ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ένα αλογάκι καταπολεμά τον αναλφαβητισμό στην Ινδονησία

Tweet
Share
Tweet
Share

Η Ινδονησία σήμερα έχει πληθυσμό σχεδόν 260 εκατομμύρια, αποτελώντας την τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016.

Η χώρα αντιμετώπιζε ανέκαθεν πρόβλημα με τον αναλφαβητισμό, που το έτος 1940 έφτανε σε ποσοστό το 93% του πληθυσμού. Η μείωση αυτού του ποσοστού τη δεκαετία του 2000 ήταν κατακόρυφη. Το 2002 συγκεκριμένα, το ποσοστό του αναλφαβητισμού υπολογίστηκε στο 12.1%. Σημειωτέον ότι η στοιχειώδης εκπαίδευση στη χώρα διαρκεί 6 χρόνια και είναι υποχρεωτική και δωρεάν.

 

Στη συνεχή μείωση του αναλφαβητισμού έρχεται να συμβάλει και ένα αλογάκι. Ένα λευκό υπομονετικό αλογάκι, ονόματι Luna.

Ο ιδιοκτήτης του, είχε τη φαεινή ιδέα να δημιουργήσει μία κινητή δανειστική βιβλιοθήκη στις… πλάτες του ενός εκ των τριών αλόγων του, έπειτα από μία συζήτηση που είχε με έναν φίλο του, λάτρη της ιππασίας, από την Τζακάρτα.

Έτσι, ο 43χρονος Ridwan Susuri, αποφάσισε την ίδρυση της το Δεκέμβριο του 2014.

Και η πρώτη δωρεά 136 βιβλίων πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον εμνευστή της ιδέας του Susuri.

Η έδρα της επιχείρησης τοποθετείται σε ένα χωριό της νήσου Ιάβα, του πολυπληθέστερου νησιού της Ινδονησίας, μίας από των πλέον πυκνοκατοικημένων περιοχών του κόσμου, που εδράζει και την πρωτεύουσα τη χώρας, την Τζακάρτα.

Ειδικότερα, πρόκειται, για το χωριό Serang και τη γύρω περιοχή, στους πρόποδες του ηφαιστείου Slamet της κεντρικής Ιάβα, όπου ο επιστάτης αλόγων Susuri, περιφέρεται κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη μαζί με τη Luna.

Η χαρά των παιδιών στα σχολεία που επισκέπτεται είναι ενδεικτική του αισθήματος ευφορίας που δημιουργεί η προσδοκία της ανάγνωσης ενός βιβλίου, πόσο μάλλον όταν η αγορά του ή ακόμα και η εύρεσή του αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση.

 

http://ysterografa.gr/wp-

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman