ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα smartphones απειλούν τον αυχένα

Tweet
Share
Tweet
Share

Η χρήση smartphones πρόκειται να φτάσει τα 2 δισ. τον επόμενο χρόνο. Μαζί με την χρήση πρόκειται να αυξηθούν και οι παθήσεις του αυχένα καθώς επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εκτεταμένη χρήση έξυπνων κινητών έχει γεννήσει μια νέα ορθοπαιδική πάθηση. Το textneck(αυχένας μηνυμάτων) είναι ένα νέο σύνδρομο που σχετίζεται με την υπερβολική χρήση των έξυπνων κινητών και τη στάση που παίρνει το σώμα του χρήστη.

 

Το ανθρώπινων κεφάλι ζυγίζει μεταξύ 4,5 κιλά και 5,4 κιλά όταν βρίσκεται σε ουδέτερη στάση. Το βάρος του αυξάνεται στα 12,2 κιλά όταν γέρνει το κεφάλι σε μια γωνία περίπου 15 μοιρών, 18 κιλά στις 30 μοίρες, και 27 κιλά στις 610 μοίρες, σύμφωνα με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Κένεθ Χανσράι, από τη Νέα Υόρκη. Αυτό βέβαια δεν είναι πρόβλημα αν κανείς στέλνει απλώς ένα μήνυμα μέσω του smartphone. Όταν όμως η στέλνουμε μηνύματα, σερφάρουμε στο διαδίκτυο, χρησιμοποιούμε tablets και laptops, τότε η επιβάρυνση που θα υποστεί ο λαιμός μας, είναι τρομακτική.

yourturn

«Η πίεση που ασκείται στον αυχένα μπορεί να προκαλέσει κόπωση, δάκρυσμα, αποπροσανατολισμό που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν το χρήστη ακόμη και στο χειρουργείο» εξηγεί ο Χανσράι.

Το Penna σας δίνει επτά συμβουλές για να προστατέψετε τον αυχένα σας.

1.Σηκώστε το κινητό σας. Αντί να κατεβάζετε το κεφάλι, σηκώστε το κινητό τηλέφωνο. Αποτρέπετε με αυτό τον τρόπο την υπερβολική κόπωση του αυχένα από τη λάθος στάση της σπονδυλικής στήλης.

SMARTPHONE FREE

2.Μήπως να περιορίσετε τη χρήση του smartphone; Πολλές από τις λειτουργίες ενός έξυπνου κινητού μπορούν να εξυπηρετηθούν και από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που βρίσκεται στο γραφείο σας. Εκεί άλλωστε θα απολαύσετε και μια μεγαλύτερη οθόνη που δεν θα κουράζει τα μάτια σας.

3.Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν τη χρήση κινητών θα πρέπει να το κάνουν με διαλείμματα. Κάθε 15 λεπτά χρήσης θα πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα πέντε λεπτών τουλάχιστον.

textingg

4.Τεντωθείτε. Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις που μπορεί κανείς να κάνει ακόμη και εάν είναι καθιστός προκειμένου να προστατέψει τη σπονδυλική του στήλη. Περιστροφική κίνηση του κεφαλιού, γείρετε το κεφάλι μπροστά – πίσω εναλλάξ, και δεξιά – αριστερά.

 

5.Παρακολουθήστε μαθήματα γιόγκα. Πρόκειται για την ιδανικότερη γυμναστική για τις παθήσεις του αυχένα.

6.Ταξιδεύετε αεροπορικώς; Μηνσαςπαίρνειούπνος. Ο ύπνος σε καθιστή στάση προκαλεί φοβερή επιβάρυνση στον αυχένα ο οποίος «παίρνει» όλες τις λάθος στάσεις.

7.Υπάρχει εφαρμογή για την περίπτωσή σας. Υπάρχει μια εφαρμογή η οποία μετρά επί τόπου την στάση του αυχένα σας και το μέγεθος της κλίσης που παίρνει το κεφάλι κατά τη διάρκεια χρήσης του smartphone. Ανάβει πράσινο φως όταν η κλίση είναι εντός «μοιρών» ασφαλείας, ενώ όταν το παρακάνετε και σκύβετε, ανάβει κόκκινο προειδοποιητικό φως. Στο τέλος σας βαθμολογεί.

Πηγή: thefinancialist.com

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman