ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Οι πολύ όμορφοι άντρες δεν ήταν ποτέ τέλειοι στο κρεβάτι, γιατί ποτέ δεν χρειάστηκε». - Σάρα Τζέσικα Πάρκερ

Tweet
Share
Tweet
Share

Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ είναι Αμερικανίδα ηθοποιός, παραγωγός και σχεδιάστρια μόδας.

Γεννήθηκε το 1965 στο Νέλσονβιλ του Οχάιο. Προέρχεται από εβραϊκή οικογένεια και η ίδια έχει δηλώσει πως αυτοπροσδιορίζεται ως Εβραία με την πολιτισμική έννοια, όχι όμως με τη θρησκευτική. Έχει σπουδάσει χορό στο American Ballet Theater και υποκριτική στο Professional Children's School της Νέας Υόρκης.

Στο παρελθόν είχε συνάψει σχέση με τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και με τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι τζούνιορ. Από το 1997 είναι παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό 

Ξεκίνησε να παίζει στην τηλεόραση από την εφηβική της ηλικία και η πρώτη της συμμετοχή στον κινηματογράφο ήρθε το 1983, όταν ήταν 18 ετών, με το Somewhere, Tomorrow , ενώ την επόμενη χρονιά έπαιξε στο Footloose. Το 1993 έπαιξε στο Χόκους Πόκους: Οι Τρεις Μάγισσες και το 1996 στο Κλαμπ χωρισμένων γυναικών.

Η μεγάλη της επιτυχία ήρθε το 1998, όταν ξεκίνησε η προβολή της τηλεοπτικής σειράς Sex and the City, η οποία διήρκεσε μέχρι το 2004. Ήταν η πρωταγωνίστρια και η αφηγήτρια της σειράς και από το 2002 ως το 2004 ήταν και παραγωγός. Υποδύθηκε την αρθρογράφο Κάρι Μπράντσο και για αυτόν τον ρόλο έλαβε 7 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε κωμική σειρά και κέρδισε τις 4 (2000-2002 και 2004). Επίσης, κέρδισε τρία Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών (τα δύο από κοινού με τις τρεις συμπρωταγωνίστριές της) και δύο Βραβεία Έμμυ (ένα ως ηθοποιός και ένα ως παραγωγός)  Η επιτυχία της σειράς της άνοιξε τον δρόμο για τον χώρο της μόδας και σήμερα έχει τη δική της σειρά παπουτσιών, τη "SJP", καθώς και τη δική της σειρά αρωμάτων και καλλυντικών.

Το 2005 πρωταγωνίστησε στην ταινία Η πέτρα του σκανδάλου και έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ. Το 2008 και το 2010 κυκλοφόρησαν οι δύο κινηματογραφικές συνέχειες του Sex and the City, δηλαδή οι ταινίες Sex and the City (2008) και Sex and the City 2 (2010), με την ίδια να πρωταγωνιστεί και να είναι μία εκ των παραγωγών.

Το 2012 και το 2013 έπαιξε σε τρία επεισόδια της σειράς Glee και το 2013 δάνεισε τη φωνή της στην ταινία κινουμένων σχεδίων Απόδραση από τον πλανήτη Γη. Από το 2016 πρωταγωνιστεί στην κωμική σειρά Divorce, για την οποία έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε κωμική σειρά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman