ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι εμπορικοί εταίροι της Βόρειας Κορέας

Tweet
Share
Tweet
Share

Η οικονομία έχει τη δική της θεωρία για την ειρήνη και τον τρόπο με τον οποίο αυτή μπορεί να διατηρηθεί: αύξηση της διεθνούς οικονομικής αλληλεξάρτησης (εμπόριο), ώστε οι χώρες να εξετάσουν διπλά τον ισολογισμό και να αναλογιστούν το κόστος, προτού καταφύγουν στη χρήση βίας.

Η Βόρεια Κορέα, ισχυρίστηκε ότι ολοκλήρωσε τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, την οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και σε βαλλιστικούς πυραύλους κι ο Trump απάντησε με το tweet: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν, εκτός από άλλες επιλογές, την παύση όλων των συναλλαγών με οποιαδήποτε χώρα που συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα".

Κάτι τέτοιο θα έφερνε τη χώρα, άμεσα σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η Βόρεια Κορέα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έναν μόνο εμπορικό εταίρο: την Κίνα, (τα νούμερα των λοιπών εμπορικών εταίρων, συγκριτικά είναι αμελητέα). Η Κίνα υποστήριξε τη Βόρεια Κορέα στον πόλεμο της Κορέας (1950 - 53) και μοιράζεται μερικές από τις ιδεολογικές της απόψεις. Όμως οι εμπορικές στατιστικές, δείχνουν ότι η κινεζική κυβέρνηση (όντας ο βασικός εμπορικός εταίρος της απομονωμένης χώρας) είναι ίσως η μόνη που κρατά στα χέρια τον μοχλό πίεσης που μπορεί να ωθήσει το βορειοκορεατικό καθεστώς να επαναπροσδιορίσει τις φιλοφοξίες του.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Πολυπλοκότητας (The Observatory of Economic Complexity), οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί της Βόρειας Κορέας μετά την Κίνα (2,34 δισ. δολάρια ή 83%) είναι η Ινδία (97,8 εκατ. δολάρια), το Πακιστάν (43,1 εκατ. δολάρια) και η Μπουρκίνα Φάσο (32,8 εκατ. δολάρια). Ομοίως, οι περισσότερες εισαγωγές προέρχονται από την Κίνα (2,95 δισ. δολάρια ή 85%) κι ακολουθούν η Ινδία (108 εκατ. δολάρια), η Ρωσία (78,2 εκατ. δολάρια), η Ταϊλάνδη (73,8 εκατ. δολάρια) και οι Φιλιππίνες (53,2 εκατ. δολάρια).

Με τις εισγωγές της Β.Κορέας να φτάνουν τα 3,47 δισ. δολάρια, η κομμουνιστική χώρα βρίσκεται στην 141η θέση της κατάταξης εισαγωγών στον κόσμο. Τα πετρελαιοειδή (186 εκατ. δολάρια), τα υφάσματα από συνθετικά νήματα (138 εκατ. δολάρια) και τα φορτηγά μεταφοράς (108 εκατ. δολάρια) είναι τα κορυφαία προϊόντα, που εισάγονται στη χώρα. Στον αντίποδα, οι εξαγωγές της χώρας φτάνουν τα 2,83 δισ. δολάρια και την κατατάσσουν στην 119η θέση της κατάταξης εξαγωγών. Τα κύρια προϊόντα εξαγωγής της Βόρειας Κορέας περιλαμβάνουν μπρικέτες άνθρακα (952 εκατ. δολάρια) και υφάσματα (μη πλεκτά παλτά και κοστούμια).

Infographic: Who Is North Korea Trading With? | Statista

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman