ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Και μετά το Παρίσι τι;

Tweet
Share
Tweet
Share

Από το βράδυ της Παρασκευής, η Ευρώπη ζει σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας και υπαρξιακής απειλής. Το τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS στο φωταγωγημένο Παρίσι, φέρνει την κουρασμένη Ήπειρο αντιμέτωπη με το βάρος της Ιστορίας.

Το πολιτικό βεληνεκές παρόμοιων γεγονότων προκύπτει πολύ γρήγορα. Αν παραμερίσουμε τις ανθρωπιστικές κενολογίες, δίχως καμιά παιδαγωγική αξία και το ηθικό παραλήρημα των καιροσκόπων που τοκίζουν στην αύξηση του πανικού και της υστερίας, μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε ότι η ξενοφοβία θα πάρει το πάνω χέρι και θα υψωθούν πάλι οι φωνές της πολιτισμικής κακεντρέχειας για το «δολοφονικό Ισλάμ».

Όλα δείχνουν ότι ο κοντινός μας περίγυρος μπαίνει σε μια σκοτεινή εποχή φοβικής αναδίπλωσης και μαζικής προθυμίας εγκατάλειψης των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Εις το όνομα της ασφάλειας, κάποιοι ετοιμάζονται να υψώσουν νέα κλειστοφοβικά τείχη.  

Τι συμβαίνει αλήθεια στον κόσμο μας; Κοιτάζοντας κανείς προς τα πίσω διαπιστώνει ότι τα τελευταία χρόνια, η διεθνής κοινή γνώμη έχει εθιστεί στην επέκταση και στην καθημερινή άσκηση βίας με «χειρουργικά» πλήγματα και νέου τύπου πολέμους για την κατανομή πλούτου και ισχύος που μεταμφιέζονται σε ηθικές σταυροφορίες εναντίον του «κακού», οι οποίες καθιστούν όλο και πιο ρευστά τα όρια μεταξύ πολέμου και ειρήνης, οδηγώντας σε καταστάσεις γενικευμένης ανομίας.

Αποδεικνύεται δραματικά όμως, πως μολονότι οι αντίπαλοι δεν διαθέτουν τις τεχνολογικές δυνατότητες των μεγάλων δυνάμεων, μπορούν ωστόσο, να μεταφέρουν τον πόλεμο στην καρδιά των δυτικών μητροπόλεων πλήττοντας βάναυσα τον άμαχο πληθυσμό σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορούν να παραλύσουν τον στρατιωτικά υπέρτερο.

Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν αντιδράσεις στη λογική των αντιποίνων. Και δε χωράει αμφιβολία ότι ο ISIS πρέπει να εξουθενωθεί πολιτικά και επιχειρησιακά. Οι λαοί της Ευρώπης ωστόσο, οφείλουν να συλλογιστούν, τις συνθήκες που γεννούν την τρομοκρατία και να πάρουν ψύχραιμα αποφάσεις αξιώνοντας τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και των ωμών επεμβάσεων σε σειρά χωρών που προκαλούν τα καραβάνια των προσφύγων τα οποία αδυνατεί να διαχειριστεί σήμερα η πολιτικά καχεκτική Ε.Ε και ταΐζουν το θηρίο με το οποίο σήμερα είμαστε αμήχανα αντιμέτωποι.

Όπως συνήθως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις η υποκρισία στις αναλύσεις, ξεχειλίζει. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι που συνδέουν αβασάνιστα ή και σκόπιμα το Ισλάμ με την τρομοκρατία, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ρίξουν μια ματιά στην αυλή του Φρανσουά Ολάντ.

Θα διαπίστωναν ίσως με κάποιαν έκπληξη ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, όπως αποκάλυψε η έγκυρη LeMonde ήδη από τις 24 Αυγούστου του 2014, ευνόησε την άκριτη ενίσχυση αυτών ακριβώς των τρομοκρατικών ομάδων που μάχονταν στη Συρία και όπλισε το χέρι που τώρα στρέφεται εναντίον του. 

Μεταξύ άλλων ο γαλλικός στρατός έστελνε αυτόματα όπλα 12.7 mm, εκτοξευτήρες ρουκετών, αλεξίσφαιρα γιλέκα αλλά και συσκευές επικοινωνίας.

Και ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι γαλλικές αρχές γνώριζαν πως τα όπλα μπορεί να κατέληγαν στα χέρια τρομοκρατών ήταν η δήλωση αξιωματούχου στη Le Monde, ο οποίος ισχυριζόταν…καθησυχαστικά ότι δεν στέλνουν εκρηκτικά ή άλλο «εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Γαλλίας».

Τα όπλα υποτίθεται ότι θα κατέληγαν μόνο σε μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στη συνέχεια, επάνδρωσε τις τάξεις των τζιχαντιστών. Αυτή η απερίσκεπτη κίνηση της Γαλλίας μάλιστα, εξελισσόταν παράλληλα με ένα θεαματικό πρόγραμμα στρατιωτικού εφοδιασμού των τζιχαντιστών που χρηματοδοτούσε η Σαουδική Αραβία με τη στήριξη της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Κατάρ, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ.

Εδώ και λίγες ώρες, θρηνούμε αποσβολωμένοι και με βαθύ άλγος για τα αθώα θύματα. Οφείλουμε όμως στον εαυτό μας για λόγους αυτοσεβασμού και εις το όνομα του μέλλοντος που θα διαμορφώσουμε για τα παιδιά μας, να ενδιαφερθούμε να μάθουμε τι συμβαίνει στις ανθρώπινες χωματερές του πλανήτη, όπου η ζωή κι ο θάνατος κατάντησαν να έχουν την ίδια αξία.

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman