ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Βίντεο-μαρτυρία για τις συνθήκες εργασίας στο μυστικοπαθές εργοστάσιο της Αpple

Tweet
Share
Tweet
Share

Μπορεί οι συνθήκες και το περιβάλλον εργασίας στα κεντρικά γραφεία των κολοσσών της τεχνολογίας να φαντάζουν - ειδικά για τα δεδομένα της Ψωροκώσταινας - και πολλές φορές να είναι, εξωπραγματικά ρόδινα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τις συνθήκες εργασίας στη γραμμή παραγωγής. 

Οι εικασίες για τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο Pegatron, που βρίσκεται στα προάστια της Σαγκάης και στο οποίο περίπου 50.000 - 70.000 εργάτες κατασκευάζουν την πιο γνωστή και ευπώλητη συσκευή της Apple, τo iPhone, είναι πολλές. Τα ποικίλα σενάρια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος λόγω της άκρας μυστικοπάθειας που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις καθώς και οι καταγγελίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία και αφορούν στις πέραν του δέοντος υπερωρίες.

Ο νεαρός Dejian Jeng, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πέρασε 6 εβδομάδες, δουλεύοντας ως μυστικός εργάτης στη γραμμή παραγωγής του προαναφερθέντος εργοαστασίου.

Η δουλεία του ήταν απλή. Εκνευριστικά απλή. Βίδωνε μία μόνο βίδα στο μικρόφωνο του τηλεφώνου και επαναλάμβανε την κίνηση αυτή κάθε ημέρα επί 10.5 ώρες. Ο μηνιαίος μίσθός ήταν μόλις 420 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών ενώ ρεπό είχε μόνο την Κυριακή.

Οι προϊστάμενοι είχαν την κάκη συνήθεια να κρατούν τον ρυθμό βάζοντας τις φωνές, ενώ δίχτυα ασφάλειας και κάγκελα είχαν τοποθετηθεί σε σκάλες και παράθυρα ως μέτρα που θα απέτρεπαν πιθανές απόπειρες αυτοκτονίας των εργαζομένων.

Δεν απέχουμε και πολύ. Τουλάχστον μισθολογικά...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman