ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ύμνος του Guardian στους νέους Έλληνες ποιητές

Tweet
Share
Tweet
Share

«Μια νέα ποιητική γενιά ανθίζει στους δρόμους, στα μπαρ και τα καφέ της Ελλάδας», αναφέρει εισαγωγικά το άρθρο του Guardian με το οποίο η βρετανική εφημερίδα αποθεώνει τη νέα γενιά Ελλήνων ποιητών.

Ο λόγος για μια νέα ομάδα ποιητών που είναι «άφοβοι, παγκόσμιοι και με "αρτίστικη" θέρμη τόσο έντονη όσο έχει να παρουσιαστεί από την εποχή της δικτατορίας». Μια νέα ελληνική ποιητική οικογένεια που μιλά για τις ελπίδες, τον πολιτισμό που τους κάνει δημιουργικούς και τους μύθους της Ελλάδας που θα ήθελαν να απομυθοποιήσουν. 

Ευκαιρία για το παραπάνω άρθρο είναι η ανθολογία της καθηγήτριας στην νέας ελληνικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Columbia, Karen Van Dyck «Aysterity Measures» που σταχυολογεί τις περιπτώσεις μερικών από τους πιο πρωτοποριακούς ποιητές της νέας ελληνικής γενιάς, όπως αναφέρει.

Σε μια χώρα που υπάρχουν ελάχιστοι πλέον να την εγκαταλείψουν  - ακόμα λιγότεροι νέοι άνθρωποι- η ποίηση είναι το μοναδικό πράγμα που είναι «περισσότερο» σύμφωνα με τα λεγόμενα της Van Dyck.

«Παρ' ότι τα πιο πολλά από τα ποιήματα των λογοτεχνών αυτών αντανακλούν την οικονομική και κοινωνική κρίση, δεν πρόκειται για ένα ομοιογενές φαινόμενο. Οι περισσότεροι απ' αυτούς τους ποιητές δεν γνωρίζουν ότι οι άλλοι υπάρχουν», αναφέρει η ίδια.

«Δεν πιστεύουν ότι χρειάζεται να ανήκουν στην ελληνική ποίηση. Εχουν πρόσβαση σ' όλο τον κόσμο. Από τις μικρές χαρές των κήπων των προαστίων στις βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους, χρησιμοποιούν την ποπ κουλτούρα και τις μετα-καπιταλιστικές εικόνες των εγχώριων "μηχανών" αλλά και το Internet "ανακατεύοντάς" τα με τους αρχαίους μύθους» 

Ιδού ποιοί είναι

Ευτυχία Παναγιώτου (36 ετών)

Θωμάς Τσαλαπάτης (31 ετών)

Δανάη Σιώζου (29 ετών)

Ελενα Πέγκα (50 ετών)

Γιάννης Δούκας (35 ετών)

Γλυκερία Μπασδέκη (47 χρονών)

Γιάννης Στίγγας (39 ετών)

Γιάννης Ευθυμιάδης (47 χρονών) 

Jazra Khaleed (37 ετών)

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman