ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μια λεκάνη τουαλέτας, που δεν είναι σαν τις άλλες

Tweet
Share
Tweet
Share

Έχουμε ακούσει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουμε ενημερωθεί για εναλλακτικές μορφές καυσίμων από φυτά, κουκούτσια και διάφορα τέτοια ευφάνταστα. Την αξιοποίηση όμως ούρων για την παραγωγή ρεύματος, μόνο ένας Έλληνας ερευνητής, επικεφαλής βρετανικής ομάδας επιστημόνων, θα μπορούσε να σκεφτεί.

Πρόκειται για τον καθηγητή του Bristol, Ιωάννη Ιερόπουλο ο οποίος δημιούργησε μια λεκάνη τουαλέτας η οποία δεν είναι σαν τις άλλες. Αυτή η λεκάνη αντί να αναζητά τρόπους να «ξεφορτωθεί» τα ούρα, τα χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η λεκάνη έχει ήδη κατασκευαστεί και οι δοκιμές της πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου και μάλιστα δίπλα στο μπαρ των φοιτητών, όπου η «παραγωγή» προβλέπεται μεγάλη.

unlucky toilet

Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να αξιοποιήσουν τα βακτήρια που διασπούν τις χημικές ουσίες των ούρων και μετά απελευθερώνουν ενέργεια με την μορφή ηλεκτρισμού, η οποία, με τη σειρά της, αποθηκεύεται σε ένα πυκνωτή μέσα σε μια κυψέλη καυσίμου. Οι χρήστες της λεκάνης μπορούν να βλέπουν επί τόπου, μέσω οθόνης στον πάτο της τουαλέτας, την μετατροπή της βιοχημικής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια.

afrikatoilet

Το κόστος (κατασκευής και εγκατάστασης) της έχει υπολογιστεί ότι θα διαμορφωθεί στα 830 ευρώ. Στόχος των ερευνητών είναι να χρησιμοποιηθεί σε απομακρυσμένα μέρη, όπως κατασκηνώσεις ή στρατόπεδα προσφύγων πχ, αλλά και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, με έμφαση τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman