ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Απίστευτο το πόσα αποτσίγαρα αφήνουν οι Έλληνες στις παραλίες!

Tweet
Share
Tweet
Share

Δεν υπάρχει τίποτε εκλεπτυσμένο όταν είσαι παρών στη συντριβή μιας ομορφιάς. Κάποιοι θα μπορούσαν ακόμα και να βουρκώσουν μπροστά σε μια τέτοια σπατάλη. Δεν έχει τίποτε ποιητικό αυτή η αναφορά, όταν σκέφτεσαι σε ποιά κατάσταση επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι οι περισσότεροι και ουσιαστικά αγράμματοι Έλληνες- αυτοί οι κάλπικοι τύποι που κομπάζουν πως έχουμε την ωραιότερη χώρα του κόσμου- τις παραλίες και σε ποια άθλια εικόνα τις αφήνουν αμέριμνοι πίσω τους. Πλαστικούρα, αποφάγια κι αποτσίγαρα.  

Ειδικά οι Έλληνες καπνιστές, «παράγουν» κάθε χρόνο κοντά στα 22 δισεκατομμύρια (3.500 τόνους) γόπες, όπως αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, προσθέτοντας ότι πολλά απ΄ αυτά καταλήγουν στη θάλασσα, μολύνοντάς την, δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια και ανθρώπους. «Τα αποτσίγαρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό (κοντά στο 40%) των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών», υπογραμμίζει.

Σε λίγων το μυαλό, όπως φαίνεται πάει η σκέψη να φτιάξουν αυτοσχέδια δοχεία και στη συνέχεια να τα πετούν σε κάδους απορριμμάτων. Ούτε έχουμε δει εδώ που τα λέμε τοπικές αρχές ή το κεντρικό κράτος, ξεκινώντας από τις νέες ηλικίες, να κάνουν ενημερωτικές εκστρατείες μιας σωστής υγιειονομικής συμπεριφοράς των λουόμενων... 

Έχει πλέον μετρηθεί ότι στις ελληνικές ακτές το κυρίαρχο απόρριμμα είναι οι γόπες τσιγάρων. Ένας μύθος που συνοδεύει τα αποτσίγαρα, με αποτέλεσμα ο καπνιστής εύκολα να τα ρίχενι όπου βρίσκει και μάλιστα με μεγαλοπρεπείς κινήσεις- λες και στο σπίτι του θα έκανε το ίδιο...- είναι ότι τα φίλτρα είναι κατασκευασμένα από βαµβάκι και συνεπώς αποδοµούνται γρήγορα. Η αλήθεια όμως είναι ότι το φίλτρο αποτελείται από ένα είδος πλαστικού, την οξική κυτταρίνη (cellulose acetate), που για να αποδοµηθεί στο περιβάλλον, απαιτείται πάνω από μια δεκαετία.

Συστηματικές μετρήσεις που έγιναν σε 14 επιλεγμένες παραλίες της χώρας μας, στο πλαίσιο του έργου LIFE AMMOS, έδειξαν ότι σε κάθε τετραγωνικό μέτρο ακτής βρίσκονται από 0,4 έως 8,5 αποτσίγαρα. Οι συγκεντρώσεις αυτές είναι υψηλές και αν συνυπολογίσουμε το μήκος των ακτών της Ελλάδος προκύπτει ένας τεράστιος αριθμός αποτσίγαρων. Οι συγκεντρώσεις αυτές αν και είναι υψηλές είναι δυστυχώς συγκρίσιμες με συγκεντρώσεις αποτσίγαρων σε άλλες ακτές της Μεσογείου.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο που προέκυψε από το έργο LIFE AMMOS είναι ότι όταν εφαρμόστηκαν δράσεις ενημέρωσης των επισκεπτών στις 14 αυτές ακτές, καταγράφηκε μια σημαντική μείωση άνω του 50% των αποτσίγαρων...

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman