ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο χάρτης του Economist μετρά την κατάσταση της δημοκρατίας σε 167 χώρες

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο Δείκτης Δημοκρατικότητας (Democracy Index) είναι ένας δείκτης που καταρτίζεται από την Intelligence Unit του Economist και καταγράφει την κατάσταση της δημοκρατίας σε 167 χώρες. Οι μετρήσεις βασίζονται σε 60 δείκτες που μετρούν τις εκλογικές διαδικασίες, τον πλουραλισμό, τις πολιτικές ελευθερίες, την πολιτική κουλτούρα, την πολιτική συμμετοχή και τη λειτουργία της κυβέρνησης. 

Βάσει των απολεσμάτων των μετρήσεων, ο δείκτης κατηγοριοποιεί τις χώρες σε έναν από τους 4 τύπους καθεστώτων: ώριμες δημοκρατίες, ατελείς δημοκρατίες, υβριδικά καθεστώτα και αυταρχικά καθεστώτα.

Που κατατάσσεται η Ελλάδα του Τσίπρα, οι Η.Π.Α του Τραμπ και η Τουρκία του Ερντογάν;

Η Ελλάδα, έπεσε από την ώριμη δημοκρατία στην ατελή δημοκρατία το 2010 και παραμένει εκεί σταθερά. Το σκορ που καταγράφει στα κριτήρια της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού είναι 9,58 με άριστα το 10. Στις πολιτικές ελευθερίες παίρνει 8,82, ενώ η πολιτική κουλτούρα βαθμολογείται με 6,25. Με 6,11 βαθμούς αξιολογείται η η πολιτική συμμετοχή και η λειτουργία της κυβέρνησης παίρνει μόλις 5,36. Συνολικά το Democracy Index της χώρας διαμορφώθηκε στο 7,23 το 2016 από 7,45 που ήταν το 2015 και το 2014 έναντι 8,13 που ήταν το 2006 όταν βρισκόταν στην κατάσταση της ώριμης δημοκρατίας.

economist

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης δημοκρατίας δεν σημείωσε σημαντική μειώση το 2016 (7,98 από 8,05 το 2015) αλλά περάσε κάτω από το όριο των 8 μονάδων που χωρίζει τις ώριμες δημοκρατίες από τις ατελείς δημοκρατίες. Σύμφωνα με την έκθεση, η υποβάθμιση δεν ήταν αποτέλεσμα της εκλογής του Τραμπ, αντιθέτως προκλήθηκε από τη συνεχή διάβρωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και πολιτικούς. Οι ίδιου λόγοι, έφεραν και τον Τραμπ στην εξουσία.

Η Τουρκία σταθερά κατηγοριοποιείται στα υβριδικά καθεστώτα, με τον Δημοκρατικό δείκτη πέφτει σταδιακά, (5,04 το 2016 από 5,76 το 2012) πλησιάζοντας το όριο των 4 μονάδων των αυταρχικών καθεστώτων.

Η Ρωσία του Πουτιν δε, χαρακτηρίζεται από το 2012 ως χώρα με απολυταρχικό καθεστώς με τον δείκτη να πλησιάζει επικίνδυνα τα κόκκινα.

Η πιο δημοκρατική χώρα στον κόσμο είναι η Νορβηγία με το σκορ τις να αγγίζει το 10 (9,93) και ακολουθούν η Φινλανδία, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Αυστραλία, η Ν. Ζηλανδία και ο Καναδάς.

Στον αντίποδα, η πίο απολυταρχική χώρα, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι η Βόρεια Κορέα σταθερά με 1,08 βαθμούς.

Συνολικά, στις ώριμες δημοκρατίες βρίσκουμε μόνο 19 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 11,4% του συνόλου και το 4,5% του συνολικού πληθυσμού της γης.

Στις ατελείς δημοκρατίες βρίσκουμε 57 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 34,1% του συνόλου και το 44,8% του συνολικού πληθυσμού της γης.

Στα υβριδικά καθεστώτα βρίσκουμε 40 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 24% του συνόλου και το 18% του πληθυσμού της γης.

Τέλος στα απολυταρχικά καθεστώτα βρίσκουμε 51 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 30,5% του συνόλου και το 32,7% του πληθυσμού.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη του Economisτ εδώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman