ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Οι προβλέψεις των οικονομολόγων για την οικονομία κάνουν τους αστρολόγους να φαίνονται αξιόπιστοι» - Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ

Tweet
Share
Tweet
Share

ΟΤζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ (15 Οκτωβρίου1908-29 Απριλίου 2006) ήταν ένας σπουδαίος Καναδοαμερικανός οικονομολόγος. Ήταν Κεϋνσιανιστής και υποστηρικτής των θεσμικών οικονομικών, ένας από τους κύριους υπερασπιστές του Αμερικανικού φιλελευθερισμού και προοδευτισμού. Τα οικονομικά του βιβλία γνώρισαν ιδιαίτερη απήχηση στις δεκαετίες του1950 και του1960.

Ο Γκάλμπρεϊθ ήταν πολυγραφότατος, παρήγαγε τέσσερις δωδεκάδες βιβλίων και πάνω από χίλια άρθρα για διάφορα θέματα. Μεταξύ των διασημότερων έργων του ήταν μια δημοφιλής τριλογία στα οικονομικά, ο Αμερικανικός Καπιταλισμός(1952),Η Κοινωνία της Αφθονίας (1958) και Το Νέο Βιομηχανικό Κράτος(1967). Δίδαξε για πολλά χρόνια στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο Γκάλμπρεϊθ δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική, υπηρετώντας τις προεδρίες Φράνκλιν ΡούζβελτΧάρρυ Τρούμαν,Τζον Κένεντι και Λίντον Τζόνσον ενώ μεταξύ άλλων υπηρέτησε ως πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ινδία επί Κένεντι.

Ήταν ένας από τους λίγους που έλαβαν το προεδρικό μετάλλιο για την ελευθερία δύο φορές. Του απονεμήθηκε για πρώτη φορά από τον Τρούμαν το 1946 και άλλη μια από τον Μπιλ Κλίντοντο 2000. Του είχε επίσης απονεμηθεί το τάγμα του Καναδά το 1997 και το 2001 το Πάντμα Βιμπουσάν, η δεύτερη υψηλότερη τιμητική διάκριση της Ινδίας, για την συνεισφορά του στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ινδίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman