ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η πρώτη ελληνική ηλεκτρονική εφαρμογή ψυχολογίας

Tweet
Share
Tweet
Share

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.)  περίπου 20% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ή θα προσβληθεί από ψυχική ασθένεια, ενώ οι διαταραχές που οφείλονται στην ψυχική ασθένεια και στην κατάχρηση ουσιών, είναι από τις βασικές αιτίες σωματικών ασθενειών σε όλον τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, περίπου 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο και ο Π.0.Υ. καθιστά σαφές το ότι δεν υπάρχει υγεία, χωρίς την ψυχική υγεία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη ιατρού ή ψυχολόγου. Ένα 10 με 12% του συνόλου του Ελληνικού πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

Από τα παραπάνω τρομακτικά νούμερα, θα υπέθετε κανείς ότι όσο αυξάνονται οι ψυχικές ασθένειες, τόσο αυξάνονται και οι υπηρεσίες και οι παροχές ψυχικής υγείας. Δυστυχώς όμως, αντί να αυξάνονται, μειώνονται. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που δεν λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία, για οικονομικούς και άλλους λόγους, με συνέπεια να υποφέρουν αναίτια τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους. 

Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές Ψυχικής Υγείας (MHapps), θα μπορούσαν να βοηθήσουν συμπληρωματικά τους ανθρώπους αυτούς, δυστυχώς όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των διατιθέμενων ΜΗapps, δεν έχουν επιστημονική αφετηρία, ούτε έχουν μελετηθεί, με αποτέλεσμα να αυτοακυρώνονται με την εμφάνισή τους, χωρίς αποτέλεσμα για τον χρήστη στην ψυχική του υγεία και με επιβλαβές κόστος για το χώρο της ψυχικής υγείας.

f2

Το κενό αυτό, έρχεται να καλύψει η ελληνική εφαρμογή FiD (Feel Identity).

Το FiD, είναι η εφαρμογή συναισθηματικής αυτογνωσίας και προαγωγής της ψυχικής μας υγείας και στοχεύει στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της ευεξίας. Επιστημονικός υπεύθυνος της εφαρμογής είναι ο Χάρης Πίσχος, Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπευτής. Πεποίθησή των δημιουργών του FiD, ήταν να διαθέτει αξιοπιστία, δηλαδή να έχει θεωρητικό υπόβαθρο και ερευνητικό αποτέλεσμα, γι' αυτό και η εφαρμογή βασίζεται σε έγκυρες επιστημονικές θεωρίες και μεθοδολογίες, όπως τη θεωρία των συναισθημάτων του Plutchick, την Ecology Momentary Assesment και το μηχανισμό της αυτοκαταγραφής και αυτοπαρατήρησης.

Επιπρόσθετα, στην προσπάθεια τους να διερευνήσουν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής στο άγχος, το οποίο επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει αμφίδρομη συσχέτιση με τις σωματικές ασθένειες και τις ψυχικές διαταραχές, οι δημιουργοί, συμπέραναν ότι το FiD, είχε στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα στη μείωση του άγχους σε δείγμα πληθυσμού 51 ατόμων, μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων. 

f3

Πώς λειτουργεί το FiD 

Ο μηχανισμός του FiD βοηθά τον χρήστη να καταγράψει ο ίδιος τα συναισθήματά του και να τα συνδέσει με ό,τι συμβαίνει στη ζωή του. Μέσω του μηχανισμού αυτοκαταγραφής, συνδέετε το συναίσθημα με το πόσο έντονα το νιώθει, τον λόγο για τον οποίον νιώθει, ενώ ακόμη και φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιήθουν ως συμπληρωματική περιγραφή των συναισθημάτων.

Αυτή η σύνδεση ονομάζεται FiD, αποκτά το χρώμα του αντίστοιχου συναισθήματος και αποθηκεύεται στο ημερολόγιό του χρήστη ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στα συναισθήματά του. Στην αρχή κάθε εβδομάδας, μία ανατροφοδότηση φτάνει στο κινητό του, με αναλυτικά στοιχεία για την αυτοκαταγραφή του και τρόπους διαχείρισης του κυρίαρχου συναισθήματος της εβδομάδας σε συγκεκριμένα βήματα, ώστε να αξιολογήσει ιδανικότερα τα γεγονότα της ζωής του και να πάρει τις καλύτερες αποφάσεις για αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το FiD δεν είναι ψυχοθεραπευτικό εργαλείο, δεν αντικαθιστά την ψυχοθεραπεία, ούτε συμβουλεύει ψυχοθεραπευτικά τον χρήστη. Αποτελεί το πρώτο βήμα για την αυτοεπίγνωση του χρήστη και μέσα από μία συγκεκριμένη μεθοδολογία στοχεύει να τον βοηθήσει να διαχειριστεί τις δυσκολίες του, χωρίς να παρεμβαίνει. Στην επόμενη φάση, το FiD θα ενσωματώσει και ειδικούς ψυχικής υγείας, οι οποίοι θα παρέχουν προσωπική ανατροφοδότηση, ευρισκόμενοι δίπλα στον χρήστη όταν τον χρειαστεί.

f4

Το αποτέλεσμα

Το FiD βασίζεται στις αυτοκαταγραφές των χρηστών, επομένως όσο περισσότερα FiDs μπουν στην εφαρμογή, τόσο πιο πλήρης θα είναι η αξιολόγησή του. Ο σκοπός είναι ο χρήστης να μπορέσει να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη επίγνωση του εαυτού του και να αναγνωρίσει τις δυσκολίες ή τα δυνατά του σημεία, ώστε να προβεί σταδιακά προς την επίλυσή τους ή την υπεράσπισή τους.

Έχει διαπιστωθεί ερευνητικά ότι όταν έχουμε την ικανότητα να κατανοήσουμε τα συναισθήματα μας, διαχειριζόμαστε, με σωστότερο τρόπο τις τυχόν δύσκολες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθούμε και έχει παρατηρηθεί ότι αποκτούμε καλύτερη προσαρμοστικότητα στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Επίσης, αποκτούμε καλύτερη αντίληψη, σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, που διαθέτουμε.

Το FiD μας βοηθά στην απόκτηση συναισθηματικής αυτογνωσίας και δίνει νόημα στις εμπειρίες, προάγωντας ταυτόχρονα την ψυχική υγεία. Έτσι, βοηθά στην θετική προετοιμασία για αλλαγές στις πεποιθήσεις και τον τρόπο σκέψης. Είναι θεραπευτικά αποδεδειγμένο ότι όταν αποκτούμε αίσθηση ελέγχου του εαυτού, του κόσμου και του μέλλοντός μας, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή μας και η αυτοεκτίμησή μας, δημιουργούμε πιο υγιείς σχέσεις και έχουμε ελπίδα για το μέλλον.

Συνοπτικά το FiD, βοηθά τους χρήστες να:
- Βρίσκουν κίνητρα και να μην απογοητεύονται
- Να δίνουν διαφορετική ερμηνεία στα γεγονότα της ζωής τους
- Να ελέγχουν την παρόρμησή τους και να αποκτόυν πιο λογικές αντιδράσεις
- Να αποκτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους και να μειώσουν τα αγχωτικά συμπτώματα

Διβάστε περισσότερα για το FiD εδώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman