ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Έρευνα: Πως βλέπουν οι Αθηναίοι τους πρόσφυγες

Tweet
Share
Tweet
Share

Αλληλεγγύη και προσωρινή βοήθεια αλλά όχι ενσωμάτωση και μόνιμη παραμονή προτιμούν οι Αθηναίοι για τους πρόσφυγες, αναγνωρίζοντας πάντως ότι δεν δημιουργούν προβλήματα στις περιοχές όπου διαμένουν.

 

Αντιστοίχως και οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη δομή του Ελαιώνα, οι περισσότεροι κάτω των 18 ετών, παρότι στην πλειονότητά τους δηλώνουν ότι οι συνθήκες είναι καλές, αναφέρουν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, με πρώτη επιλογή προορισμού τη Γερμανία. Μόνο το 5% δηλώνει ότι έχει την πρόθεση να παραμείνει στη χώρα.

Τα συγκεκριμένα συμπεράσματα προκύπτουν από δύο έρευνες που πραγματοποίησε η Public Issue για λογαριασμό του Παρατηρητήριου για τους Πρόσφυγες του Δήμου Αθηναίων: Πώς βλέπουν οι πρόσφυγες την Αθήνα αλλά και πώς βλέπουν οι Αθηναίοι τους πρόσφυγες.

Ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στη δημιουργία του Παρατηρητηρίου (χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) αλλά και τις έρευνες προκειμένου να διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία όσον αφορά τον προσφυγικό πληθυσμό της πόλης, ώστε να αναλάβει στοχευμένες πρωτοβουλίες και να διαμορφώσει ανάλογες πολιτικές.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε σχετική συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι ο Δήμος Αθηναίων ήδη έχει κάνει ενέργειες που ξεπερνούν τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων του. «Βρεθήκαμε μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός». Τόνισε ότι η στρατηγική του δήμου είναι η προστασία των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Σύνταγμα, σε συνδυασμό με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Περισσότεροι από 18.000 εκτιμάται ότι είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Αθήνα, εκ των οποίων 2.500-3.000 φιλοξενούνται σε καταλήψεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Οι Αθηναίοι στην πλειονότητά τους (ποσοστό 66%) θεωρούν ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα η παρουσία των προσφύγων στη γειτονιά τους, ενώ το 57% δηλώνει πως επέδειξε αλληλεγγύη και υποστήριξη.

 

Το 43% αναφέρει ότι είναι καλύτερα οι πρόσφυγες να μένουν σε διαμερίσματα και το 38% ότι είναι προτιμότερο να διαμένουν σε ειδικούς καταυλισμούς. Το 72% επίσης θεωρεί ότι οι νεοφερμένοι θα πρέπει να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία και το 65% στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Ομως την ίδια στιγμή το 44% των Αθηναίων θεωρεί ότι μάλλον αποτελούν απειλή, έναντι του 41% που απαντάει ότι «δεν αποτελούν απειλή».

Παράλληλα, το 54% των Αθηναίων εκτιμά ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία (μόνον το 28% θεωρεί ότι μπορούν) και το 36% θεωρεί ότι δεν πρέπει να τους δοθεί άδεια εργασίας.

Το 31% πιστεύει ότι σίγουρα πρέπει να έχουν άδεια εργασίας και το 19% απαντά μάλλον να έχουν. Χαρακτηριστικά επίσης το 44% των ερωτώμενων διαφωνεί με την πρόταση να χτιστεί τζαμί στην Αθήνα (το 40% συμφωνεί) αλλά το 52% συμφωνεί να γίνει μουσουλμανικό νεκροταφείο.

Οσον αφορά τους πρόσφυγες που διαμένουν στον Ελαιώνα, το 55% είναι άντρες και τo 45% γυναίκες με μέσον όρο ηλικίας τα 20 έτη και το 80% δήλωσε ότι έφυγε από τη χώρα του λόγω του πολέμου. Το 72% έφθασε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας διασχίζοντας το Αιγαίο. Το 42% δεν έχει πάει σχολείο και το 70% δεν εργαζόταν στη χώρα προέλευσης, ενώ μόνον το 8% ανέφερε ότι έχει ανώτατη εκπαίδευση.

Ως προς το θρήσκευμα, το 71% ανέφερε ότι είναι μουσουλμάνοι σουνίτες και το 16% μουσουλμάνοι σιίτες, το 9% χριστιανοί και 3% δήλωσαν ότι είναι άθεοι.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman