ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Έρευνα: Πληρώνουμε τις αμαρτίες των γονιών μας λένε οι νέοι Έλληνες

Tweet
Share
Tweet
Share

Η μεγάλη πλειοψηφία των νέων Ελλήνων είναι αμείλικτη απέναντι στους γονείς τους, υποστηρίζοντας ότι πληρώνει τις δικές τους αμαρτίες για την βαθειά κρίση που περνά η χώρα, σύμφωνα με έρευνα του ανεξάρτητου Ινστιτούτου Ψυχολογικών και Κοινωνικοοικονομικών Eρευνών SINUS.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό νέων που θέλουν έξοδο από την Ευρωζώνη, ενώ οι νέοι Έλληνες πιστεύουν αισιόδοξα ότι τα δικά τους παιδιά θα έχουν καλύτερη τύχη απ΄ τους ίδιους.

Εμπιστοσύνη στην πολιτική είπατε; 

Το 82% των νέων στην Ευρώπη απαντά ότι δεν έχει καθόλου ή ελάχιστη μόνο εμπιστοσύνη. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας Generation What ανάμεσα σε νέους ηλικίας από 18 έως 34 χρονών από 35 χώρες, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, που διενήργησε το Ινστιτούτο.

Ο διευθυντής ερευνών Μαξιμίλιαν φον Σβαρτς αποδίδει τους λόγους της νεανικής δυσπιστίας προς την πολιτική στις άλυτες κοινωνικές προκλήσεις, όπως πχ. την κοινωνική ανισότητα, την κλιματική αλλαγή ή τη διαφθορά. «Επιπλέον η οικονομική κατάσταση παίζει φυσικά σημαντικό ρόλο κυρίως σε χώρες με μεγάλη νεανική ανεργία. Εκεί η δυσπιστία είναι ακόμη μεγαλύτερη» τονίζει.

Πως βλέπουν την Ευρώπη

Πάνω από 30 χρόνια το Ινστιτούτο εξετάζει την καθημερινή πραγματικότητα των ανθρώπων και τη σημασία για τους θεσμούς και τις επιχειρήσεις. Από την καθημερινή ζωή προέρχονταν και οι ερωτήσεις της έρευνας.

Παρά τα προβλήματα η πλειοψηφία των νέων Ευρωπαίων δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει η χώρα τους στην ΕΕ.

Το μικρότερο ποσοστό εκείνων που θέλουν έξοδο από την ΕΕ καταγράφηκε στη Γερμανία με 9% και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα με 38%.

«Βλέπουν την κατάσταση με πραγματισμό», σχολιάζει ο Σβαρτς, επισημαίνοντας: «Η ΕΕ δεν είναι μεν υπόθεση καρδιάς, αλλά παρόλα αυτά οι νέοι πιστεύουν ότι αποκομίζουν θετικά στοιχεία για τη ζωή τους».

Ελπίδες για καλύτερη τύχη των παιδιών τους

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι περισσότερο από όλους στην ΕΕ οι Έλληνες γονείς ανησυχούν για τα παιδιά τους σε ποσοστό 86%, με τους Ιταλούς να έρχονται δεύτεροι σε ποσοστό 80%. Γενικά πάντως οι νέοι χωρών της νότιας Ευρώπης αντικρίζουν το μέλλον με απαισιοδοξία.

Η Ελλάδα έρχεται στην τρίτη θέση με 47%, ενώ στην πρώτη θέση είναι η Ιταλία με 53%. Το αντίθετο συμβαίνει όταν πρόκειται για το μέλλον των δικών τους παιδιών.

Οι νέοι Έλληνες τρέφουν την ελπίδα περισσότερο από κάθε άλλο συνομήλικό τους Ευρωπαίο ότι τα παιδιά τους θα έχουν τουλάχιστον καλύτερη τύχη από τη δική τους, θεωρώντας προφανώς ότι οι ίδιοι ζουν χειρότερα.

Σε ό,τι αφορά τέλος το προσφυγικό η πλειοψηφία της νέας γενιάς στην ΕΕ εμφανίζεται ανοιχτή. «Οι νέοι αντιτίθενται σε κάθε μορφής διάκριση. Δεν πρόκειται για μια ουδέτερη αποδοχή, αλλά για μια θετική εκτίμηση απέναντι στους μετανάστες» σχολιάζει ο Σβαρτς.  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman