ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

"Μπορείτε να αποφύγετε την πραγματικότητα, αλλά δεν μπορείτε να αποφύγετε τις συνέπειες της πραγματικότητας." - Άυν Ραντ

Tweet
Share
Tweet
Share

Θα μπορούσε να ειπωθεί στην κυβέρνηση, για τον μέχρι σήμερα χειρισμό της, όσον αφορά στο "τι μέλλει γενέσθαι"  της Ελλάδας και το ευρωπαϊκό της μέλλον. Αλλά ας δούμε καλύτερα ποια ήταν η Άυν Ραντ 

Η Άυν Ραντ γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1905 (20 Ιανουαρίου με το παλιό ημερολόγιο) και πέθανε στις 6 Μαρτίου 1982. Ήταν Ρωσικοαμερικανίδα μυθιστοριογράφος, φιλόσοφος, θεατρικός και κινηματογραφικός σεναριογράφος. Είναι γνωστή για τα δύο best-seller μυθιστορήματα «Κοντά στον Ουρανό» (The Fountainhead) και «Ο Άτλας Επαναστάτησε» (Atlas Shrugged) καθώς και για την ανάπτυξη ενός φιλοσοφικού συστήματος που ονόμασε «αντικειμενισμό» (objectivism). Γεννήθηκε και σπούδασε στη Ρωσία και μετανάστευσε στις Η.Π.Α. το 1926. Το 1935-1936 ένα θεατρικό της έργο ανέβηκε στο Broadway. Μετά την αρχική αποτυχία δύο μυθιστορημάτων στην Αμερική, έγινε διάσημη το 1943 με το μυθιστόρημα «Κοντά στον Ουρανό» (The Fountainhead).

Το 1957 εκδόθηκε το πιο γνωστό της έργο, το μυθιστόρημα «Ο Άτλας Επαναστάτησε» (Atlas Shrugged). Στη συνέχεια, σταμάτησε να γράφει λογοτεχνικά βιβλία για να προωθήσει τη φιλοσοφία της, εκδίδοντας, μέχρι τον θάνατό της το 1982, δικά της περιοδικά και αρκετές συλλογές δοκιμίων. Υπερασπιζόταν τη λογική ως μέσο απόκτησης γνώσης και απέρριπτε την πίστη και τη θρησκεία. Υποστήριζε τον λογικό και ηθικό εγωισμό και απέρριπτε τον ηθικό αλτρουισμό. Στην πολιτική, καταδίκαζε την έναρξη βίας ως ανήθικη[2] και ήταν αντίθετη στον κολεκτιβισμό, τον κρατισμό και τον αναρχισμό, υποστηρίζοντας τη μιναρχία (ελάχιστο κράτος) και τον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς, που πίστευε ότι ήταν το μοναδικό κοινωνικό σύστημα που προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα. Στην τέχνη, η Ραντ προωθούσε τον ρομαντικό ρεαλισμό. Ήταν ιδιαίτερα κριτική απέναντι στους περισσότερους φιλοσόφους και τις φιλοσοφικές παραδόσεις, με εξαίρεση τους Αριστοτελιστές και τους κλασικούς φιλελεύθερους.

Τα μυθιστορήματα της Ραντ έλαβαν ανάμικτες κριτικές[ και η ακαδημαϊκή κοινότητα γενικά αγνόησε ή απέρριψε τη φιλοσοφία της. Το κίνημα του Αντικειμενισμού προσπαθεί να προωθήσει τις ιδέες της στον ακαδημαϊκό και δημόσιο χώρο. Έχει σημαντική επιρροή στους «ελευθεριακούς» (libertarians) και τους Αμερικάνους συντηρητικούς.

Άπο το Wikipedia

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman