ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η τέχνη της Γης, του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος

Tweet
Share
Tweet
Share

Έργα τέχνης που υπερβαίνουν τα όρια των τεσσάρων τοίχων για να εκτεθούν στον περιβάλλοντα, δομημένο ή φυσικό χώρο αναζητώντας εκτός από μεγαλύτερη κοινωνική εμβέλεια μία διαφορετική σχέση αλληλεπίδρασης με το κοινό. Τα έργα τέχνης μεγάλης κλίμακας, εφήμερες ή μόνιμες εικαστικές επεμβάσεις στο δομημένο χώρο και στο φυσικό περιβάλλον, προσπαθούν να διαμορφώσουν μια αρμονική, λειτουργική και υγιή σχέση του ατόμου με το αστικό και το φυσικό τοπίο, λειτουργώντας ως μέσο για κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Απόλυτα συνδεδεμένα, λόγω της μεγάλης κλίμακας, με τον χώρο που τα περιβάλλει, αποτελούν μέρος της συνολικής εικόνας του περιβάλλοντος αλλά και ένα ξεχωριστό περιβάλλον που προκαλεί την εξερεύνηση τους από το θεατή, επιζητούν την αποκατάσταση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και επιδιώκουν την αναγέννηση της κοινωνίας μέσα από την τέχνη.

Δείτε παρακάτω δείγμα από την τέχνη της Γης (Land Art),  την τέχνη της περιβαλλοντικής γλυπτικής (Environmental sculpture) και την τέχνη της αρχιτεκτονικής που επεμβαίνει καθοριστικά στη δυναμική του αστικού περιβάλλοντος και του τοπίου μετατρέποντας τη φύση και τα κέντρα των πόλεων σε γκαλερί τέχνης.

"Ground Beneath" (1996 - 99), Jaakko Pernu

Jaakko Pernu

"In Land", Bernard Perroud 

in Land

“Negev Brigade Memorial dome” (1963), Dani Karavan

dan1

dan2

dan2

dan3

Jim Denevan

mon1

mon2

mon3

“The Monument House” (1989), Josh Schweitzer

danae stratou

d2

"Desert Breath" (1997), Δανάη Στάτου

thorn1

thorn2

thorn3

thorn4 copy

Thorncrown Chapel (1980), E. Fay Jones

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman