ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΟΟΣΑ: Αυτές είναι οι δέκα εξυπνότερες χώρες του κόσμου

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο ΟΟΣΑ κατέγραψε τις χώρες στις οποίες οι πτυχιούχοι διακρίνονται σε τομείς όπως η τεχνολογία, ημηχανολογία και τα μαθηματικά.

Αν θέλουμε να λύσουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας – από την κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική ανασφάλεια, μέχρι την κατάργηση των πυρηνικών – θα χρειαστούμε περισσότερους επιστήμονες.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατέγραψε τα πτυχία που αποκτούν οι νέοι σε 40 από τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου και δημοσίευσε την έκθεση «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας 2015», η οποία περιλαμβάνει στοιχεία μέχρι το 2012.

Η κατάταξη γίνεται με κριτήριο το ποσοστό των πτυχίων στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανολογία και τα μαθηματικά (οι κλάδοι αυτοί είναι γνωστοί με το ακρώνυμο STEM), που απονέμονται κατά κεφαλήν, έτσι ώστε να είναι δίκαιη μια σύγκριση μεταξύ χωρών με διαφορετικούς πληθυσμούς.

Ας δούμε λοιπόν στην συνέχεια τις 10 από τις πιο έξυπνες χώρες του κόσμου σε σχέση με τα πτυχία STEM, ενώ να τονίσουμε ότι αποτελεί έκπληξη η θέση που βρίσκεται η Ελλάδα…

10ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Το 25% των μαθητών στη Πορτογαλία αποφοιτούν με ένα πτυχίο STEM. Η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό κατόχων διδακτορικού, ποσοστό που φτάνει περίπου το 72%, που εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης συγκριτικά με τις 40 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.
 
9ΑΥΣΤΡΙΑ
Η Αυστρία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό διδακτορικών σε εργαζομένους (25%), με τις γυναίκες να κατέχουν το 6,7 και οι άνδρες το 9,1 των διδακτορικών ανά 1.000 άτομα.
 
8ΜΕΞΙΚΟ
Το Μεξικό ανέβηκε από το 24% το 2002 στο 25% το 2012, παρά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για επιχειρηματικές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη που καθιέρωσε η κυβέρνηση.
 
7ΕΣΘΟΝΙΑ
Η Εσθονία (26%) έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών που αποφοιτούν με πτυχίο STEM, έναποσοστό που έφτασε το 41% το 2012.
 
6ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα επένδυσε μόνο το 0,08% του ΑΕΠ της στην έρευνα το 2013, το οποίο είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που σημειώθηκαν ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες – κάτι που εξηγεί γιατί το ποσοστό των πτυχίων STEM μειώθηκε από 28% το 2002 σε 26% το 2012.
 
5ΓΑΛΛΙΑ
Στη Γαλλία (27%), οι περισσότεροι ερευνητές απασχολούνται από τον κλάδο της βιομηχανίας και όχι από την κυβέρνηση ή τα πανεπιστήμια.
 
4ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Η Φινλανδία (28%) δημοσιεύει περισσότερες έρευνες σχετικά με τα φάρμακα από ότι σε οποιονδήποτε άλλο τομέα.
 
3ΣΟΥΗΔΙΑ
Η Σουηδία (28%) βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη Νορβηγία όσον αφορά στη χρήση υπολογιστή στον χώρο εργασίας. Πάνω από τα 3/4 των εργαζομένων χρησιμοποιούν υπολογιστές στη δουλειά τους.
 
2ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Γερμανία (31%) έχει την τρίτη υψηλότερη ετήσια αποφοίτηση πτυχιούχων STEM, με περίπου 10.000 άτομα να αποκτούν τον τίτλο. Αυτό την κατατάσσει ακριβώς πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα παρά τον μεγαλύτερο πληθυσμό των χωρών αυτών.
 
1ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Η Νότια Κορέα είχε τη μεγαλύτερη πτώση από το 39% το 2002 στο 32%. Παρ’ όλα αυτά, η χώραδιατήρησε τη θέση της στην κορυφή της λίστας του ΟΟΣΑ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman