ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κρυμμένη ομορφιά

Tweet
Share
Image 1
Image 2
Image 3
Image 4
Image 5
Image 6
Image 7
Image 8
Image 9
Image 10
Image 11
Image 12
Tweet
Share

H μαντίλα ή αλλιώς hijab καθιερώθηκε στο Ιράν λίγους μήνες μετά την επανάσταση το 1979. Από τότε οι κοπέλες αλλά και οι μεγαλύτερες γυναίκες προσάρμοσαν τις ανάγκες τους για καλλωπισμό και ομορφιά στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Έχοντας μόνιμα δεμένο ένα μαντήλι, άρχισαν να ασχολούνται με το μακιγιάζ του προσώπου, αφού αυτό ήταν το κομμάτι του σώματος που μπορούσαν να αναδείξουν. Η βιομηχανία του μακιγιάζ σιγά σιγά άρχισε να επεκτείνεται και να κερδίζει έδαφος.

Τα κορίτσια στο Ιράν πολλές φορές περνούν ώρες μπροστά στον καθρέφτη. Κάποιες δεκαετίες πριν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς οι ανύπαντρες κοπέλες δεν είχαν το δικαίωμα να βάφονται. Με την καθιέρωση της μαντίλας, η ομορφιά περιορίστηκε στο πρόσωπο, το οποίο κατέστη σε σημαντικό μέρος του ιρανικού πολιτισμού.

Αυτή την ώρα, οι Ιρανές σπαταλούν ετησίως περίπου 2.000.000 δολάρια για προϊόντα περιποίησης, ενώ ακολουθούν οι γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία. Ένα σημαντικό ποσοστό των υλικών μακιγιάζ εισάγεται στο Ιράν με παράνομους τρόπους.

Στη χώρα οι γυναίκες συνήθως αρχίζουν να βάφονται στην ηλικία των 14. Υπάρχουν περίπου 14 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 15-45 ετών που κατοικούν σε μεγάλες πόλεις του Ιράν και το μέσο μηνιαίο εισόδημά τους είναι 500-600 δολάρια. Τα υπερβολικά ποσά που ξοδεύονται σε προϊόντα περιποίησης στη χώρα είναι λόγω του μεγάλου πληθυσμού της νεολαίας και των κάτοικων των αστικών κέντρων. Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν πως η υποχρέωση της μαντίλας είναι ο βασικός λόγος που βάφονται έντονα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman