ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι άνθρωποι πίσω από την αναγέννηση του Χάρλεμ

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Οι άνθρωποι αυτοί δημιούργησαν  και καθόρισαν μια ολόκληρη καλλιτεχνική εποχή που έκανε πολλά για να προωθήσει τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Εδώ είναι μερικά από τα ονόματα των ανθρώπων που αμφισβήτησαν και άλλαξαν μια ιστορία καταπίεσης σε αυτό που ονομάστηκε Harlem Rennaissance.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 υπήρξε μια καλλιτεχνική, πολιτιστική και πνευματική κινηση  στο Χάρλεμ που αποτελούσε την αντίσταση ενάντια στη φυλετική αδικία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, το Harlem είχε γίνει σταδιακά μια αφροαμερικανική γειτονιά στη Νέα Υόρκη. και καθώς μεταφέρθηκαν περισσότεροι μετανάστες κατά τη Μεγάλη Μετανάστευση, ο πολιτισμός τους έγινε όλο και πιο δημοφιλής. Δυστυχώς, αυτή η αυξανόμενη δημοτικότητα οδήγησε επίσης σε ρατσιστική εχθρότητα από λευκές ομάδες (τι έκπληξη ...). η οποία, με τη σειρά της, ενίσχυσε την αφρικανική-αμερικανική ενότητα και προκάλεσε ένα πολιτιστικό αντίθετο κίνημα που τελικά εξελίχθηκε σε μια συναρπαστική καλλιτεχνική εποχή γνωστή ως Harlem Renaissance.

harlem renaissance art 1

Πολλοί ταλαντούχοι και λαμπροί άνθρωποι ήταν μέρος αυτού του κινήματος, το οποίο δεν περιοριζόταν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: έφτασε στην Ευρώπη και είχε παγκόσμιες επιπτώσεις για τους μαύρους. Εδώ είναι μερικά από τα ονόματα που πρέπει να γνωρίζετε ότι διαμόρφωσαν αυτή την καλλιτεχνική έκρηξη.

harlem renaissance art 2

Zora Neale Hurston

Περισσότερο διάσημη για το μυθιστόρημα Their Eyes Were Watching God, αυτή ή συγγραφέας και ανθρωπολόγος ήταν γνωστή για τις απεικονίσεις φυλετικών αγώνων στο Νότο  των Ηνωμένων Πολιτειών στις αρχές του 20ού αιώνα. Η Hurston γεννήθηκε στην Αλαμπάμα και έζησε στη Φλόριντα και τη Νέα Υόρκη όπου θα γίνει μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Αναγέννησης Harlem. Η ζωή της στο νότο ενέπνευσε το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφής της, εστιάζοντας στη φυλετική διάκριση και τους δικούς της αγώνες ως Αφρο-Αμερικανίδα..

harlem renaissance art 3

Langston Hughes

Ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, αρθρογράφος και ακτιβιστής, οLangston Hughes είναι ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς από την αναγέννηση Harlem. Μίλησε με τη φλογερή φωνή της γενιάς του και ήταν μια πρώιμη φιγούρα για την γνωστή τζαζ ποίηση (ένα λογοτεχνικό είδος που αντανακλά και μετατρέπει τον ρυθμό και τον αυτοσχεδιασμό της τζαζ σε στίχο).

harlem renaissance art 4

Countee Cullen

Ο Cullen άνθισε ως ποιητής, συγγραφέας παιδικών μυθιστορημάτων και θεατρικός συγγραφέας κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης του Χάρλεμ. Απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα στα αγγλικά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και τελικά έγινε κεντρικός φορέας της αφρικανικής-αμερικανικής λογοτεχνίας. Τα έργα του συχνά αντιμετωπίζουν την ιστορία της καταπίεσης εναντίον των μαύρων ανθρώπων και ασχολούνται με την ανακάλυψη και την ανάπτυξη πολιτιστικών αξιών και την επίγνωση του ιστορικού πλαισίου της κοινωνίας των μαύρων.

harlem renaissance art 5

Claude McKay

Ο McKay μετανάστευσε στις Η.Π.Α από την Τζαμάικα, το 1912 για να συνεχίσει μια λογοτεχνική σταδιοδρομία. Ως μετανάστης, αρχικά σοκαρίστηκε από τον ακραίο ρατσισμό κατά των Αφροαμερικανών στο νότο, όπου ο διαχωρισμός ήταν αχαλίνωτος - τον ενέπνευσε να γράψει ποίηση που ασχολείται άμεσα με την κατάσταση. Τα κείμενα του επικεντρώθηκαν στην αμφισβήτηση της λευκής εξουσίας και στην γιορτή της δικής του κληρονομιάς από την Τζαμάικα, παρέχοντας μια διεθνή γεύση στο κίνημα.

harlem renaissance art 6

Josephine Baker

Μια από τις πιο συναρπαστικές μορφές που βγήκαν από την αναγέννηση του Χάρλεμ, η Josephine Baker γεννήθηκε στην Αμερική και κατέκτησε τη Γαλλία..Ήταν μια διάσημη χορεύτρια κατά τη διάρκεια της πρώιμης σταδιοδρομίας της στη Νέα Υόρκη, και αργότερα έγινε μια αξιοσημείωτη προσωπικόττα τόσο στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και στο αμερικανικό κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα. Συμμετείχε σε αρκετές παραστάσεις του Broadway στα νιάτα της, αλλά απέκτησε διεθνή φήμη μόνο μετά την μετακόμισή της στο Παρίσι το 1925. Εκεί ήταν μέλος της Γαλλικής Αντίστασης κατά της Ναζιστικών στρατευμάτων στη Γαλλία, η οποία, τιμήθηκε για την δράση της με τον Croix de Guerre και ονομάστηκε ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής (η υψηλότερη γαλλική τάξη- τιμή). Μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ , της προσφέρθηκε η ηγεσία του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων (την οποία απέρριψε για τα παιδιά της). Είναι ένας από εκείνους τους ανθρώπους που σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι έχεις  κάνει με τη ζωή σου!

harlem renaissance art 7

Louis Armstrong

Τι μπορεί να πει κανείς για τον Louis Armstrong, τον επονομαζόμενο "Pops", που δεν έχει ειπωθεί εκατομμύρια φορές; Είναι ένας από τους πιο γνωστούς μουσικούς στην ιστορία της τζαζ: ένας λαμπρός τραγουδιστής και συνθέτης του οποίου η καριέρα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920, ακριβώς στη μέση της αναγέννησης Harlem. Μέχρι το 1925 ο ίδιος είχε ήδη πιστωθεί τον τίτλο του «μεγαλύτερου τρομπετίστα στον κόσμο", και η διεθνής του φήμη έκανε πολλά για να προωθήσει το αφρο-αμερικανικό ταλέντο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά ονόματα που πρέπει να γνωρίζουμε από αυτή τη στιγμή της δημιουργικής ευδαιμονίας. Ο Charles Alston, Jessie Redmon Fauset, William Edward B. Du, Bois Hubert Harrison, ο Jacob Lawrence, ο Nella Larsen, ο Archibald Motley και ο Marcus Garvey είναι λίγοι σε μια συντριπτική λίστα καταπληκτικών χαρακτήρων που συμμετείχαν στη Harlem Renaissance και ως εκ τούτου εργάστηκαν για να βελτιώσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων όχι μόνο στην Αμερική, αλλά σε όλο τον δυτικό κόσμο. Βοήθησαν να αλλάξουν την κοινή γνώμη των ανθρώπων για τους μαύρους,  αμφισβήτησαν τις προκαταλήψεις και σφυρηλάτησαν τη βάση που οδήγησε σε θαυμαστή ηθική πρόοδο κατά του ρατσισμού. Μας έδωσαν επίσης ανεκτίμητα έργα τέχνης. και γι 'αυτό είμαστε πάρα πολύ τυχεροί.

Π. Τ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman