ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονο μας». - Ουίνστον Τσώρτσιλ

Tweet
Share
Tweet
Share

Μια από τις πιο γνωστές φράσεις που αποδίδεται στον Τσόρτσιλ, στο ελληνικό διαδίκτυο, είναι αυτή: «Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας. Ουίνστον Τσόρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός Πρωθυπουργός , Νόμπελ 1953″.

Είναι ίσως η 2η γνωστότερη ατάκα του Τσόρτσιλ στα ελληνικά μετά το, επίσης ανεπιβεβαίωτο, «Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» (δίνει 3,7 χιλ. αποτελέσματα στις αναζητήσεις της Google έναντι 28,6 χιλ. του τελευταίου. Εντυπωσιακό είναι ότι τα αποτελέσματα σχεδόν διπλασιάστηκαν σ’ ένα χρόνο. 17/3/17 έβγαζε 15,5 χιλ. αποτελέσματα).

Από την ερευνά μας δεν βρέθηκε καμία επίσημη καταγραφή της φράσης. Ακόμη και στον επίσημο ιστότοπο winstonchurchill.org δεν υπάρχει καταγεγραμμένη. Δεν τη βρήκαμε ούτε σε άλλες πηγές του διαδικτύου ή σε βιβλία που υπάρχουν διαθέσιμα.

Δεν βρήκαμε ούτε καν αυτούσια την φράση στα αγγλικά.

Προφανώς, εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με την υποτιθέμενη ρήση του Κίσινγκερ και, φυσικά, δεν στέκει στην κοινή λογική. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να ειπωθεί κάτι τέτοιο σε συμμάχους (κι όχι εχθρούς!) από έναν έμπειρο πολιτικό;

Απλώς, όπως τόσα άλλα, κάποιος σκέφτηκε μια ρήση στο πνεύμα του «περιούσιου λαού» και, για να της δώσει βαρύτητα, έβαλε από κάτω ένα πιασάρικο όνομα.

Εν κατακλείδι, όσο κι αν ψάξαμε, δεν βρήκαμε την συγκεκριμένη δήλωση πουθενά καταγεγραμμένη σε κάποιο κείμενο εκείνης της εποχής .

Συμπέρασμα.
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση  (τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν νέα στέρεα στοιχεία).

Κι όπως έχουμε ξαναπεί, ο ηρωισμός των Ελλήνων είναι ιστορικά καταγεγραμμένος και δεν χρειάζεται κανέναν μύθο για να στηριχθεί. Η αναπαραγωγή τέτοιων μύθων μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει. 

Άκρως επίκαιρο! Τη μόρφωση ακόμα δεν την αποκτήσαμε, παιδεία, δεν έχουμε, την ενότητα, ακόμα την ψάχνουμε!

Πηγή: ΕLLINIKA HOAXES

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman