ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Freddie Mercuri. Μια μυθική προσωπικότητα

Tweet
Share
Tweet
Share

Σαν σήμερα το 1946 γεννήθηκε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Qeen,  Freddie Mercuri, Πριν από λίγες εβδομάδες δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο τρέιλερ για το «Bohemian Rhapsody», την πολυαναμενόμενη ταινία για τους Queen και τον Φρέντι Μέρκιουρι. Η ταινία εξελίχθηκε σε μια περιπετειώδη κούρσα για την ολοκλήρωσή της καθώς τον θρυλικό τραγουδιστή είχε ανακοινωθεί ότι τον Μέρκιουρι θα παίξει ο Σάσα Μπάρον Κοέν, το 2010 όταν ανακοινώθηκε η παραγωγή, ο οποίος αποχώρησε όμως τρία χρόνια αργότερα, επικαλούμενος «δημιουργικές διαφορές» με τα μέλη του συγκροτήματος. Τελικά τον Φρέντι Μέρκιουρι, ο οποίος πέθανε το 1991 ζωντανεύει στο εκράν ο Ράμι Μάλεκ. 

«Θα είναι τόσο βαρετά να είσαι 70 ετών. Έχω ζήσει μία γεμάτη ζωή και αν αύριο πέθαινα, δεν θα έδινα δεκάρα». Αυτά έλεγε το 1987, σε μια συνέντευξή του ο Βρετανός τραγουδιστής των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι, ένας από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς του πλανήτη και μια εκκεντρική προσωπικότητα του κόσμου της μουσικής με μαγνητική παρουσία επάνω στη σκηνή.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 24 Νοεμβρίου του 1991 θα έφευγε από τη ζωή νικημένος από το AIDS. Ο άνθρωπος που θεωρείται από πολλούς ο πιο χαρισματικός τραγουδιστής όλων των εποχών μόλις την προηγούμενη μέρα είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους που είχαν κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσιγκτον ότι έπασχε από Έιτζ, κάτι που ψιθύριζαν όλοι, αλλά ο Μέρκιουρι διέψευδε για χρόνια. Λίγες μέρες νωρίτερα το συγκρότημά του, οι Queen, είχαν κυκλοφορήσει τον τελευταίο τους δίσκο «Innuendo». Το «The show must go on» είναι ένα τραγούδι για αυτόν και αν και κανείς δεν πίστευε ότι θα καταφέρει να το ερμηνεύσει στην επώδυνη κατάσταση.

Η πορεία του Μέρκιουρι στον κόσμο της μουσικής μοιάζει με τρελή κούρσα. Ο γεννημένος στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946 στη Ζανζιβάρη ως Φαρόκ Μπουλσάρα (Farrokh Bulsara), μπαίνει στον κόσμο της μουσικής,  λίγο μετά από την ίδρυση των Queen το 1970 ως Φρέντι Μέρκιουρι. Το καλλιτεχνικό του όνομα είναι το ρωμαϊκό αντίστοιχο του αγγελιοφόρου των θεών των αρχαίων Ελλήνων, του Ερμή.

Ο Μέρκιουρι έχει αρχίσει να πειραματίζεται με τη μουσική από 12 ετών όταν έφτιαξε το πρώτο του συγκρότημα, τους «Hectics». Περνάει από διάφορα συγκροτήματα και το 1970, ιδρύει με τους  Μπράιαν Μέι, και Ρότζερ Τέιλορ το δικό τους συγκρότημα, το οποίο ο Μέρκιουρι ονόμασε Queen. Ο ίδιος σχεδιάζει το λογότυπο του συγκροτήματος. Ο Μέρκιουρι έχει σπουδάσει γραφιστική και μάλιστα ως φοιτητής στην Σχολή Καλών Τεχνών του Ealing εργαζόταν ως μοντέλο τα απογεύματα για μία σχολή ζωγραφικής.

Όταν ο Kenny Everett, γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και κωμικός της Βρετανίας, άρχισε να παίζει στην εκπομπή του το Bohemian Rhapsody, πριν ακόμα κυκλοφορήσει ο δίσκος, ο κόσμος έμεινε άφωνος με το συγκρότημα που πάντρευε τη ροκ μουσική με την όπερα. Ο κόσμος ζητούσε το δίσκο πριν καν κυκλοφορήσει και οι Queen με το A night at the opera εκτοξεύονται στην πρώτη θέση του κόσμου της μουσικής. Παρέμεινε εννέα εβδομάδες το 1975 στο Νο1 στα charts της Αγγλίας και άλλες 6 το 1991, μετά τον θάνατο του Μέρκιουρι. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις που έχει κατακτήσει το συγκεκριμένο τραγούδι ξεχωρίζει η ανακήρυξή του σε Τραγούδι της Χιλιετίας από το Guiness Book of Records.

Η προώθηση του δίσκου συνοδεύεται και από ένα άλλο γεγονός που άλλαξε για πάντα τον κόσμο της μουσικής, την παραγωγή του πρώτου στην ιστορία βίντεοκλιπ. Φίλοι του από το κολέγιο θυμούνται τον Φρέντι να παίζει και να τραγουδά ασταμάτητα την εισαγωγή της μεγαλύτερης επιτυχίας των Queen στο πιάνο του σχολείου. «Το αποκαλούσε το "τραγούδι του καουμπόι". Αλλά παιδευόταν να πάει παρακάτω από το στίχο "Mama, just killed a man"», θυμάται ένας από τους συμμαθητές του. Τελικά, του πήρε πέντε χρόνια για να ολοκληρώσει την πιο διάσημη «ραψωδία»  της παγκόσμιας μουσικής.

Μέσα στο γκλαμ της δεκαετίας του 70 η καριέρα των Queen απογειώνεται. Η ιδιαίτερη και υπέροχη φωνή του Μέρκιουρι και ο ξεχωριστός ήχος της κιθάρας του Μπράιαν Μέι τους φέρνει στην κορυφή. Ο Φρέντι Μέρκιουρι με μαύρα νύχια, μακιγιάζ και εκρηκτική παρουσία στη σκηνή θριαμβεύει. Οι επιτυχίες όπως We will rock you και We are the champions, Another one bites the dust, είναι στην κορυφή των τσαρτς. Η δεκαετία του 80 τους βρίσκει να προσαρμόζονται στο κλίμα της εποχής, ο Μέρκιουρι αφήνει μουστάκι, και γράφουν τραγούδια όπως τα I want to break free, Radio Ga Ga και το Hammer to fall.

Ο μύθος που ακολουθεί το φαινόμενο της φωνής του έχει να κάνει και με τα δόντια του. Είχε τέσσερα επιπλέον δόντια που πίεζαν την οδοντοστοιχία του και δεν ήθελε να φτιάξει ποτέ γιατί φοβόταν πως αυτό θα επηρέαζε τις φωνητικές του χορδές. Εκκεντρική προσέγγιση αλλά πιο εκκεντρική ήταν η προσωπική του ζωή. Ο Μέρκιουρι είχε μια γνωστή σχέση με την Μαίρη Όστιν, την οποία αποκαλούσε «Στιβ», προς τιμή του Six Million Dollar Man, Στιβ Όστιν.

 

 

>

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman