ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

“Να τους απορροφούμε αντί να τους πνίγουμε”

Tweet
Share
Tweet
Share

Στα χέρια των ανεπτυγμένων και πλούσιων κράτη, τα οποία οφείλουν να δεχτούν στα εδάφη τους 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, βρίσκεται η λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ François Crépeau. Η ριζοσπαστική πρόταση του εκπροσώπου του ΟΗΕ προβλέπει ότι μέσα στην επόμενη 5ετία τα ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου πρέπει να δώσουν έδαφος σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία ώστε να λήξουν τα περιστατικά τραγικών ναυαγίων στη Μεσόγειο. Ο ίδιος τονίζει ότι η αδράνεια της ΕΕ είναι αυτή που δημιουργεί μια αγορά δουλεμπόρων και διακινητών, αναφερόμενος στην τραγωδία της περασμένης Κυριακής, όταν 900 περίπου μετανάστες έχασαν τη ζωή τους κοντά στις ιταλικές ακτές. 

Όπως εξήγησε ο ίδιος, στον Guardian, το σχέδιό του θα μπορούσε να παραταθεί στα επτά χρόνια, ή ακόμα και να διευρυνθεί για να περιλαμβάνει περισσότερες εθνικότητες προσφύγων. Το 2014 θρηνήσαμε 30 φορές περισσότερους νεκρούς σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Στα νερά της Μεσογείου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.750 λαθρομετανάστες. 

πρόσφυγες

Ο Crépeau, που υποστηρίζει ότι έχει βρει τη λύση στο πρόβλημα, εκτιμά ότι η απορρόφηση 1 εκατ. Σύριων μεταναστών θα προσθέσει στη Βρετανία περίπου 14.000 άτομα ετησίως, στον Καναδά λιγότερους από 9.000 ετησίως, ενώ στην Αυστραλία λιγότερους από 5.000.  

Έκκληση για βοήθεια απηύθυνε ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο δηλώνοντας ότι η χώρα του έχει σώσει 200.000 μετανάστες από τις αρχές του 2014. Ζήτησε από την Ευρώπη να λειτουργήσει σαν Ευρώπη όχι μόνο όταν έρχεται η ώρα της κατάρτισης προϋπολογισμών. Η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Roberta Pinotti συνηγόρησε επίσης υπέρ της άποψης ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με στρατιωτική παρέμβαση, με στόχο τον εξοπλισμό των σωματεμπόρων και την σύλληψή των δραστών. “Το σχέδιο στρατιωτικής παρέμβασης υπάρχει” δήλωσε η υπουργός. 

παιδιά πρόσφυγες
“Τι νομίζουν ότι θα κάνουν οι Ιταλοί θα φέρουν φρεγάτες; Πολεμικά πλοία σε χωρικά ύδατα της Λιβύης. Πρόκειται περί εισβολής;” δήλωσε στον Guardian ένας σωματέμπορος, χλευάζοντας τις δηλώσεις των Ιταλών πολιτικών. 

Τι νομίζουν ότι θα κάνουν οι Ιταλοί θα φέρουν φρεγάτες; Πολεμικά πλοία σε χωρικά ύδατα της Λιβύης. Πρόκειται περί εισβολής;

Η λύση που προτείνουμε θα περιορίσει τον αριθμό των θανάτων, την αγορά σωματεμπορίας αλλά και το κόστος των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου” υποστηρίζει ο Crépeau.
Θα πρέπει να επιτρέπεται στους Σύριους να έρχονται από την Κωνσταντινούπολη, το Αμμάν και τη Βηρυτό στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία ζητώντας μια ευκαιρία επανεγκατάστσης από το να πληρώνουν χιλιάδων ευρώ για να πεθάνουν με τα παιδιά τους στη Μεσόγειο” προσθέτει. 

Έρχονται στην Ευρώπη για να βρουν δουλειά. Η Ευρώπη, από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δουλειές δεν υπάρχουν. Αλλά αυτό δεν αληθεύει. Υπάρχουν άφθονες, χαμηλά αμειβόμενες δουλειές στην γεωργία, τις οικοδομές, στον τομέα της υγείας” επιμένει ο Crépeau.

μανωλάδα

Προτείνει την χορήγηση μιας μορφής βίζας περιορισμένης, εποχικής  διάρκειας για συγκεκριμένους μήνες μέσα στο χρόνο για μια σειρά ετών.
Αν δεν βρεθεί εργασία στους πρώτους μήνες, ο μετανάστης θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα του, σύμφωνα με αυτό το σχέδιο. “Αυτήν ακριβώς την ευελιξία στην αγορά εργασίας αναζητούμε, αν δεν υπάρχουν δουλειές, δεν θα υπάρχουν μετανάστες”.

Έρχονται στην Ευρώπη για να βρουν δουλειά. Η Ευρώπη, από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δουλειές δεν υπάρχουν. Αλλά αυτό δεν αληθεύει. Υπάρχουν άφθονες, χαμηλά αμειβόμενες δουλειές στην γεωργία, τις οικοδομές, στον τομέα της υγείας.

 


Πηγή: the guardian

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman