ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι πιο φονικοί σεισμοί στην ιστορία της ανθρωπότητας

Tweet
Share
Tweet
Share

O εγκέλαδος ξυπνά και εκατοντάδες άνθρωποι χάνονται.

 

Ο φονικός σεισμός των 6,2 ρίχτερ που σημειώθηκε την Τετάρτη 24 Αυγούστου στη γειτονική Ιταλία βύθισε στο πένθος εκατοντάδες οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Ο πιο καταστροφικός σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας σημειώθηκε πριν από αρκετές εκατοντάδες χρόνια, στις 23 Ιανουαρίου του 1556 στηνεπαρχία Shaanxi της Κίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας pravda.ru.

Στην Ευρώπη ο πιο καταστροφικός σεισμός σημειώθηκε το 1755 στην Πορτογαλία. Ήταν εντάσεως 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ισοπέδωσε τη Λισαβόνα. Σκοτώθηκαν περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι ενώ πάνω από 10.000 πνίγηκαν από τα κύματα τσουνάμι που ακολούθησαν.

ekso

Τα δύο τρίτα της πόλης έγιναν συντρίμμια, με αποτέλεσμα να καταστραφούν μοναδικά μνημεία και έργα τέχνης.

Στην Αφρική, ο πιο καταστροφικός σεισμός που «χτύπησε» την ήπειρο, σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1960 κοντά στο λιμάνι Agadir στο Μαρόκο.

590 843e35d62543dc38ba34162591cb6b5b

Ο σεισμός ήταν εντάσεως 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προκάλεσε το θάνατο 12.000 ανθρώπων. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από τα κύματα τσουνάμι, που προκλήθηκαν από το σεισμό.

Στη Νότια Αμερική οι σεισμοί είναι κοινό φαινόμενο. Ο πιο καταστροφικός σεισμός που έγινε ποτέ εκεί σημειώθηκε το 1970 κοντά στην πόλη Chimbote του Περού.

Η ισχύς του σεισμού μπορεί να μην ήταν πολύ μεγάλη, όμως εξαιτίας αυτού σκοτώθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι, καθώς πολλά χωριά στη γύρω περιοχή βυθίστηκαν στην κυριολεξία… στα έγκατα της Γης!

new gooo

Στη Βόρεια Αμερική, το πιο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1906 κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Από τους 8,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σκοτώθηκαν 7.000 άνθρωποι, ενώ πιστεύεται ότι τα περισσότερα θύματα του σεισμού σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών που προκλήθηκαν.

Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε μια αναφορά στο φονικό σεισμό που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου του 2011 στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

italy earthquake amatrice6

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρό του εντοπίστηκε στο νησί Χονσού και είχε διάρκεια – ρεκόρ 5 λεπτά, αναφέρει η Wikipedia.

Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι σε πολλές περιοχές της χώρας, το οποίο ξεκίνησε να διαδίδεται στον Ειρηνικό ωκεανό προς όλες τις κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να εκδίδονται προειδοποιήσεις για τσουνάμι στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, Ρωσία, Γκουαχάν, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Παπούα Νέα Γουϊνέα, Ναουρού, Χαβάη, Βόρειες Μαριάνες (ΗΠΑ) και στην Ταϊβάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

italy earthquake amatrice5 533 355

Στις ιαπωνικές ακτές, το ύψος του τσουνάμι έφτασε τα 10 μέτρα και συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια και αυτοκίνητα, κατά τόπους μέχρι και 20 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της στεριάς.

Στις 21 Μαρτίου, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν πως οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι έφτασαν τους 8.805, συν 2.628 τραυματίες, ενώ αγνοούνταν 12.664 άνθρωποι. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman