ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η μουσική σίγησε από τη βόμβα των Ταλιμπάν

Tweet
Share
Tweet
Share

Λένε πως οι δύσκολες εμπειρίες στη ζωή κάνουν τον άνθρωπο πιο δυνατό… Κάτι τέτοιο αποδεικνύει περίτρανα η ιστορία του μουσικού Ahmad Sarmast, ο οποίος έγινε στόχος των Ταλιμπάν, όταν έριξαν τα πυρά τους κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Αφγανιστάν.

Όταν ο Sarmast είχε πει πριν χρόνια πως θα έδινε και τη ζωή του για τη μουσική, προφανώς το εννοούσε κυριολεκτικά. Έπειτα από δέκα χρόνια διαμονής στην Αυστραλία, ο καθηγητής μουσικής και γιος ενός διάσημου μαέστρου, αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του προκειμένου να ιδρύσει το πρώτο ωδείο κλασικής μουσικής. Στόχος του ήταν η ορχήστρα που θα δημιουργούσε να παίξει στα μεγαλύτερα «σαλόνια» του κόσμου και να μείνει στην ιστορία.

cd40ce99 82f5 4c3a 9c44 1d27421f1bfd 620x412

Πριν λίγους μήνες οι τρομοκράτες αποπειράθηκαν να «φιμώσουν» τη συμφωνική ορχήστρα, η οποία αποτελούσε ερέθισμα για τους περισσότερους πολίτες. Στις 11 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Καμπούλ, μια βόμβα χτύπησε τη μεγάλη αίθουσα.

Όταν ο Sarmast είχε πει πριν χρόνια πως θα έδινε και τη ζωή του για τη μουσική, προφανώς το εννοούσε κυριολεκτικά

Ο Sarmast καθόταν στην πρώτη σειρά για να απολαύσει τους καρπούς των κόπων του. Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό, οι μαθητές έπαιζαν άρτια μέχρι που ο καθηγητής άκουσε φασαρία έξω από την αίθουσα. Χωρίς να το σκεφτεί πολύ, τηλεφώνησε στον οδηγό του για να τον ρωτήσει αν όλα ήταν καλά… Πριν προλάβει να μιλήσει, ο κρότος ακούστηκε. Τα όργανα σώπασαν απότομα. Μόνο τα ουρλιαχτά ηχούσαν πια στο δωμάτιο.

4dda8a76 8677 43fb a469 dac3d84379c3 620x372

Η αστυνομία τον ειδοποίησε αργότερα πως ο βομβιστής κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης καθόταν σχεδόν δίπλα του. «Όταν ανέκτησα τις αισθήσεις μου, ένιωθα υγρό όλο μου το σώμα. Άγγιξα το κορμί μου με τα χέρια μου και έπιασα αίμα. Παντού αίμα», σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Sarmast επέζησε ενώ από τη βομβιστική επίθεση νεκρός ανασύρθηκε ένας Γερμανός. Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο μετά το τραγικό γεγονός. Η ακοή του μουσικού είχε δεχτεί ισχυρό πλήγμα, ο άνθρωπος που ζούσε για να ακούει μουσική, δεν θα μπορούσε πια να την απολαμβάνει όπως παλιά. «Στην αρχή πανικοβλήθηκα. Είμαι ένας μουσικός, δεν μπορώ να ζήσω χωρίς να ακούω. Αργότερα συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό ήταν που είχα ζήσει. Πρέπει να φτάσεις στο χείλος της καταστροφής για να πεις κάτι τέτοιο», εξήγησε ο Ahmad Sarmast.

Η ακοή του μουσικού υπέστη ισχυρό πλήγμα μετά την έκρηξη βόμβας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης

Η ακοή του με το πέρασμα του χρόνου επανήλθε, οι εφιάλτες όμως κάθε βράδυ ήταν οι ίδιοι. Ο ίδιος κρότος, ο ίδιος τρόμος και τα συναισθήματα επέστρεφαν για να θυμίσουν τη δραματική ημέρα… Ο καθηγητής μετέβη στην Αυστραλία προκειμένου να χειρουργηθεί. Για πολύ καιρό μετά την επίθεση, δεν μπορούσε να ακούσει καθαρά τις ψηλές νότες, ενώ οι μπάσες ηχούσαν πολύ δυνατά στ’ αυτιά του.

Οι γιατροί με επιτυχία αφαίρεσαν τα θραύσματα από το κρανίο του και αποκατέστησαν την ακοή του. Ο ασθενής επέστρεψε στην Καμπούλ τον περασμένο μήνα για να συνεχίσει το έργο του και να στηρίξει την προσπάθεια των μαθητών του.

πηγή: guardian.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman