ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα 10 πιο επικίνδυνα ηφαίστεια

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο επίκουρος καθηγητής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Denison, στο Oχάιο, Erik Klemetti, ανέπτυξε ένα μοντέλο υπολογισμού της επικινδυνότητας των ενεργών ηφαιστείων. Λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό που κατοικεί περιμετρικά του ηφαιστείου, σε ακτίνα 30 εώς 100 χιλιομέτρων, τον χημισμό του μάγματος, τον τύπο του ηφαιστείου και το ιστορικό των ηφαιστειακών εκρήξεων, κατέληξε στα 10 πιο επικίνδυνα. Αυτά δηλαδή, που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη ζωή περισσότερων ανθρώπων και να προκαλέσουν τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Στη γειτονική Ιταλία, βρίσκεται το νούμερο ένα της λίστας του Klemetti. Το ηφαίστειο Campi Flegrei (Φλεγραία Πεδία), είναι το πιο απειλητικό ηφαίστειο του κόσμου. Πεντακόσια χρόνια μετά την τελευταία του έκρηξη οι επιστήμονες εντοπίζουν "σημάδια ζωής" και εκφράζουν φόβους ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται, μπορούν να προκαλέσουν μία επικίνδυνη έκρηξη που θα θέσει σε κίνδυνο, όχι μόνο τα 3 εκατομμύρια κατοίκων που ζουν στην περιοχή αλλά και εκατομμύρια Ευρωπαίων, προκληώντας εκρήξεις με παγκόσμιες επιπτώσεις, συγκρίσιμες με πτώσεις μεγάλων μετεωριτών. 

Μπρορεί να μην "γεμίζει" το μάτι, αλλά το ηφαίστειο Campi Flegrei είναι το πιο επικίνδυνο του κόσμουca

Ακολουθεί η λίστα του Klemetti. Δίπλα από το όνομα του ηφαιστείου, αναγράφεται ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν σε ενδεχόμενη έκρηξη, σε ακτίνα 30 και 100 χιλιομέτρων.

10. Santa Maria, Γουατεμάλα:  1.25 εκατ. / 6.2 εκατ.

9. Τaal, Φιλιππίνες:  2.38 εκατ. / 24.8 εκατ.

8. Καλντέρα Coatepeque, Ελ Σαλβαδόρ:  1.2 εκατ. / 6.5 εκατ.

7. Καλντέρα Corbetti, Αιθιοπία:  1.2 εκατ. / 9.8 εκατ.

6. Tatun Group, Ταϊβάν:  6.7 εκατ. / 9.8 εκατ.

5. Vesuvius, Ιταλία:  3.9 εκατ. / 6.0 εκατ.

4. llopango, Ελ Σαλβαδόρ:  2.9 εκατ. / 6.7 εκατ.

3. Καλντέρα Aira, Ιαπωνία:  0.9 εκατ. / 2.6 εκατ.

2. Michoacan-Guanajuato, Μεξικό:  5.8 εκατ. / 5.8 εκατ.

1. Campi Flegrei, Ιταλία:  3.0 εκατ. / 6.0 εκατ.

Ο Klemetti υπενθυμίζει πως η συγκεκριμένη λίστα, είναι όπως όλες οι λίστες, υποκειμενική. Σημειώνει πως ηφαίστεια παγκοσμίου φήμης έμειναν εκτός, λόγω του μοντέλου υπολογισμού της επικινδυνότητας, που χρησιμοποίησε το οποίο υπογραμμίζει τα πλέον δυνητικά επικίνδυνα ηφαίστεια με βάση την προηγούμενη συμπεριφορά τους (κυρίως) και τις ενδεχόμενες μαζικές απώλειες. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman