ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Σταμάτησα να πιστεύω στον Άη-Βασίλη όταν ήμουν έξι χρονών. Η μητέρα μου με πήγε να τον δω σε ένα πολυκατάστημα κι εκείνος, μόλις με αναγνώρισε, μου ζήτησε αυτόγραφο!» - Σίρλεϊ Τεμπλ

Tweet
Share
Tweet
Share

Η διάσημη σταρ του Χόλιγουντ, ηθοποιός, τραγουδίστρια και αργότερα πολιτικός, που έγινε γνωστή ως παιδί-θαύμα, άφησε την τελευταία της πνοή στην ηλικία των 85 ετών. Το κορίτσι με το μωρουδίστικο πρόσωπο και τις ξανθές μπούκλες, το οποίο με τα τραγούδια, τις κλακέτες και το χαμόγελό του κατάφερε να μεταδώσει αισιοδοξία στους Αμερικανούς την εποχή του μεγάλου κραχ. «Είναι θαυμάσιο ότι με δεκαπέντε σεντς ένας Αμερικανός μπορεί να πάει στον κινηματογράφο, να κοιτάξει το χαμογελαστό πρόσωπο ενός μωρού και να ξεχάσει τα προβλήματά του», έλεγε ο Ρούσβελτ το 1935 αναφερόμενος στην πιο μεγάλη και συγχρόνως μικρότερη σταρ του κόσμου.

Το μήνυμα της Τεμπλ ήταν το «Be optimistic» («Να είστε αισιόδοξοι»), τίτλος του τραγουδιού που ερμήνευσε στο «Little Miss Broadway» (1938), αν και οι μεγάλες της επιτυχίες ήταν το «On the Good Ship Lollipop» από την ταινία «Bright Eyes» (1934), η οποία περιγράφει το όνειρο ενός παιδιού για ένα μαγαζί από γλυκά και το «Animal Crackers in My Soup» από το «Curly Top» (1935), όπου τραγουδούσε σε ένα ορφανοτροφείο ανάμεσα στα τραπέζια, την ώρα του μεσημεριανού, καθώς τα παιδιά χτυπούσαν τον ρυθμό με τα μαχαιροπίρουνά τους.


Παιδί-θαύμα, στα έξι είχε ήδη πρωταγωνιστήσει σε πάνω από σαράντα ταινίες, ανάμεσά τους πολύ γνωστές, όπως οι «Heidi» και «Rebecca of Sunnybrook Farm». Για την ερμηνεία της στην ταινία «Stand up and Cheer» απέσπασε το βραβείο Οσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου, το οποίο από τότε δεν ξαναδόθηκε σε ηθοποιό νεότερης ηλικίας. Η επιτυχία της δεν ήταν τυχαία. Ο κόσμος έκανε ουρές στα ταμεία για να γελάσει με τα σκέρτσα της, ενώ οι κούκλες Σίρλεϊ Τεμπλ, οι οποίες κυκλοφόρησαν πολύ σύντομα μετά τις πρώτες της επιτυχίες, ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα έξι εκατομμύρια. Σε ηλικία 21 ετών η Τεμπλ είχε ήδη χρεωθεί κάποιες αποτυχίες στην καριέρα της (αφού ο κόσμος προτιμούσε την πιο μπεμπεκίστικη εκδοχή της), ένα διαζύγιο, μία κόρη και ένα νέο σύζυγο, τον Τσαρλς Μπλακ, με τον οποίο απέκτησε άλλα δύο παιδιά. Παρ’ όλο που κατά τη διάρκεια του 1950 εξακολούθησε να έχει ενεργό συμμετοχή τόσο σε σόου στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση, ποτέ δεν έκανε ξανά άλλη ταινία. Η τελευταία της ήταν το 1948 («Fort Apache») όπου έπαιξε τον ρόλο της κόρης του Χένρι Φόντα δίπλα στον πρώτο σύζυγό της John Agar.

Ως ενήλικη η Σίρλεϊ Τεμπλ αφιέρωσε τη ζωή της στα κοινά. Για την ίδια, το μεγαλύτερο πολιτικό της επίτευγμα ήταν όταν ονομάστηκε πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Γκάνα. Το 1989, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, έγινε πρέσβειρα στην Τσεχοσλοβακία και όταν γύρισε πίσω στην Αμερική, ολοκλήρωσε το δεύτερο μέρος της αυτοβιογραφίας της.

Πηγή: Καθημερινή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman