ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι κινεζικές περιπέτειες του Αλέξη και της Περιστέρας

Tweet
Share
Tweet
Share

Η εικόνα που εκπέμπει η χώρα μέσω του ιδιαίτερου ενδυματολογικού κώδικα της κυβέρνησης δεν είναι σοβαρή.

Κανείς δεν πείθεται για την υπευθυνότητα ενός ανθρώπου, όπως ο πρωθυπουργός που επιμένει πεισματικά να κυκλοφορεί χωρίς γραβάτα, κινούμενος σε όλες τις κλίμακες μιας γραφικότητας που δεν έχει αξιώσεις ευυπόληπτης αντιμετώπισης.

Αναρωτιέται κανείς τι σόϊ αντικομφορμισμό εξάγει ο Αλέξης Τσίπρας από τη στιγμή που έχει βυθιστεί στη πληκτική σύμβαση των υποταγμένων και ανέντιμων πολιτικών που ξεχνάνε τις διακηρύξεις τους και προσαρμόζονται με εκπληκτική ευκολία στις απαιτήσεις ενός νέου ρόλου που απέχει δραματικά από τον παληό εαυτό τους.

Βεβαίως, η συνείδηση, σε αντίθεση με την τελεολογία που διακρίνει την φύση βασίζεται σε ένα καθοριστικό πράγμα: ότι τίποτε φυσικό δεν την προδικάζει. Γι΄ αυτό και αποτελεί εξαίρεση. Δεν έχει σκοπό, δεν έχει δεσμεύσεις και αλληλουχίες. Μπορεί επιπλέον να απολαμβάνει, όπως θα΄ λεγε κι ο Κ. Παπαγιώργης, αυτό που η φύση στερείται: το λάθος.

Το θέμα όμως είναι οι ενδυματολογικοί κώδικες αυτής της απίθανης κυβέρνησης. Η «χαλαρή» συμπεριφορά της, που αποκαλύπτει μια θεαματική ρηχότητα στην προσέγγιση των πραγμάτων. Ένα κλίμα ανέμελης και ασκληραγώγητης παρέας που μπαινοβγαίνει θορυβωδώς και με ανεξήγητη αυτάρκεια στα σαλόνια της διεθνούς διπλωματίας, με ύφος αυτοβαρυσήμαντο και με ανεδαφικό ναρκισσισμό που δεν έχει να πιαστεί από πουθενά.

Η επίσημη φωτογραφία του ζεύγους Τσίπρα που μοιράστηκε στον πλανήτη μέσω των διεθνών πρακτορείων, αποτυπώνει μια αποκαρδιωτική ποιότητα. Εκατέρωθεν του Κινέζου πρωθυπουργού, ο οποίος στέκεται ευθυτενής και σε ευγενική στάση προσοχής, όπως αρμόζει σε έναν οικοδεσπότη που σέβεται τον εαυτό του, βρίσκεται ένα περίεργο ζευγάρι που μοιάζει περισσότερο με χωρατατζήδες συμπεθέρους από την επαρχία, παρά, με πρωθυπουργικό ζεύγος κανονικής χώρας, που θα΄ χει να λέει μετά στο έκθαμβο χωριό τις εντυπώσεις του από το μακρινό ταξίδι στην Ασία.

Η αισθητική του, καταλύει κάθε τυπικό κανόνα στον αυστηρό και δεσμευτικό κόσμο των διεθνών σχέσεων, που φτάνει τα όρια της αναίδειας. Ο Αλέξης που επιμένει να στέκεται πάντα με ανοικτά τα πόδια και η Περιστέρα Μπαζιάνα που εμφανίζεται με φόρεμα «πίστας» αισθητά πάνω από το γόνατο μόλις στις 10 το πρωί, ανοίγουν σίγουρα νέους δρόμους.

Οι ίδιοι ενδεχομένως να θεωρούν ότι «πάτησαν κορυφές». Είναι όμως προφανές από τις φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες της φωτογραφίας, ότι τους ζαλίζει το ύψος…   

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman