ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

“Η ποιότητα των συμβουλών που κάποιος έχει να προσφέρει, πρέπει να αξιολογείται με βάση την ποιότητα της ζωής που ζει.” - Ντάγκλας Άνταμς

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο Ντάγκλας Νόελ Άνταμς (Douglas Noel Adams) (11 Μαρτίου 1952 - 11 Μαΐου 2001) ήταν Άγγλος συγγραφέας και δραματουργός. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο συγγραφέας του Γυρίστε το Γαλαξία με Ώτο Στοπ (The Hithchiker's Guide to the Galaxy [Αυστηρότερη μετάφραση: Ο Οδηγός για όσους Κάνουν Οτοστόπ στο Γαλαξία]), το οποίο ξεκίνησε την ζωή του ως ραδιοφωνική κωμωδία στο ραδιόφωνο του BBC το 1978 πριν καταλήξει να γίνει μια «τριλογία» πέντε βιβλίων, που έχει πουλήσει περισσότερο από 15 εκατομμύρια αντίτυπα όσο ζούσε ο Άνταμς, μια τηλεοπτική σειρά (επίσης του BBC), διάφορα θεατρικά έργα, κόμικ, ένα βιντεοπαιχνίδι, και τελικά το 2005, μετά τον θάνατο του Άνταμς, μια ταινία. Η Βρετανική ραδιοφωνική ακαδημία έχει βραβεύσει την συμβολή του στην πορεία του ραδιοφώνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έγραψε επίσης το Ο Ντερκ Τζέντλυ ακολουθεί τη γάτα (Dirk Gently's Holistic Detenctive Agency [Αυστηρότερη μετάφραση: Το ολιστικό κατασκοπευτικό πρακτορείο του Ντερκ Τζέντλυ]) (1987), το ΑΡΡΓΚ - Αδιάφοροι Ροκ Ρυθμοί Για Γρήγορα Κέρδη (The Long Dark Tea-time of the Soul [Αυστηρότερη μετάφραση: Η μεγάλη-σκοτεινή-ώρα-για-τσάι της ψυχής]) (1988), και συνέγραψε το The meaning of liff (1983), το Last chance to see και τρεις ιστορίες για την τηλεοπτική σειρά Ντόκτορ Χού (Doctor Who). Μια μεταθανάτια συλλογή της δουλειάς του, η οποία περιλαμβάνει και ένα μισοτελειωμένο μυθιστόρημα, εκδόθηκε το 2002 με τίτλο The Salmon of Doubt.

Ο Άνταμς έγινε γνωστός ως υπερασπιστής των ζώων και του περιβάλλοντος, λάτρης γρήγορων αυτοκινήτων, φωτογραφικών μηχανών και του Macintosh. Ήταν υπερασπιστής του αθεϊσμού, και αρκετά γνωστή είναι η αναφορά του σε μία λιμνούλα που ξυπνάει ένα πρωινό και σκέφτεται, «Πολύ ενδιαφέρον αυτός ο κόσμος στον οποίο βρίσκομαι-πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η τρύπα στην οποία βρίσκομαι-, μου ταιριάζει γάντι, έτσι δεν είναι; Για την ακρίβεια, μου ταιριάζει τόσο απίστευτα καλά, που πρέπει να φτιάχτηκε για να με έχει μέσα της!». Ο βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς αφιέρωσε το βιβλίο του Η Περί Θεού Αυταπάτη (2006) στον Άνταμς, γράφοντας όταν πέθανε ότι «Η επιστήμη έχει χάσει ένα φίλο, η λογοτεχνία έχει χάσει ένα φωστήρα, ο γορίλας του βουνού και ο μαύρος ρινόκερος έχουν χάσει έναν σημαντικό υπερασπιστή»

Ο Άνταμς γεννήθηκε την 11η Μαρτίου του 1952 στο Κέμπριτζ της Αγγλίας. Μητέρα του ήταν η Τζάνετ Άνταμς (το γένος Ντόνοβαν) και πατέρας του ο Κρίστοφερ Ντάγκλας Άνταμς. Την επόμενη χρονιά οι Γουότσον & Κρικ ανακάλυψαν τη δομή του DNA στην ίδια πόλη κάνοντας τον Άνταμς να λέει πως ήταν DNA (Douglas NoelAdams) μήνες πριν την ανακάλυψή του. Μια αδερφή, η Σούζαν, γεννήθηκε τρία χρόνια αργότερα, πριν οι γονείς του χωρίσουν το 1957. Ο Ντάγκλας, η Σούζαν και η Τζάνετ πήγαν να ζήσουν με τους γονείς της Τζάνετ, που ζούσαν σε ένα καταφύγιο ζώων της Βασιλικής Εταιρίας για την Αποτροπή Ασπλαχνίας προς τα Ζώα (RSPCA) στο Μπρέντγουντ του Έσσεξ.

Ο πατέρας του Άνταμς παντρεύτηκε την Μαίρη Τζούντιθ Στιούαρτ τον Ιούλιο του 1960 και έκαναν την Χέδερ. Η παντρειά της μητέρας του το 1964 με τον Ρον Θριφτ τον έκανε να αποκτήσει δύο ακόμη αδέρφια, την Τζέιν και τον Τζέιμς Θριφτ.

Εκπαίδευση

Ο Άνταμς πήγε δημοτικό στο Primrose Hill Primary School του Μπρέντγουντ. Στα έξι του πέρασε την εισαγωγική εξέταση του Brentwood School, ενός ιδιωτικού σχολείου του οποίου οι απόφοιτοι περιλαμβάνουν τους Ρόμπιν Ντέι, Τζακ Στρό, Νόελ Έντμοντζ και Ντέιβιντ Ίρβιν. Ο Γκριφ Ράις Τζόουνς ήταν κατά μία τάξη μικρότερος, ενώ ήταν στην ίδια τάξη με τον Τσαρλς Τόμσον. Παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο την περίοδο 1959 με 1964 και το γυμνάσιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1970. Ο διευθυντής του σχολείου, έλεγε:

Εκατοντάδες παιδιά έχουν περάσει από αυτό το σχολείο αλλά ο Ντάγκλας Άνταμς ξεχώριζε πραγματικά από όλους - κυριολεκτικά. Ήταν αφύσικα ψηλός και επειδή φορούσε κοντά παντελόνια έμοιαζε λιγάκι νευρικός. Ο Άνταμς συχνά έλεγε αστειευόμενος: «Ο διευθυντής μου δεν έλεγε «Θα βρεθούμε κάτω από τον πύργο του ρολογιού» ή «Θα βρεθούμε κάτω από το μνημείο του πολέμου» αλλά «Θα βρεθούμε κάτω από τον Άνταμς»». Παρ’ όλα αυτά η ικανότητα του να γράψει πρώτης τάξεως ιστορίες είναι αυτή που τον έκανε να λάμψει.

Ο Άνταμς ήταν 1,83 μέτρα όταν ήταν 12 χρόνων και τελικά σταμάτησε την ανάπτυξη του στα 1,96 μέτρα. Ήταν ο μόνος μαθητής που έχει πάρει δέκα στα δέκα από το Haford για δημιουργική γραφή, κάτι που θυμόταν όλη του τη ζωή, ιδιαίτερα όταν βρισκόταν απέναντι από ένα συγγραφικό μπλοκ.

Κάποια από τα πρώτα συγγράμματα του δημοσιεύτηκαν στο σχολείο, όπως η αναφορά που ετοίμασε σχετικά με τη φωτογραφική λέσχη του σχολείου για το «The Brentwoodian» το 1962, ή κοροϊδευτικές κριτικές στο σχολικό περιοδικό «Broadsheet», του οποίου αρχισυντάκτης ήταν ο Πολ Νιλ Μιλν Τζόνστοουν, που αργότερα έγινε χαρακτήρας στο Γυρίστε το Γαλαξία με Ώτο Στοπ. Επίσης, σχεδίασε το εξώφυλλο ενός τεύχους του Broadsheet και ένα γράμμα και μια σύντομη ιστορία του δημοσιεύθηκαν εθνικά στο The Eagle, ένα περιοδικό με παιδικά κόμικ, το 1965. Λόγω του θαρραλέου δοκιμίου του για την θρησκευτική ποίηση, στο οποίο αναφερόταν στους The Beatles και τον Ουίλλιαμ Μπλέηκ, βραβεύτηκε με μία θέση στο Κολέγιο του Αγίου Ιωάννη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, για να σπουδάσει Αγγλικά, και στο οποίο πήγε το 1971, αν και στην πραγματικότητα ο λόγος που έκανε αίτηση φοίτησης ήταν για να γίνει μέλος των Footlights, ενός συλλόγου φοιτητικής κωμωδίας που δέχεται μέλη μόνο μετά από πρόσκληση και που έχει γίνει μια εστία παραγωγής για πολλά από τα κωμικά ταλέντα της Αγγλίας. Δεν επιλέχθηκε αμέσως, όπως ήλπιζε, και ξεκίνησε να γράφει και να υποδύεται σε επιθεωρήσεις με τον Ουίλ Άνταμς (καμία συγγένεια) και τον Μάρτιν Σμιθ, σχηματίζοντας ένα γκρουπ που καλούνταν «Άνταμς-Σμιθ-Άνταμς», αλλά από τη μεγάλη επιμονή του κατάφερε να γίνει μέλος των Footlights το 1973. Παρ’ ότι δεν ήταν ιδιαίτερα εργατικός - θυμόταν να είχε γράψει τρία δοκίμια σε τρία χρόνια - αποφοίτησε το 1974 με B.A. στην Αγγλική λογοτεχνία.

Πηγή: wikipedia

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman