ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ακούς την καρδιά σου;

Tweet
Share
Tweet
Share

Αν κάποιος μπορεί να ακούει τους χτύπους της καρδιάς, τότε μπορεί να νιώσει πιο έντονα τις ευαισθησίες των άλλων ανθρώπων. Αυτό είναι το συμπέρασμα της νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Cortex".

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέοφ Μπερντ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι 72 εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα, κλήθηκαν να μετρήσουν νοητά τους παλμούς της καρδιάς τους, χωρίς να πάρουν τη μέτρηση του σφυγμού τους από τον καρπό. 

Εν συνεχεία, οι εθελοντές παρακολούθησαν σε βίντεο, διάφορες κοινωνικές καταστάσεις ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Μετά το τέλος της προβολής, απάντησαν σε τεστ για να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούσαν να νιώσουν την ψυχική κατάσταση και να αντιληφθούν τις σκέψεις των χαρακτήρων που πρωταγωνίστησαν στο βίντεο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, όσοι μπορούσαν να νιώσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους παλμούς της καρδιάς τους, ήταν σε θέση να νιώσουν πιο έντονα και τον παλμό της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων.

Σύμφνωνα με τους ερευνητές, το εύρημα της έρευνας μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη δυνατότερης συναισθηματικής νοημοσύνη ενώ δεν αποκλείουν ότι το έυρημα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους με αυτισμό και σχιζοφρένεια.

Η ικανότητα κάποιου να ακούει την καρδιά του, εντάσσεται σε μια ευρύτερη αντιληπτική ικανότητα, τη λεγόμενη ενδοδεκτικότητα (interoception), δηλαδή την ικανότητα ενός ανθρώπου να αντιλαμβάνεται την εσωτερική φυσιολογία του και να είναι ευαίσθητος στα εσωτερικά ερεθίσματα του σώματός του, π.χ. στην αναπνοή, σε ένα πόνο ή σε μια αλλαγή του ρυθμού της καρδιάς του λόγω φόβου.

Άκουσε την καρδιά σου λοιπόν...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman