαδή, βλέπεις την Γκουέρνικα. Αλλιώς τη βλέπεις αν ξέρεις τι απεικονίζει και αλλιώς αν δεν ξέρεις την ιστορία. Το τελευταίο επίπεδο είναι ποιος ήταν ο Πικάσο και τι έκανε. Πώς έζησε.

Είναι πολύ δύσκολο να βρεις έναν καλλιτέχνη με τον οποίο να συμφωνείς συνολικά. Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά από την άλλη δεν μπορείς να δεχθείς ότι ο CK εκμεταλλεύθηκε την εξουσία του και ουσιαστικά να εκβιάσει με αυτόν τον τρόπο γυναίκες για να περάσει αυτός καλά. Τα αστεία του CK είναι άψογα, αυτό που έκανε ήταν σοκαριστικό. Δεν μπορώ να δικαιολογήσω αυτό που έκανε.

Ήταν αξιοσέβαστος κωμικός, αλλά η φάση ήταν σαν να βλέπεις έναν πίνακα και να λες «ρε φίλε, είναι γαματός». Και να σου λένε, «ξέρεις, τον έφτιαξε ο Χίτλερ». Γιατί ρε γαμώτο! Μου άρεσε… Όμως, τον Χίτλερ δεν μπορείς να τον συγχωρέσεις. Αν είχε κάνει αριστουργήματα σε οποιαδήποτε τέχνη, ευχαρίστως θα τα έκαιγα».

Ξέρω τον στενοχώρησα με αυτή την ερώτηση, γι` αυτό κλείνοντας να υπενθυμίσω πως την Τετάρτη 28 Μαρτίου θα βρίσκεται στο Ίλιον plus για την τελευταία παράσταση του “musicomedy”, η οποία θα βιντεοσκοπηθεί.

Μπορείτε λοιπόν να γίνεται μέρος της ιστορίας και παράλληλα να γελάσετε με την ψυχή σας.

Κρατήσεις στα: 210 88 24 383, 6983 600 510 και στο viva.gr

Facebook event: https://www.facebook.com/events/149807525716652/

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman