ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

"Έχω μάθει πως ότι κι αν συμβαίνει, ή όσο άσχημα κι αν φαίνονται τα πράγματα, η ζωή συνεχίζει και θα είναι καλύτερη αύριο." - Μάγια Αγγέλου

Tweet
Share
Tweet
Share

Η Μάγια Αγγέλου (Maya Angelou - γεννημένη ως Marguerite Johnson) (Σαιντ ΛούιςΜισούρι4 Απριλίου 1928 - Winston-Salem, Βόρεια Καρολίνα28 Μαΐου 2014) ήταν βραβευμένη αφροαμερικανίδα ποιήτρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια και καθηγήτρια πανεπιστημίου η οποία ανέδειξε την εμπειρία του να είναι κανείς Αφρικανικής καταγωγής στιςΗνωμένες Πολιτείες. Χαρακτηρίστηκε ως μια από τις πιο σπουδαίες Αμερικανίδες ποιήτριες και συγγραφείς, «μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της Αμερικής κατά την τελευταία 50ετία», και «μια από τις σημαντικότερες μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Στη διάρκεια της ζωής της είχε μια ασυνήθιστη ποικιλία από εμπειρίες. Στα 9 της χρόνια βιάστηκε από το σύντροφο της μητέρας της. Όταν είπε για το βιασμό στη μητέρα της, αυτός οδηγήθηκε στις φυλακές, αλλά όταν αποφυλακίστηκε δολοφονήθηκε, πιθανότατα από τους θείους της. Νοιώθοντας ότι ήταν υπεύθυνη για το θάνατό του, επειδή μίλησε για το βιασμό, αποφάσισε να μην ξαναμιλήσει και έμεινε σιωπηλή για τα επόμενα 5 χρόνια. Στη συνέχεια έγινε οδηγός τρόλεϊ στα 15 της, γέννησε τον μοναδικό της γιο στα 16 της, έγινε χορεύτρια, γκαρσόνα, πόρνη και προαγωγός, ηθοποιός και τραγουδίστρια. Συνεργάστηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ακολούθησε τον Νοτιοαφρικάνο μαχητήΒουσούμζι Μάκε (Vusumzi Make) στο Κάιρο, από εκεί έγραψε ως δημοσιογράφος, συνάντησε στη Γκάνα τον αφροαμερικανό ακτιβιστή Μάλκολμ Χ και επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1965 για να δουλέψει μαζί του, αλλά αυτός δολοφονήθηκε αμέσως μετά.

Το όνομα Μάγια Αγγέλου, προήλθε αφενός το Μάγια από το πως την αποκαλούσε ο αδελφός της όταν ήταν πολύ μικρός και το Αγγέλου από τον ελληνικής καταγωγής σύζυγό της, Tosh Angelos (Enistasios Angelos). Μετά το χωρισμό τους το 1954, αποφάσισε να κρατήσει το όνομά του.

Το πρώτο της βιβλίο ήταν αυτοβιογραφικό με τίτλο «I know why the caged bird sings» και είχε σημαντική επιτυχία. Αργότερα, τις επόμενες δεκαετίες, έγραψε ακόμη 6 τόμους. Στη συνέχεια δημοσίευσε ποιήματα, έγραψε σενάριο ταινίας, παρουσίασε τηλεοπτική εκπομπή και έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά Roots («Ρίζες»).

Παρά το ότι δεν σπούδασε σε πανεπιστήμιο, το 1982 έγινε καθηγήτρια πανεπιστημίου, παίρνοντας την έδρα «Reynolds Professor of American Studies» και δίδασκε Αμερικανικές σπουδές στο Wake Forest University του Winston-Salem .

Έλαβε δημόσιες θέσεις όπως στη Bicentennial Commission όπου διορίστηκε από τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ, στην Commission for International Woman of the Year, όπου διορίστηκε από τον πρόεδρο Τζίμυ Κάρτερ και πολλές τιμητικές βραβεύσεις και διακρίσεις.

Πήγή: Wikipedia

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman