ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Φρόιντ και το «θαυματουργό» του φάρμακο

Tweet
Share
Tweet
Share

Παρόλο που σήμερα είναι ευρέως γνωστό ότι η χρήση κοκαΐνης αντιπροσωπεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, πολύ πριν γίνει το αγαπημένο λευκό “χιόνι” για την μύτη των γκάνγκστερ και των πλουσίων νέων στις φανταχτερές ντισκοτέκ στυλ "Studio 54" και αλλού, η χρήση του ήταν ευρέως διαδεδομένη επειδή θεωρήθηκε πραγματικά ότι είχε πραγματικά χιλιάδες οφέλη στην υγεία των ανθρώπων. Όλα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της φρενίτιδας του τέλους του δέκατου ένατου αιώνα, μια εποχή κατά την οποία οι κορσέδες θεωρήθηκαν όμορφοι και η φυματίωση θεωρήθηκε μόδα.

Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που μιλούσαν για τα οφέλη της κοκαΐνης ήταν ο θρυλικός ιδρυτής της ψυχανάλυσης, ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο οποίος έκανε μερικές από τις πρώτες του έρευνες για το διεγερτικό, αναζητώντας αναγνώριση ως γιατρός στη Βιέννη όταν ήταν νέος. Όπως δηλώνει σε μια επιστολή του προς τη σύζυγό του Martha, ο ίδιος είχε βιώσει τα βαθιά οφέλη της ουσίας. Πήρε μικρές δόσεις λευκής σκόνης για να θεραπεύσει τη δική του κατάθλιψη και τον πόνο στο στομάχι, πάντα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είχε την πρόθεση να γράψει μια εργασία που θα μπορούσε να εκφράσει όλα τα γνωρίσματα που είδε στην ουσία, ελπίζοντας ότι θα κέρδιζε την αναγνώριση μαζί με τη μορφίνη ως θεραπευτική ουσία. Η εργασία  που ονομαζόταν Über Coca, βγήκε τελικά αφού είχε καταβροχθίσει»  όλες τις μελέτες περιπτώσεων στις οποίες άλλοι γιατροί είχαν καταγράψει τις επιδράσεις της υδροχλωρικής κοκαΐνης - τη συμπυκνωμένη σκόνη από το φύλλο κόκας της Νότιας Αμερικής, η  οποία ήταν σχεδόν εκατό φορές πιο ισχυρό, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο ως παυσίπονο όσο και ως φάρμακο για τον εθισμό στην μορφίνη.

C3

Μετά την επιτυχία της έρευνας του Freud, υπήρξε μια αναζωπύρωση των εταιρειών που επικεντρώθηκαν στην πώληση αλκοολούχων ποτών πλούσιων σε κοκαθαλύνη, όπως το ιταλικό Vin Mariani, ένα κρασί αγαπημένο από πολλούς συγγραφείς της εποχής που περιείχε σχεδόν 200 χιλιοστόγραμμα κοκαθαλύνης ανά φιάλη. Μέσα από μια ευρεία εκστρατεία θετικής δημοσιότητας, ισχυρίστηκαν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να έχει αρκετές θαυματουργές επιδράσεις στο σώμα μας. διαφημίζοντας ότι η κοκαΐνη θα μπορούσε να ανακουφίσει αρκετές ασθένειες, μεταξύ των οποίων το άσθμα, το άγχος, η φυματίωση, η δυσπεψία, οι πονόδοντοι και ακόμη και για καλλυντικούς σκοπούς. Ακόμα και ο Πάπας Λέων XIII πόζαρε  για διαφήμιση της ουσίας..

C2

Στις ΗΠΑ, ένας βετεράνος του εμφυλίου πολέμου που ονομάζονταν John Syth Pemberton στην Ατλάντα εφήυρε ένα μη αλκοολούχο ποτό πλούσιο σε ζάχαρη και κοκαΐνη που όλοι γνωρίζουμε: την  Coca-Cola. Η διαφήμισή της επικεντρώθηκε στο πώς η κοκαΐνη "αναζωογονεί", και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη: κάθε φιάλη περιείχε το ισοδύναμο μιας λεπτής γραμμής κοκ. Ωστόσο, μόλις λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωσή της, η ιατρική κοινότητα άρχισε να συνειδητοποιεί ότι τα μειονεκτήματα της ουσίας ήταν στην πραγματικότητα πολύ πιο έντονα από τα δυνητικά οφέλη για την υγεία από την τελευταία δεκαετία του 1800 και το αγαπημένο ρόφημα όλων έπρεπε να το ξεφορτωθούν στη στροφή του αιώνα. Ακόμα και ο ίδιος ο Φρόιντ, ο οποίος είχε ξεκινήσει την καριέρα του στην ιατρική έρευνα χάρη στην ουσία, ορκίστηκε εναντίον του, αφού υπέφερε από εξάρτηση από ρινικές παρεμπόσεις, ακόμα και από καρδιαγγειακά προβλήματα. Παρ 'όλα αυτά, παρόλο που εγκατέλειψε την ουσία, δεν αναγνώρισε ποτέ δημοσίως πως το φάρμακο επηρέασε αρνητικά τη ζωή του.

C5

Παρόλο που από την αρχή του εικοστού αιώνα η κοκαΐνη είχε σταματήσει να διαφημίζεται ως θαυματουργό φάρμακο, δεν απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ μέχρι το 1914 με την άφιξη του νόμου Harrison Narcotics Act, ο οποίος απαγόρευε τη χρήση της ουσίας για μη ιατρικούς σκοπούς. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου αιώνα, το φάρμακο ήταν σε χαμηλή ζήτηση μέχρι τη δεκαετία του εβδομήντα, όταν έγινε χαρακτηριστικό «σπορ» της πολυτέλειας και της μόδας σύμφωνα με τον Mark Kleiman, ο οποίος έγραψε το βιβλίο "Η πολιτική για τα ναρκωτικά και τα ναρκωτικά: Ό, τι χρειάζεται να γνωρίζει ο καθένας. Στη συνέχεια, το φάρμακο είχε τα σκαμπανεβάσματα του στην αγορά του mainstream ανάλογα με τις τάσεις. Αλλά η αλήθεια είναι ότι εξακολουθεί να είναι ευρέως δημοφιλές μεταξύ των κομμουνιστών, οι οποίοι χρησιμοποιούν το φάρμακο για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η σημερινή αξία της αγοράς, παρά το παράνομο της καθεστώς, είναι περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμώμενη αξία.

C4

Σήμερα, σχεδόν το ένα τέταρτο των καρδιακών προσβολών μεταξύ ατόμων ηλικίας 18-45 ετών σχετίζεται με τη χρήση κοκαΐνης. Οι τακτικοί χρήστες είναι επτά φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακές προσβολές από όσους δεν το χρησιμοποιούν. Εδώ και χρόνια, είναι ένας από τους πυλώνες των καρτέλ των ναρκωτικών. Από το να είναι ένα θαυματουργό φάρμακο, η κοκαΐνη έχει γίνει μια από τις πιο θανατηφόρες ουσίες στον κόσμο.

C6

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman