ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Tο πρώτο εργοστάσιο που απορροφά και αξιοποιεί το διοξείδιο από τον αέρα

Tweet
Share
Tweet
Share

Το πρώτο εργοστάσιο που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα τέθηκε, πρόσφατα, σε λειτουργία στην Ελβετία.

Η κόσμοβιομηχανική ομάδα της Climeworks AG κοντά στη Ζυρίχη, αφαιρεί άμεσα το διοξείδιο από τον αέρα και έπειτα το διοχετέυει σε ενδιαφερόμενους αγοραστές. Σύμφωνα με το «Science», η μονάδαείναι έχει την ικανότητα  να αποσπάσει ετησίως περίπου 900 τόνους διοξειδίου από την ατμόσφαιρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με τις εξατμίσεις 200 αυτοκινήτων.

Το αφαιρούμενο «αέριο του θερμοκηπίου». μέσω ενός υπόγειου αγωγού, καταλήγει σε πραγματικά θερμοκήπια της εταιρείας Gebruder Meier Primanatura AG, όπου χρησιμοποιείται για την αναγκαία για τις καλλιέργιες άνοδο της θερμοκρασίας.

Η μέθοδος αυτή αναμένεται να παίξει πραγματικά σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στόχος αλλά και ελπίδα των ιδρυτών της οι ιδρυτές της Climeworks είναι, στο μέλλον, το αφαιρούμενο διοξείδιο από την ατμόσφαιρα να βρει πλήθος εφαρμογών εκτός των αγροτικών θερμοκηπίων, όπως για παράδειγμα στην παραγωγή αναψυκτικών με ανθρακικό.

Παρότι η αφαιρούμενη ποσότητα διοξειδίου από τον αέρα δεν είναι μεγάλη, είναι ένα πρώτο βήμα για το στόχο της εταιρείας που είναι να «απορροφήσει» το 1% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου μέσω μονάδων τέτοιας τεχνολογίας που θα κατασκευασθούν ανά τον κόσμο. Για να επιτευθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να φτιαχτούν περίπου 250.000 παρόμοια εργοστάσια. Κάτι που μάλλον δεν είναι εύκολο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Η πρωτότυπη μονάδα θα λειτουργήσει πιλοτικά για 3 χρόνια, ώστε οι ειδικοί να εξάγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα, να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές για τη σωστή λειτουργία και η τεχνολογία να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερα εργοστάσια.

Στον αντίποδα, οι επικρητές υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να περιορίζεται εξ αρχής η εκπομπή του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα καθότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τεχνολογία της εκ των υστέρων αφαίρεσης του διοξειδίου από την ατμόσφαιρα έχει συνολικό κόστος περίπου 1.000 δολαρίων ανά τόνο αερίου, ποσό δεκαπλάσιο σε σχέση με το κόστος των τεχνολογιών πρόληψης της εκπομπής.

Η Climeworks δεν έχει δώσει αναλυτικά στοιχεία για το κόστος λειτουργίας της, όμως δήλωσε ότι ενισχύεται χρηματοδοτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ενέργειας. και υποστηρίζει ότι η μείωση του κόστους της τεχνολογίας απορρόφησης διοξειδίου από τον αέρα, είναι θέμα χρόνου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman