ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Άλλαξε ευκόλα τις κακές συνήθειες

Tweet
Share
Tweet
Share

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπαθ στη Βρετανία, τα ευρήματά της οποίας, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Environmental Psychology, στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας για την Προσωπικότητα και την Κοινωνική Ψυχολογία (SPSP), τον Ιανουάριο, η αλλαγή συμπεριφοράς είναι πιο αποτελεσματική, όταν γίνεται στο πλαίσιο μεγαλύτερων αλλαγών στην πορεία της ζωής μας, όπως μία μετακόμιση. 

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας, Δρ Bas Verplanken, μελέτησε για 8 εβδομάδες τις προσπάθειες αλλαγής συμπεριφοράς συνολικά 800 ανθρώπων, οι μισοί εκ των οποίων είχαν μετακομίσει πρόσφατα, ενώ οι άλλοι ζούσαν για πολλά χρόνια στο ίδιο σπίτι.

Οι 400 από τους συμμετέχοντες (200 από αυτόυς που είχαν μετακομίσει πρόσφατα και 200 από αυτούς που παρέμειναν ίδιο σπίτι), πριν την έναρξη της μελέτης, παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα προώθησης υπεύθυνων συμπεριφορών σχετικά με την κατανάλωση, τις μετακινήσεις και τη διαχείριση πόρων (φαΐ, νερό, ενέργεια κτλ.). Οι υπόλοιποι 400 ήταν η ομάδα ελέγχου και δεν παρακολούθησαν το πρόγραμμα.

Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο με 25 ερωτήσεις σχετικές με τις παραπάνω συμπεριφορές, στην αρχή και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης.

Διαπίστωσαν πως το πρόγραμμα προώθησης νέων συμπεριφορών ήταν πιο αποτελεσματικό στους ανθρώπους οι οποίοι είχαν μετακομίσει πρόσφατα. 

Το "παράθυρο ευκαιρίας", όπως το χαρακτηρίζουν οι ερευνητές, έχει διάρκεια τριών μηνών.Μέσα σε αυτούς τους 3 μήνες, είναι σημαντικά ευκολότερο να υιοθετήσει το άτομο αλλαγές συμπεριφοράς.

Μ' έναν σμπάρο, δυο τριγώνια δηλαδή...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman