ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στην τελευταία θέση της κατάταξης η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στον κλάδο της Βιομηχανίας

Tweet
Share
Tweet
Share

Σύμφωνα με την έρευνα «Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στο Βιομηχανικό Κλάδο 2016» του Global Consumer & Industrial Products Industry group της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (Deloitte Global) και του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των Η.Π.Α., οι Η.Π.Α. αναμένεται να γίνουν το πιο ανταγωνιστικό κράτος στον παγκόσμιο βιομηχανικό κλάδο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ ο σημερινός ηγέτης, η Κίνα, πέφτει στη δεύτερη θέση.

Η έρευνα διεξήχθη σε εταιρίες του παγκόσμιου βιομηχανικού κλάδου και η προβλέψη βασίζεται σε μια εκ βάθους ανάλυση των απαντήσεων περισσότερων από 500 CEOs και senior leaders.

Οι CEOs υποστηρίζουν ότι οι υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων, γνωστές ως Internet Of Thngs, τα έξυπνα προϊόντα και τα προηγμένα υλικά, θα κρίνουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του βιομηχανικού κλάδου, ενώ η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι από τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα στο βιομηχανικό κλάδο και διευκολύνει τη μετάβαση στην καινοτομία και στις προηγμένες βιομηχανικές στρατηγικές.

Αναφορικά με τις κατατάξεις των χωρών, παρατηρείται η ανάδυση ισχυρών περιφερειακών clusters, με τη Βόρειο Αμερική και την Ασία να κυριαρχούν. Τρεις χώρες της Βορείου Αμερικής – οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς – κατατάσσονται στις 10 πρώτες και αναμένεται να παραμείνουν εκεί για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην περιοχή της Ασίας -  Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Κορέα και η Ταιβάν - αναμένεται να είναι στην πρώτη δεκάδα μέχρι το 2020.

Από τις χώρες BRIC - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα - η Βραζιλία έπεσε από την 8η θέση που κατείχε το 2013 στην 29η το 2016, ενώ η Ρωσία από 28η το 2013 έπεσε στην 32η το 2016. Άνοδος ωστόσο, προβλέπεται για την Ινδία, από την 11η θέση που βρίσκεται σήμερα, αναμένεται να βρεθεί το 2020 στην 5η θέση.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 40η θέση το 2016 σε σχέση με την 38η που ήταν το 2013. Όσον αφορά στην προβλεπόμενη ανταγωνιστικότητα σε πέντε χρόνια, η Ελλάδα θα βρίσκεται, σύμφωνα με την έρευνα, και πάλι στην 40 θέση.

Άξιωσημείωτη είναι η άνοδος που προβλέπει η έρευνα των MITIV (Μαλαισία, Ινδία, Ταϊλάνδη, Ινδονησία και Βιετνάμ). Αυτές οι χώρες αναμένεται να συμπεριληφθούν στις 15 καλύτερες μέχρι το 2020 και θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν τη «Νέα Κίνα», από άποψη χαμηλού κόστους εργασίας, ευέλικτων βιομηχανικών δυνατοτήτων, ευνοϊκού δημογραφικού προφίλ και ανάπτυξης της αγοράς και της οικονομίας.

Το 73% των στελεχών θεωρούν ότι η Γερμανία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική αναφορικά με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ακολουθούν η Ιαπωνία με 67% και οι ΗΠΑ με 66%. 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman